fbpx

Faktatjek påviser usandheder: Natorp kommenterer

Related Articles: Omfattende TSE-Rapport med hård kritik af Kim Andersen, En undskyldning til Kim Andersen
Inkluder i Newsletter: Ja

Der er stigende pres og opmærksomhed på uetisk adfærd i sportsledelse, både internationalt og her i Danmark. Både Dansk Svømmeunion og Dansk Taekwondoforbund har haft konflikter i ledelsen, og internationalt er der talrige sager, blandt andet i FIFA og i skiskytternes internationale organisation.

World Sailing
Her på Bådmagasinet har vi længe arbejdet med den type sager fra sejlsportens verden. Først og fremmest har de handlet om de talrige kriser i World Sailing, som er opstået under Kim Andersens fire-årige præsidentperiode – og med Andersen selv i centrum.
Kim Andersen opnåede ikke genvalg i efteråret, men er stadig involveret i juridiske slåskampe med flere af sine tidligere samarbejdspartnere i World Sailing.

Tråde til dansk sportsledelse
Det mange ikke er opmærksomme på, er at der også er et hjemligt efterslæb efter Andersens mange etik-sager – et efterslæb med tråde til dansk sportsledelse. Endda helt til tops.

En af dem som har været mest aktiv i at støtte op om Andersen, er nemlig Hans Natorp. Natorp har en fortid som formand i Dansk Sejlunion, og var helt central i arbejdet med at få Andersen valgt som præsident. Lige nu er Natorp højaktuel som kandidat til posten som formand i Danmarks Idrætsforbund – landets højeste embede i sportens verden - og dermed kan der ikke undgå at være fokus på Natorps tidligere gøren og laden, herunder troværdighed.

Dokumenterede usandheder
12. december bragte vi en historie (læs den her), som påviste en række usandheder, Natorp kom med i interviews, hvor han forsvarede den danske eks-præsident. Ved hjælp af lækkede dokumenter fra en klagebehandling i Etisk Komité, som undersøgte forbindelserne mellem sportskommunikations-bureauet TSE og Kim Andersen, kunne vi faktatjekke flere af Natorps påstande fra tidligere interviews med Bådmagasinet.

Bådmagasinet kunne altså dokumentere at Hans Natorp ikke alene har fordrejet sandheden, men at han har svaret direkte usandt på spørgsmål i interviews med pressen.

Vi har efterspurgt en kommentar fra Hans Natorp selv. Og han reagerer nu på de alvorlige afsløringer, som kommer midt i hans valgkamp til posten som dansk idræts mest magtfulde person.

Her kan du se hvad Natorp sagde sidste år, sammenholdt med hvad der faktuelt er sket – og hvad han siger nu:

Natorp, 7. maj 2020:
”Der er faktisk aldrig indgået en kontrakt mellem PR-bureauet TSE og World Sailing”

Faktatjek:
En skriftlig, signeret aftale med et rammebeløb svarende til ca. 400.000 DKK blev indgået mellem TSE og World Sailing i november 2016 – umiddelbart efter præsidentvalget, hvor Kim Andersen vandt. Samarbejdet kom i øvrigt til at fortsætte langt udover den indledningsvise aftale. Bådmagasinet er i besiddelse af en kopi af aftalen, som blev signeret af Kim Andersen i direkte forlængelse af en tidligere aftale mellem TSE og DIF, indgået med det formål at støtte Kim Andersens præsidentkampagne. Den efterfølgende aftale mellem TSE og World Sailing blev indgået med det primære formål at støtte Kim Andersens eksterne kommunikation som nyvalgt præsident. Vi er i besiddelse af aftalen.

Natorps seneste kommentar:
”Jeg og kampagneteamet i DIF og DS har tilrettelagt og udført kampagnen for at få valgt Kim Andersen som præsident i 2016. En kampagne som vi arbejdede med i syv måneder. TSE blev først tilknyttet fire uger før valget for at hjælpe med nogle praktiske opgaver, da det spidsede til og arbejdspresset kulminerede. Jeg kan kun gentage, at det ikke var TSE, som kørte kampagnen - det var mig, med støtte fra DIF og DS. Hvad der er lavet af aftaler mellem World Sailing og TSE efterfølgende, har hverken jeg, DIF eller DS haft noget at gøre med. Mit kendskab til den del beror på oplysninger, som er blevet givet til World Sailing Council af ledelsen i World Sailing."

Natorp, 7. maj 2020:
 ”Der var tale om et lille, kortvarigt engagement, og der er ingen regler i World Sailing som kræver at man sender opgaver i udbud. Samarbejdet varede kun nogle måneder.”

