Praktisk navigation: Havets vejskilte - Del 5

Praktisk navigation: Havets vejskilte - Del 5

Der står lige nu 1419 registrerede båkesystemer i de danske farvande. En del af disse står dog på Grønland, hvor disse afmærkninger foretrækkes frem for bøjer, da de ikke påvirkes af is.

står der ”sømærke rejst på fast grund”. Selve ordet stammer fra det plattyske ”bake”, som igen går tilbage til oldnordisk ”bavn”, frit oversat til ”bål”. Tilbage i vikingetiden benyttede man sig af bavne eller bål placeret højt i terrænet primært langs kysterne, hvor de tjente som varsel om fjendtlige angreb. Senere er bavne i højere grad anvendt til navigationsformål.

Det engelske ord for fyr, ”beacon”, er afledt af ”bavn”. Det vi i dag betegner båker kunne vi også kalde landkendemærker eller bare sømærker.

Pris: 10 kroner / 3 sider. Kilde: Bådmagasinet 03/2011

10,00 kr.

Når betalingen er gennemført får du tilsendt en e-mail med et link til download af koden til det online-versionen af Bådmagasinet.

Bemærk venligst, at den elektroniske udgave af magasinet kræver Flash installeret på din computer. Har du ikke dette installeret, så kan du hente den seneste version hos Adobe her.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer