fbpx

Skandalen lurer! Genialt forslag taget af bordet - bliver tusindevis af sejlere lukket inde?

Related Articles: En akvædukt – en glimrende løsning!

Hvad vil man egentlig med KøbenHAVN? Hvad ønsker man med Sejlermulighederne i KøbenHavn? Hvad sker der med Danmarks Største Foreningsdrevne Lystbådehavn? De mange spørgsmål stiller sejlklubben Lynetten ganske fornuftigt. Fra klubben har vi modtaget nedenstående debatindlæg:

Det kan undre, at man med kæmpeprojektet Lynetteholmen ikke har tænkt mange tanker i forhold til København som aktiv havneby. Tværtimod giver Lynetteholmen så mange udfordringer og åbenlyse problemer for fritidsaktiviteterne i havnen, at fremtidsprojektet nærmest skruer tiden tilbage til 80’erne for havne aktiviteterne.

København er en havneby - både historisk og i dag. Der er gennem årene lagt mange kræfter i at gøre København til en aktiv og attraktiv by ved vandet. Hvad enten vi taler om svømning, fiskeri, sejlsport eller anden vandsport. Dansk Idræts Forbund analyserede i 2019, at København ligger nummer to på listen over kommuner med flest muligheder for vandsport i Danmark.

Langt fra 'Fritz & Poul'
Der er 12 sejlklubber i Københavns Havn og dertil 4-5.000 tilhørende både. Derudover er der i øjeblikket hele 1.700 både på venteliste til en plads. Dertil kommer, at der alene i sejlsæonen 2020 var - i følge Danmarks Statistik, over 33.000 gæsteovernatninger i de Københavnske havne. Dertil kommer en lang række af andre klubber og foreninger centreret omkring vandet. Og interessen hos danskerne for et aktivt udeliv på vandet er hastigt stigende.

Alene i Sejlklubben Lynetten er 75 procent af medlemmerne bosiddende i Københavns Kommune - svarende til tæt på 1.000 medlemmer. Så det er i høj grad en Københavnerting, og ikke en lille håndfuld privilegerede mennesker, der kommer nordfra for at sejle.

Folkeligt fællesskab 
Hvis man går en tur på havnene, vil man opleve en mangfoldighed og folkeligt fællesskab på tværs af både generationer, erhverv og indkomst. For mange er deres båd at sammenligne med en kolonihave eller sommerhus - blot på havet. Mange af bådene er af ældre dato og ejerne bruger hvert år 100 vis af timer på vedligeholdelse. På sejlerskolerne videreføres vigtige klassiske kundskaber inden for navigation, tovværk og forståelse af vind og vejr - det er en livsstil...

Kort sagt, så giver lystbådehavnene og sejlklubberne liv, turisme, kundskaber, sunde fritidsinteresser og værdifulde åndehuller til mange tusinde Københavnere.

Lynetteholmen - mere end en prop i vandet
Desværre er der ikke mange positive ting at sige om de konsekvenser Lynetteholmen får på den fortsatte udvikling af København som aktiv havneby:

Man vil opføre en klapbro ved udsejlingen til Margretheholms Havn, Sejlklubben Lynetten, der er en af Danmarks største lystbådehavne! Klapbroen er i udkastet til anlægsloven sat til kunne at være åben i aften og nattetimerne, hvilket reelt betyder en lukning af havnen. Første behandling af denne anlægslov er sat til i morgen, den 4. maj. Sejlklubben forslag om en Akvædukt løsning der sikrer fri ind og udsejling er foreløbig taget af bordet hos By og Havn og deres ejere.

Man lukker Lynetteløbet, der i dag fungerer som indsejling til København for fritidssejlere. I stedet skal man dele indsejling med færger og krydstogtsskibe, hvilket er både utrygt og farligt.

Lynetteholmen kommer til at ligge i et område, hvor der i dag udføres kapsejlads og træning for sejlerskolerne.

Søredningstjenesten har station i Margretheholms Havn og med de to andre stationer placeret i hhv Køge og Helsingør, vil en lukket klapbro betyde en stærk forringelse af sikkerheden for sejlere på Øresund.

Man kan frygte, at opfyldningen af 2.6 millioner tons forurenet jord om året til Lynetteholmen vil betyde en mærkbar forringelse af badevandskvalitet og fiskemuligheder i og omkring havnen.

Der gives ingen nævneværdige kommentarer til ovennævnte udfordringer. Der er heller ingen visioner i hele projektbeskrivelsen, der peger i retning af at man har tænkt over eller kompenseret disse punkter i planlægningen.

Man må derfor spørge sig selv; hvad er egentlig visionen for København som en aktiv by ved vandet? Er det udelukkende krydstogtskibe og (dyre) lejligheder med havudsigt, man stiler efter - eller vil man beholde og udvikle København som en by med et aktivt, folkeligt og attraktivt havnemiljø?


GalleriSeneste nyheder

Ainslie og Team GBR i big hit - se video

★ Cruising i rekordfart - på tre ben

Sail GP: GP for Giga Potent


SailGP

Vejrguderne ubarmhjertige – hvor er det ærgerligt...

SailGP

Ainslie og Team GBR i big hit - se video

★ Artikel

★ Cruising i rekordfart - på tre ben

SailGP

Sail GP: GP for Giga Potent

SailGP

Lokale sejlklubber får besøg af de 'store rockstars'

Kapsejlads

Contender: Armbrust skal forsvare titlen på Attersee

SailGP

Nathan Outteridge - back in the game

Tursejlads

Ny rekord for antal gæstesejlere til solskinsøen

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?