Aftalen havde en varighed på ca. fem måneder, men samarbejdet blev efterfølgende forlænget. I alt kom samarbejdet mellem TSE og World Sailing til at vare i ca. to år. Det kostede World Sailing 191.613 GBP, svarende til ca 1,7 millioner kroner. Da beløbet kom frem i medierne tidligere i år, benægtede Kim Andersen at det var korrekt – en udtalelse Hans Natorp støttede op om. Rapporten indeholder interviews med centrale personer i World Sailing, som fortæller at det er normal praksis i World Sailing, at aftaler som denne sendes i udbud.

Hans Natorp har ingen kommentar.

Natorp, 25. august 2020:
”Kim har ikke samarbejdet med TSE.”

Der foreligger en aftale mellem TSE og DIF, med det formål at støtte Kim Andersens præsidentkampagne. Vi er i besiddelse af faktura fra TSE, rettet til DIF. Det er en kendsgerning, at TSE sendte en medarbejder til Barcelona for at hjælpe Andersen i den sidste fase af valgkampen. Den samme medarbejder fortsatte efterfølgende som Andersens assistent i World Sailing. Efter valget blev tjenesterne (med en timeløn på 250 schweiziske francs, svarende til ca 1.700 kr.), faktureret til World Sailing. Den overvejende del af TSE’s arbejde handlede om at bistå med Kim Andersens kommunikation. Dette er beskrevet i aftalen.

Hans Natorp har ingen kommentar.

Natorp, 25. august 2020:
”Jeg tror det var DS der lavede aftalen.”

Hans Natorp var selv formand for DS på det pågældende tidspunkt. I det interview hvor udtalelsen faldt, fortæller han samtidigt at det var ham selv, sammen med DS og Kim Andersen, der stod bag præsidentkampagnen, og ikke TSE. Udtalelsen kom som svar på et spørgsmål om hvorvidt Natorp, som nuværende næstformand I DIF, eventuelt kunne fremvise aftalen med TSE, og dermed dokumentere sin omstridte påstand. DS har aldrig haft en aftale med TSE.

Hans Natorp har ingen kommentar.

Natorp, 25. august 2020:
”TSE blev simpelthen hyret ind for at sørge for at vores pressemeddelelser blev korrekt oversat til engelsk, fransk og spansk. Hvad det kostede, ved jeg ikke, men den slags opgaver ligger vel i omegnen af 50.000 kroner.”

DIF betalte 103.791 kr. til TSE for opdraget. I tillæg kommer rejseudgifter, ophold og diæt for de dage TSE’s medarbejder deltog i konferencen i Barcelona i november 2016.

Hans Natorps seneste kommentar:
"Da du interviewede mig sidste år, huskede jeg, at aftalen med TSE var i omegnen af 50.000 og blev indgået af DS. Men jeg var også tydelig omkring, at jeg ikke var sikker. I mellemtiden har både du og jeg haft mulighed for at dobbelttjekke, og aftalen var på 65.000 kroner, og betalingen blev delt af DIF og DS. Den pris steg så efterfølgende til lige omkring 100.000 kroner efter indsatsen i forbindelse med generalforsamlingen i Barcelona."

Natorp, 25. august 2020:
”TSE var ikke involveret i Kims kampagne.”

TSE’s tjenester er faktureret som ”Campaign for World Sailing presidency”. På DIF’s betalingsbilag er opdraget anført som ”TSE Cons. Campaign World Sailing”.

Hans Natorp har ingen kommentar

I øvrigt skriver Natorp til Bådmagasinet:
”Jeg kender Kim Andersen som en dygtig og hæderlig idrætspolitiker. Ellers havde jeg aldrig engageret mig i at få ham valgt. Han forsvarer sig kraftigt mod de beskyldninger, han bliver mødt af, og jeg har ikke oplevet noget, som gør, at jeg har mistet tilliden til ham. Slet ikke. Jeg synes fortsat, det er ærgerligt, at han ikke blev genvalgt som præsident for World Sailing, og det er ærgerligt for World Sailing. Nu er der uden for tur blevet konstitueret en helt ny etisk komité i World Sailing. Lad os se, om de beslutter at se på sagerne igen. Jeg har ikke yderligere kommentarer til sagen.”

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Kapsejlads

Nations VM: Finalen Live kl. 13:45 - se highlights fra Semi

Kapsejlads

Godt sømandskab overvinder det vildeste havari

Kapsejlads

Nations VM: Live fra semifinalerne - kl. 12:45

Kort nyt

Video: Hurtigste elektriske båd - nogensinde...

Tursejlads

De gør op med skræmmehistorier: Anna og Rebecca sejler jorden...

Udvalgte artikler *