fbpx

Store Vinkedag og hvorfor det er okay, at eleverne sover lidt i undervisningen

Related Articles: Skru hænderne ordentlig på og boost selvtilliden: Et blik på Georg Stages værkstedsskole
Inkluder i Newsletter: Nej

Om lidt stævner Skoleskibet Georg Stage ud på det første af to togter i 24. På store vinkedag får forældre, venner og andre interesserede mulighed for at se eleverne lægge fra kaj for første gang. Det foregår andenpåske dag - mandag d. 1. april kl. 14 på Nyholm. 

På mandag vinker vi farvel til Georg Stages elever, de skal ud at prøve kræfter med både bølger, vindpust og skolegang.

Togtplanen lyder således: Først er der sejltræning i Isefjorden. Efterfølgende sejler de mod Gilleleje og Thyborøn, før de krydser den sydlige del af Nordsøen, og lægger til i Hartlepool, England. Derefter sydpå over Biscayen til havnebyen Vigo på Spaniens nordkyst. Her vil der være midtvejsprøver. Så er det nordpå mod Hamborg, Svendborg og mod Allinge, hvor de deltager i Folkemødet. Efterfølgende Visby, Christiansø før de vender hjem til København.

I løbet af de 20 uger skal eleverne have masser af undervisning, men de deltager også i vagterne i deres skifter, for skibet sejler både om dagen og natten gennem. Efter aftensmad binder eleverne deres hængekøjer op. An på hvilket skifte der først går på vagt, får de henholdsvis fire eller seks timers søvn. I løbet af natten bliver de purret (vækket, red.), trækker i tøjet og stavrer til mønstring på dækket.

De er søvndrukne. Skibet er næsten totalt mørkelagt, kun få røde lamper lyser dækket svagt op. Månen hjælper en smule, hvis det er skyfrit. Eleverne går i geled. Første bakke mødt, råber første bakkes formand. Anden bakke mødt, råber anden bakkes.

Det nye skifte afløser det gamle og de forskellige vagtpositioner fordeles. En elev ved roret, en i maskinen, ordonnansen går brandvagt og den sidste står udkig oppe på bakken i forenden af skibet. Resten hjælper kvartermesteren med sejlmanøvre og andre gøremål. Positionerne roterer hver time, og efter fire timers vagt – an på tidspunktet – går skiftet enten til køjs eller til morgenmad.

Igennem dagen er der undervisning. Fagene er meget forskellige, og spænder over emner som motorlære, førstehjælp, sikkerhed til søs, navigation og branchekendskab. Efter nattearbejde og en skål havregrød er det ikke altid nemt at holde koncentrationen. Skibet gynger, og der er varmt nede om læ. Besætningen, der også underviser eleverne, er normalt overbærende med dem som kortvarigt må overgive sig til en siddende powernap i undervisningen.

Sådan forsætter det. fire måneder på havet, kun afbrudt af enkelte ophold, når skibet lægger for anker eller til kajs.

Når eleverne kommer hjem, har de papirer der tillader dem at sejle som ubefarne skibsassistenter på danske erhvervsskibe. Skibe der essentiel del af den danske infrastruktur så som færgefarten over hele landet, men også skibe der blandt andet servicerer vindmølleparker offshore. De ubefarne skibsassistenter som Georg Stage uddanner, er dyrebare for erhvervslivet. I takt med at den grønne omstilling skrider frem, vil der være et voksende behov for at få flere i arbejde indenfor Det Blå Danmark. Derfor er det utroligt vigtigt at Georg Stage bibeholder de to årlige togter, så Danmark kan øge beskæftigelsen blandt unge, og samtidigt sikre en jævn strøm af arbejdskraft til erhvervssejladsen

Store Vinkedag er åbent for alle - det foregår på kajen ved P. Løwenørns Vej 1, Nyholm.


Galleri




Seneste nyheder

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

Sjovt koncept bag Venø Rundt






Kort nyt

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

★ Test af sejlbåde

★ Sun Fast 30 OD - lille båd - kæmpe potentiale

Kapsejlads

Sjovt koncept bag Venø Rundt

Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"





Udvalgte artikler *