Nyudviklet redningsstige skal testes i flere havne

En fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark sker i havne, hvor folk, der færdes alene, mens det er mørkt, pludselig falder i vandet og ikke formår at komme op igen. Det svarer til en fjerdedel af alle drukneulykker. Det vil TrygFonden råde bod på med en nyudviklet redningsstige, der nu skal testes i fire udvalgte havne.

Mange af de redningsstiger, der findes i de danske havne, er også meget svære at se – især i mørke. Desuden er en del af dem i dårlig stand, og nogle af dem sidder så højt, at de er vanskelige at nå fra vandoverfladen. Derfor har TrygFonden i de seneste år udviklet en ny type redningsstige, der er synlig fra både vand og land, robust og nem at komme op ad. Redningsstigen taler til sanserne, hvilket er afgørende i en situation, hvor sekunder kan betyde forskel på liv eller død. Den nye edningsstige er udført i et hårdført materiale, som kan modstå det hårde havnemiljø.

rescue ladder techturup 07

Den nye redningsstige lyser i mørke og har stærke farver. Foto: Redningsstige.dk

Allerede testet

En arkitektkonkurrence med adskillige velgennemtænkte og kvalificerede bud på nye redningsstiger ligger bag den vinderstige, der nu allerede har klaret sig flot igennem flere tests og er blevet yderligere optimeret. Blandt andet har stigen stået i en halv meter is i det nordlige Sverige i mere end et år for at se, hvorvidt hårde vejrforhold ville ødelægge den. Fremadrettet vil der være fokus på, at stigen skal hænge på særligt risikofyldte steder i Danmark.

Den nye redningsstige er nu klar til en storskalatest, hvor i alt 60 stiger hænges op fire særligt udvalgte steder i landet. Taarbæk, Aarhus Havn, Randers Havn og kajkanten ved Skolen i Sydhavnen i København.

TrygFondens redningsstige er kun netop hængt op, men indgår allerede i Dansk Designmuseums permanente udstilling om unikt dansk design fra det 21. århundrede.

Fakta om redningsstigen

En typisk redningsstige til havne er udført af jern. Materialet gør, at stigen ruster og er sårbar overfor selv mindre påsejlinger. Desuden fremstår de nuværende stiger ofte meget usynlige fra både vand og kajkant, især i mørke. TrygFondens redningsstige er derfor udviklet med henblik på at få en sikker, synlig og funktionel redningsstige.

rescue ladder techturup 09

Synlig også fra vandet. Her ved Papirøen i København.

Det, der gør TrygFondens stige unik og innovativ, er blandt andet, at stigen er opbygget af få komponenter og kan sammensættes i den længde, man ønsker. Stigens dele er: Vanger i gummi, trin i glasfyldt nylon, hæfte i pulverlakeret rustfrit stål og lysenhed i transparent polykarbonat.

rescue ladder techturup 02

Lysenhed i transparent polykarbonat.

Gummivangerne er fleksible og eftergivende ved eksempelvis mindre påsejlinger og isskruninger.
Trinene er udformet, så man står solidt på dem – også når de er begroet med eksempelvis alger eller muslinger.

Hæftet er fremstillet i rustfrit stål og malet i en markant orange farve. Materialerne er udvalgt for at opnå en længere levetid end den, der kendes fra traditionelle redningsstiger i galvaniseret stål.

Lyser op

Stigen er forsynet med en solcelledrevet lysenhed, der oplyser stigen fra skumringstid til daggry. Lysenheden er kalenderstyret, og den indbyggede styringsenhed sørger for at minimere strømforbruget, så stigen kan lyse hele året. Solcelle-konceptet gør stigen uafhængig af strømkilder. På sigt kan stigens elektronik udbygges til at måle vandtemperatur, saltindhold, forurening med mere.America's Cup

Prada Cup dag 2: Gense nattens sejladser

America's Cup

Prada Cup i gang: Sir Ben rejser sig fra asken

Vendée Globe

Boris Herrmann på podiet?

Udvalgte artikler *