Bådmagasinet september 2015

Baadmagasinet 09-2015 530bred

Brugtbåd: Du får meget for pengene

 
  

 


 

Blikfang
Danmarks Match Race dronninger - VM-guld til Lotte Meldgaard Pedersen og VM-sølv til Camilla Ulrikkeholm Klinkby, som også vandt Lysekil Womens Match for femte gang.

Kort og godt
Alt godt fra bådbranchen   I   Udstyr   I   Personer   I   Nye både.

Kommentar: Sejlsportens største problem
Øyvind Bordal skriver om de "gamle sure mænd" og om at vi skal give plads til fejl og forskelligheder, når vi møder hinanden som sejlere. Et flag som hænger forkert er et langt mindre problem end et sejlende brokhoved.

Vi tester vandtætte kikkerter
Bådmagasinet har testet 10 kikkerter til under 2.000 kroner. Halvdelen af dem var ikke vandtætte. Ikke overraskende kommer de dyreste kikkerter bedst ud.

Voxpop: Dejlige ture i sommerkulden
Regnen har høvlet ned, vinden har i den grad været "frisk" - og nogle dage har temperaturen ståret på "efterår". Bådmagasinet har vøret en tur ude på broerne for at høre, hvordan sejlerne har taget det blandede vejr, og meldingen er rimelig positiv.

Portræt af: Optimstpioneren PG Hansen
Mange rystede på hovedet, da optimistjollens fader PG Hansen i 1955 gik i gang mde at introducere jollen til sejlklubberne med en usædvanlig energi. Hans projekt lykkedes heldigvis og forandrede sejlsporten herhjemme og internationalt. PG gik bord i juli.

Kend dit TURgrej: Beskyttelse af genuaen
Rullegenuaens dækdug nedbrydes af sollys. Derfor skal den beskyttende dækdug i agter- og underliget skiftes mindst en gang i genuaens levetid. Vi ser også på, hvordan man ellers beskytter sejlet bedst muligt mod solens nedbrydende UV-stråler.

Brugt båd: Omega 30
Omega 30 er et glimrende bud på familiens første båd, fordi det er en velsejlende og hurtig båd, som er bygget i god kvalitet. Den holder sin brugtpris rimelig godt og fås i dag fra 150.000 kr. til knap 300.000 kr.

Del 9: Langtur - bag facaden
7-9-13, ingen rigtig storm endnu. Alligevel en ret stressende episode: Dorte under dæk med fastlåst ryg, fulde sejl, ustabil autopilot – og så pludselig 23 sekundmeter.

Strøm i båden: Bliv (lidt) klogere på 12 Volt
Endelig en artikel om strøm i båden, som henvender sig til dig, der virkelig ikke aner en hylende fi s om det i forvejen. Her er der hjælp at hente for os strøm-idioter. Få også styr på begreberne Ampere - Volt - Ohm - Amperetimer - Watt. Og bådens elektriske økonomi skal hænge sammen, når det gælder amperetimer.

X-yachts Gold Cup
Tuborg Havn summede af liv fra den 16. til 18. juli, da Kongelig Dansk Yachtklub i
samarbejde med X-Yachts afholdt X-Yachts Gold Cup for tredje gang i Danmark.

M32 køber sig ind i WMRT
Den hæderkronede, professionelle World Match Racing Tour ejes nu af folkene bag den svenske M32 katamaran. Vil touren i fremtiden blive sejlet i kølbåde eller på to skrog?

Danish Open tilbage på banen
Danmark kan igen komme med på kortet over events i World Match Racing Tour. Måske vil verdens bedste matchrace-sejlere kæmpe i M32 katamaraner i dansk farvand...

Susanne sejler med de ældre
Social og sundhedsassistent Susanne Jensen har taget et Duelighedsbevis i Sejlads, og i samarbejde med Randers Naturcenter inviterer hun nu de ældre fra Områdecenter Nord i Randers på sejlture i handicapbådene på Danmarks eneste flod, Gudenåen.

Langtur: Galicien
Undervejs mod Middelhavet eller De Canariske øer er der rigtig mange sejlere, som på vejen mod det store eventyr, gør ophold i La Coruña i Nordspanien. Et overset sejladsområde, hvor der er masser af spændende oplevelser.

VM-medalje er et 3-årigt projekt

X-37'eren HANSEN vandt sølv i ORCi VM Klasse C ud for Barcelona. Det er første gang i næsten 30 år, at Danmark vinder en VM-medalje i "storbådssejlads". HANSENs ambitiøse mål er VM-guld i 2016, når VMet sejles på Øresund.

Guiden

Havnepladsen

 


 

Intet er så skidt...

Jeg bliver ofte beskyldt for at skrive om det danske vejr! – Jeg syntes ikke selv, jeg er så slem, som påstået, og et kig i arkiverne fjerner da også de påstande som dug for solen. Men med den sommer vi sejlere har oplevet, så vil jeg da gerne alligevel bringe det på banen, under ordsproget – intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

De populære havne har næsten oplevet overbelægning denne sommer, og rigtig mange sejlere er blevet et par dage eller tre længere i havn, netop grundet det pivringe vejr, som guderne har serveret for os sejlere i juli.

Vi har talt med sejlere på tur, og de tager faktisk den danske lunefulde sommer ganske pænt. Og så meget desto mere rammer Bådmagasinet plet med vores seneste tiltag på magasinets website baadmagasinet.dk – under menupunktet "Turaktiviteter". Vi har i tæt samarbejde med KultuNaut skabt et overblik over kulturaktiviteter rundt omkring i landet og i havnene, det være sig teater, koncerter, jazz, cirkus, kunst, foredrag eller anden form for underholdning – ja, kun fantasien sætter grænsen for, hvad du kan finde i oversigten "Tur aktiviteter".

Der er udvalgt 80 af de mest populære havne. Indsæt blot de dage du er på besøg i den pågældende havn, så får du serveret en oversigt indeholdende gode tilbud på underholdning og aktiviteter. Nemmere kan det ikke være. Sammen med de daglige nyheder, er det tydeligt på vores stigende trafik på sitet, at denne service er blevet taget i mod med kyshånd, og det danske sommervejr har været "web-vejr".

De fyldte havne har også fået diverse Facebook grupper til at flyde over med kommentarer om alverdens ting blandt sejlere. Bådmagasinets journalist Øyvind Bordal vil gerne give sit besyv med. Læs Øyvinds røffel til sejlerne, og hvor har manden dog ret. Læs om en af sejlsportens største udfordringer på side 12.

En af de andre artikler jeg meget gerne vil fremhæve i denne september udgave af Bådmagasinet, er det store portræt af P.G. Hansen, som drog ud på sit sidste togt i juli måned. Sejlsporten har meget at takke PG for. I en alder af 99 år var det slut. Et langt og godt samt ikke mindst visionært liv sluttede, og uden denne visionære pioner var sejlsporten ikke blevet udbredt blandt ungdommen, som vi oplever det i dag. Æret være hans minde.

Inden sæsonen for alvor går på hæld, håber jeg da på nogle gode måneder endnu, og lige her ultimo august, hvor dette magasin udkommer, har du mulighed for at få inspiration, underholdning og se på nye både.

Besøg årets flydende bådudstilling i Ishøj, som rent udstillermæssigt tegner til at blive en succes. Ishøj flydende bådudstilling har kunnet melde alt udsolgt, og tæt på samtlige danske bådværfter har valgt at deltage. Herligt når der bakkes op om gode initiativer.

Søren Øverup