fbpx

Dansk Sejlunions ’good governance’ halter – formand Line Markert beklager

Related Articles: Mange års forsømmelse er slut - Dansk Sejlunion bliver igen mere transparent
Inkluder i Newsletter: Ja

Dansk Sejlunion er mange måneder om at offentliggøre bestyrelsesreferater - opfylder ikke sine egner principper for good governance. Direktøren undskylder. Formanden beklager.

’Good governance’ er essentiel for alle demokratiske organisationer som lever af medlemskontingenter, modtager offentlig støtte, samarbejder med sponsorer mv. Dette indebærer åbenhed og gennemsigtig i beslutningsprocesserne, og dermed kommunikation omkring bestyrelsens arbejde.

Her til efteråret er det to år siden, at DS vedtog en forretningsorden for bestyrelsen samt besluttede igen at lægge mere fyldestgørende bestyrelsesreferater på hjemmesiden, således at medlemsklubber, klasseorganisationer, sejlere, andre interessenter, sponsorer, medier m.v. bedre kan følge med i, hvad DS bestyrelse arbejder med og hvilke beslutninger som løbende tages som hovedorganisation for sejlsporten.

Bådmagasinet fokuserede i en artikel i november 2021 på, at DS bestyrelse var i gang med at gøre sejlunionen mere åben og transparent igen, efter mange års forsømmelse. Noget som alle kunne hilse velkommen, efter 10 års fravær af både forretningsorden for Bestyrelsen samt de mere detaljerede og dermed også brugbare bestyrelsesreferater.

Artiklen Mange års forsømmelse er slut - Dansk Sejlunion bliver igen mere transparent beskrev blandt andet DIF’s anbefalinger til specialforbundene om, at åbenhed og transparens skal være en helt naturlig ting i dansk idræt, idet man årligt modtager meget store millionbeløb i støtte, i form af Tips & Lotto udlodningsmidlerne fra Kulturministeriet, som kanaliseres via DIF til specialforbundene. 

Samtidig er specialforbundene demokratiske medlemsorganisationer – herunder Dansk Sejlunion (DS) – hvor ”aktionærerne” er klubberne og dermed den enkelte sejlers organisation. DIF ønsker, at idrættens organisationer kommunikerer så meget som overhovedet muligt til ”aktionærerne”, dvs. klubber, medlemmer, medier såvel som offentligheden.

Mange måneder før bestyrelsesreferater offentliggøres
Når der går mange måneder inden bestyrelsesreferater bliver lagt på DS hjemmeside, så er DS i hvert fald ikke på dette punkt lykkedes med at skabe større åbenhed og gennemsigtighed om arbejdet og beslutningerne i DS bestyrelse.

Kort før DS generalforsamling 2023 kunne man den 11. marts konstatere, at der ikke havde været lagt nogen referater på hjemmesiden siden den 11. november 2022, selvom der havde været afholdt to bestyrelsesmøder. Disse referater blev først lagt på hjemmesiden få dage før generalforsamlingen.

Siden generalforsamlingen i marts 2023 kan man her, mere end fem måneder efter, konstatere, at der ikke er offentliggjort nogen bestyrelsesreferater siden den 24. marts 2023 på DS hjemmeside!

Referater som først offentliggøres lang tid efter møderne er uinteressante og betyder, at det reelt ikke er muligt for klubber, sejlere m.fl. løbende at følge med i, hvad der sker i DS bestyrelse, og hvilke beslutninger som bestyrelsen tager på vegne af klubber og sejlere.

DS formand beklager
Formålet med offentliggørelse af bestyrelsesreferater skulle netop være at skabe åbenhed og gennemsigtighed omkring DS beslutninger.

Bådmagasinet har spurgt, hvorfor DS ikke prioriterer at informere om DS bestyrelsens arbejde og beslutninger gennem aktuelle referater så hurtigt som muligt efter mødernes afholdelse?

DS formand Line Markert siger:

”Jeg følger jeres utilfredshed med Sejlunionens manglende opfyldelse af vores egne retningslinjer for offentliggørelse af referater.  Det er selvfølgelig ikke i orden. Endnu mindre, at det sker flere gange. 

Vi er enige i, at det ikke stemmer med Sejlunionens principper for good governance.  Derfor vil vi naturligvis stramme op. 

Tak, fordi I holder øje med os.

Bestyrelsen og sekretariatet har et stort ønske om at kommunikere om, hvad vi arbejder med – til medlemsklubberne, sejlere, samarbejdspartnere og pressen. Vi prøver hele tiden at kommunikere om, hvad vi laver, på alle vores kanaler - nyhedsbreve, hjemmeside, sociale medier og direkte dialog på møder, konferencer, og når vi møder sejlere og frivillige andre steder.”

DS direktør Christian Lerche har i en mail til Bådmagasinet tillige undskyldt for de manglende referater med, at det er en fejl fra hans side.

Hvad siger vedtægter og bestyrelsens forretningsorden?
I den forretningsorden som DS oprindelig havde gennem mange år - men ”aflivede” under Hans Natorp formandsperiode tilbage i 2012 – var der en frist på tre uger til offentliggørelse ift. medlemsklubberne.

I den ’nye’ forretningsorden står der: 

”Udkast til referat udsendes senest fem hverdage efter mødet til bestyrelsens medlemmer. Eventuelle korrektioner til referatet skal være DS' sekretariat i hænde senest syv dage efter referatet er udsendt med henblik på at disse eventuelt kan tilføjes i referatet.”

Dette betyder, at referaterne principielt burde kunne offentliggøres på DS hjemmeside omkring to til tre uger efter afholdelse af mødet.

I DS vedtægter står følgende: 

”Bestyrelsen offentliggør en orientering om bestyrelsens drøftelser senest 14 dage efter hvert bestyrelsesmøde på hjemmesiden.”

Dette medfører, at DS faktisk har en pligt til at offentliggøre enten referaterne senest 14 dage efter mødets afholdelse, eller som minimum en ”orientering” – ingen af delene er blevet gjort i snart ét år.

Der er altså fortsat plads til forbedringer i DS arbejde med at skabe større åbenhed og gennemsigtighed om arbejdet og beslutningerne i DS bestyrelse, og i overensstemmelse med Danmarks Idræts-Forbunds anbefalinger til specialforbundene om good governance.









Kort nyt

Congressional Cup: Æv - 'kvarten' blev endestationen

Kort nyt

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

★ Test af sejlbåde

★ Sun Fast 30 OD - lille båd - kæmpe potentiale

Kapsejlads

Sjovt koncept bag Venø Rundt

Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL





Udvalgte artikler *