fbpx

Grønt lys for Russiske og Belarussiske sejlere!

Related Articles: OL 2024: Sejlere fra Rusland og Belarus kan deltage – under neutralt flag, Oligark trak sig fra Drage stævne - efter pres fra sejlerne
Inkluder i Newsletter: Ja

Fra april til og med De Olympiske Lege i Paris 2024, vil World Sailing tillade deltagelse af sejlere fra Rusland og Belarus som uafhængige neutrale atleter. Dette følger kravene fra den Internationale Olympiske Komite. World Sailing anbefaler fortsat sanktioner i alle andre klasser.

Første stævne som åbnes for sejlere fra Rusland og Belarus er ”Last Chance Regatta”, der afholdes som en del af Semaine Olympique Francaise den 20. - 27. april, hvilket er sidste mulighed for at sejle om OL-nationspladser.

Herefter vil kun de russiske og belarusiske sejlere - som har sikret sig OL-kvalifikation - kunne deltage i klassestævner i de olympiske klasser indtil Paris 2024 Olympic Games, som altså indtil videre vil være det sidste stævne de vil kunne deltage i. Det betyder, at de vil kunne deltage i EM og VM som afholdes i den periode, såvel som de store traditionelle stævner som Holland Regatta samt Kielerwoche.

Sejlere fra Rusland og Belarus kan alene deltage som uafhængige neutrale atleter AIN’er, hvilket er betegnelsen for IOC’s nations kode, som kommer af den franske betegnelse ”Athlètes Individuels Neutres”. Hver enkelt sejler kommer til at ansøge individuelt om AIN status, og berettigelseskriterierne vil omfatte alle IOC-betingelserne for neutral deltagelse.

Beslutningen er truffet af World Sailing Board efter samråd med World Sailing Council og som en del af forbundets fortsatte forpligtelse til det olympiske charter og den olympiske bevægelse. Situationen er dermed, at World Sailing kun lige præcis imødekommer IOC’s krav, men når OL 2024 er overstået, så gælder World Sailing sanktionerne igen, dvs. at sejlere med pas fra Rusland og Belarus ikke længere kan deltage i internationale sejlsportskonkurrencer i OL-klasserne.

Officials fra de to lande vil fortsat være sanktioneret, således at de ikke kan deltage konkurrencer, events, møder m.v.

Samtidig erklærer World Sailing, at man fortsat er helhjertet i sin støtte til sejlersamfundet i Ukraine på et ufatteligt vanskeligt tidspunkt.

World Sailing anbefaler udelukkelse i andre klasser
World Sailing anbefaler fortsat, at sejlere med et russisk eller belarusisk pas ikke skal have tilladelse til at konkurrere i andre events eller klasser end OL-klasserne. Men her vil det åbenbart fortsat være op til de enkelte landes sejlunioner, arrangører og/eller internationale klasseorganisationer at fastsætte en evt. sanktionspolitik.

Anbefalingen fra World Sailing er uklar, idet den ikke giver et præcist svar på, hvorvidt sejlere fra de to lande kan deltage, hvis de fremviser pas fra andre lande, men stadig har et russisk eller belarussisk pas?

Og det er lige præcis det som har være problemet blandt andet i internationale Drage stævner, hvor sejlere fra både Danmark og andre lande har protesteret, og afvist at deltage.

Ved det seneste Drage stævne i Portugal svarede DS formand Line Markert: ”Dansk Sejlunion mener ikke, at du (Lars Hendriksen red.) som sejler er nødt til at trække dig fra konkurrencen, fordi russiske sejlere stiller op. Det skal ikke gå ud over danske sejleres mulighed for at deltage, at arrangørerne åbner for russiske sejlere.” skærmbillede 2024 01 27 kl. 08.04.02

Dansk Sejlunions retningslinjer fra den 2. marts 2022 præciserer, at ”sejlere på landshold” (!) ikke må konkurrere mod sejlere fra de to lande, men der er ikke nogen klar definition af, hvad der menes med ”landshold” - der er vel næppe tale om de 6 sejlere som udgør det danske Sejlerlandshold?  - Og det er her at usikkerheden blandt danske sejlere opstår, idet de opfatter det som, at man ikke må deltage, hvis man stiller op i en konkurrence for Danmark, medlem af en dansk sejlklub og i en dansk registreret båd.

Her på Bådmagasinet har vi henvendt os til DS for godt en uge siden, med spørgsmål i den forbindelse, men desværre - efter en lille påmindelse, intet hørt!

I Portugal endte sejlernes protester med, at den russiske båd og oligark trak sig, men usikkerheden om reglerne hersker fortsat. Samtidig truer russiske sejlere med mulige sagsanlæg mod både arrangører og International Dragon Association.

Fem VM’er i Danmark i 2024
Der skal afholdes fem verdensmesterskaber i forskellige klasser og discipliner i Danmark i den kommende sommer, og arrangørerne af disse stævner har tillige et stort behov for, at der foreligger helt klare retningslinjer, som ikke åbner for fortolkninger fra hverken klassernes eller arrangørens side.

Så der er behov for, at Dansk Sejlunion snarligt udsender opdaterede retningslinjer som, dels præciserer de nye regler for OL-klasserne, dels præciserer holdningen til alle andre klasser/discipliner, herunder præcist fastslår, hvilke danske sejlere der er tale om og i hvilke sammenhænge. Endvidere skal reglerne for stævner i Danmark være helt klare, også i forhold til holdningen hos de respektive internationale klasseorganisationer, således at hverken arrangører eller sejlere kommer i tvivl om sanktionerne.




Seneste nyheder

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

Sjovt koncept bag Venø Rundt






Kort nyt

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

★ Test af sejlbåde

★ Sun Fast 30 OD - lille båd - kæmpe potentiale

Kapsejlads

Sjovt koncept bag Venø Rundt

Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"





Udvalgte artikler *