Ny opfindelse stopper plastaffald ved kilden

Related Articles: 3 mio. tons plastic i havet - hvert år, Havene er fyldt med plastik, Mærsk plastopsamling i gang igen, Ocean cleanup

Sejlere elsker havet – og havet er i dybe vanskeligheder. Den måske største trussel mod havmiljøet er plastaffald, og især såkaldt mikroplast – de partikler som alt plastaffald ender op som, efter et tilstrækkelig stykke tid i vandet. Men ny teknologi tager nu fat på problemet.

Boyan Slat
Ocean Cleanup satte verdensrekord i crowd funding den gang de startede op for nogle år siden, blæst i gang af 17 år gamle Boyan Slats Ted Talk, som gik viralt. Hans idé var at 100 km lange plastrør med net under skulle fange plastaffald op fra de massive mængder saltvand, havstrømmene pressede igennem nettene.
De første konstruktioner er allerede ude. Der har været en hel del læring og eksperimentering, beskrevet i et tidligere nummer af Bådmagasinet. Og nu fungerer de første opsamlere.

1.000 floder, 80% af alt plastaffald

Men teamet råder over eksperter som har forsket i emnet, og fundet at ca 80% af alt plastaffald i havet stammer fra ca. 1.000 floder, der fører affaldet med ud til kysten. Og hvis man kunne stoppe det der, inden det når havet, ville man kunne bremse tilstrømningen effektivt.

50 kubikmeter plast
Derfor er der nu kommet en ny konstruktion ud af projektet – den såkaldte Interceptor. Den er automatiseret, drevet af solceller, og melder selv fra når den skal tømmes. Inde i er der fem containere, som samlet tager 50 kubikmeter affald. Her kan du se præsentationen af "The Interceptor".

 Seneste nyheder

Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout

Produktnyt

X-Yachts skal til at bygge motorbåde

Elmotoren er blevet voksen