fbpx

Skuddet og de første 5-10 minutter

Inkluder i Newsletter: Ja

Artikelindeks


I dag skal vi kigge på hvad der sker, og hvilke udfordringer vi står overfor, når startskuddet virkelig smælder, og de fine hensigter og store planer skal føres ud i livet. Som de fleste vil have mærket på egen krop, skal der nemlig ikke ret meget til, før det går helt anderledes til, end man havde tænkt og håbet…

Risk management
For det er sejlads vi dyrker, og her er det er naturen der sætter dagsordenen. Naturen er lunefuld og uforudsigelig, så meget handler om det som på engelsk hedder ”risk management”. At tage kalkulerede risici, som øger chancerne for at det geometriske spil på første kryds bringer netop din båd ind til første krydsmærke blandt de første.

Afgørende faser
De to mest afgørende faser i en kapsejlads, det tror jeg de færreste vil være uenige i, er starten og de første 5-10 minutter af første kryds. Befinder man sig blandt de første efter disse to ret hektiske faser, er grundlaget lagt for et godt resultat i den pågældende sejlads. Mislykkes det her, bliver det væsentlig mere op ad bakke resten af vejen.

To rækker
Mange gode starter går i vasken, fordi rorsmanden er alt for optaget af bådene omkring, og glemmer det som er hans vigtigste opgave - og i særlig grad i minutterne efter start: At få båden til at sejle stærkt. Brian Hancock, professionel sejler igennem 30 år, skriver i en artikel om emnet, at der oftest former sig to rækker af både ud fra start. Den forreste består af dem som kommer fri og får den bedste start – og som sejler hurtigt, i fri vind. Næste række består af dem som sejler i vindskyggen af dem foran. De sidstnævnte sejler langsomt, men er samtidigt låst, og ude af stand til at komme væk. Dette på grund af alle bådene på styrbord halser bagud og til luv.









Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet





Udvalgte artikler *