fbpx

DS sportschef: Stor risiko for sårinfektioner

Inkluder i Newsletter: Ja

Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen fortæller, at han med interesse har fulgt med i Bådmagasinets artikler om forureningsproblemerne, og risici for sejlerne i OL-farvandet i Rio.

Thomas Jacobsen har også læst om den tyske 49er sejler Erik Heil, som røg på hospitalet i Berlin (læs artiklen her) med alvorlige infektioner fra multiresistente bakterier, og Thomas fortæller her, hvilke forholdsregler, der vil blive taget for de danske OL-sejlere under sejlads i Rio:

”Sårinfektioner er en stor risiko når der sejles i forurenet vand.

Eneste måde at undgå og minimere risikoen for de alvorlige infektioner er stor opmærksomhed på sår og skrammer med grundig vask, sterile vandtætte forbindinger og daglig tilsyn.

Dette er en af grundene til, at der kommer til at være en læge tilknyttet de atleter, der ikke bor i selve OL byen, det vil sige sejlere, roere og kaja-roere.

Lægen der kommer til at være tilknyttet bliver vores læge i Århus, Thøger Krogh, som kender de fleste af sejlerne.”

Thomas Jacobsen har tillige sendt en vejledning fra DIF og Team Danmark til Bådmagasinet, som fortæller detaljeret, hvordan man undgår maveinfektioner. {redmod}Dette viser, at der er stor opmærksomhed på sejlernes helbred fra Dansk Sejlunion, DIF og Team Danmarks side, og den vil nok blive skærpet yderligere efter de tilfælde, som var i Rio under For-OL.

I indledningen til idrætsfolkene og trænerne står der:

”Da det på nuværende tidspunkt ser ud til, at konkurrencerne kommer til at foregå på betydeligt forurenet vand, er her et forslag til reducering af risikoen for at udvikle maveinfektion under OL.”

Fødevarer

De hyppigste årsager til maveinfektion er normalt kosten, og her er en række anbefalinger om, hvordan man kan minimere risikoen for at blive syg i Rio – det samme gælder også når man deltager mange andre steder i verden.

Disse gode råd, kan tillige anvendes af andre sejlere, som deltager i konkurrencer andre steder i verden, hvor vaner, hygiejne og miljø er meget forskellig fra Nordeuropa:

 

  • Undgå mad fra lokale boder og andre steder med tvivlsomme tilberedningsforhold
  • Drik aldrig vand fra hanen, undgå isterninger samt saft og juice, der er fremstillet af koncentrat og fortyndet med postevand. Køb i stedet drikkevand på flaske og kontrollér, at låget er ubrudt. Drik kun noget du selv åbner eller ser blive åbnet.
  • Drik kun pasteuriserede mælkeprodukter. Det står på emballagen, om produktet er pasteuriseret.
  • Undgå kød, der ikke er varmebehandlet, kogt eller gennemstegt.
  • Æg skal være hårdkogte.
  • Undgå lune retter og anden mad, der har været holdt varm ved en for lav temperatur. Al mad skal være mindst 65° varm for at undgå udvikling af skadelige bakterier. Det betyder i praksis, at maden skal opleves som ”rygende” varm og ikke blot ”lun”.
  • Undlad at dyppe din mad i åbne skåle med sauce eller marinade, der står fremme på bordet i restauranten. Sauce/marinade skal være frisk eller fra flaske med låg.
  • Rå frugt som du selv køber, skal skrælles og/eller skylles i vand fra flaske.
  • Hygiejnen er ikke i top i Brasilien, og det er vigtig med høj personlig hygiejne. Mange glemmer deres sædvanlige rutiner, når de er ude. Vask hænder med sæbe før spisning. Eksempelvis er penge og rejse med offentlig transport en utrolig ”bakteriespreder”.

Herudover anbefales det at indtage ”Probiotika” som er normale tarmbakterier tilført som piller. Af andre præparater findes for eksempel Idoform og Paraghurt.

Team Danmark er kommet med en række anbefalinger, hvis en idrætsudøver bliver ramt af maveinfektioner.

Vaccinationer

Normalt anbefaler man ikke vaccinationer mod maveinfektioner, da der er mange forskellige typer af bakterier og virus, der kan forårsage maveproblemer og man kan ikke dække alle.

Der er dog en mulighed for at mindske risikoen for nogle af de mere alvorlige maveinfektioner ved at vaccinere mod Tyfus og Kolera. Begge vaccinationer er med levende svækkede bakterier, de må ikke tages samtidig, start i god tid med Tyfus, og gennemfør Kolera så sent som muligt før afrejse.

Øvrige vaccinationsmuligheder som Statens Serum Institut anbefaler ved rejse til Rio i 1-4 uger er Hepatitis A (leverbetændelse) og Difteri og Tetanus. Sidstnævnte er en del af det danske vaccinationsprogram som dækker frem til 18 års alderen, og herefter anbefales revaccination som giver plus 10 års dækning.

Sejlerne skal naturligvis altid konsultere læge i god tid inden man rejser til konkurrencer i udlandet.









Kort nyt

Congressional Cup: Æv - 'kvarten' blev endestationen

Kort nyt

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

★ Test af sejlbåde

★ Sun Fast 30 OD - lille båd - kæmpe potentiale

Kapsejlads

Sjovt koncept bag Venø Rundt

Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL





Udvalgte artikler *