fbpx

National Geographic melder om 'Håb for havet'

Inkluder i Newsletter: Ja

'Havet er som en bankkonto, hvor alle hæver penge, men ingen sætter penge ind' - Enric Sala, "Pristine Seas"

En ny fotoudstilling "PRISTINE SEAS - bringer havet tilbage" på M/S Museet for Søfart fortæller om et ekspeditionsprojekt, der har sat havbeskyttelse på dagsordenen. National Geographic Society står både bag udstillingen og projektet, der med 36 videnskabelige ekspeditioner over hele kloden kæmper for at genskabe det uberørte hav - og vigtigst af alt - lykkes med det. 

"Pristine Seas" har gennem 10 år udforsket de sidste vilde områder i verdenshavene, og med fotos, forskning og film dokumenteret, hvordan etablering af fredede havområder kan medvirke til at bevare og genoprette livet under havoverfladen.

Udstillingens fantastiske fotografier, film og beretninger tager publikum med på fascinerende ekspeditioner gennem tropiske koralrev i Stillehavet til isbjerge i Antarktisk. Publikum får indblik i ekspeditionernes videnskabelige metoder, fartøjer og samarbejde med den lokale befolkning og partnere. Udstillingen er også et overvældende møde med livet under havets overflade - fra bølgende søanemoner til stimer af farvestrålende fisk, havskildpadder og hajer.

"I en tid hvor nyhederne er fulde af bekymrende historier om iltsvind, stigende vandtemperaturer og fiskedød, giver denne udstilling også et håb. "Pristine Seas" ekspeditionerne er søfart, der gør os klogere på havet. De vidunderlige fotos viser verdenshavenes skønhed og skrøbelighed, men også havets utrolige evne til at hele sig selv. Havet er hårdt ramt, men formår på magisk vis at genskabe sig selv - hvis vi giver det muligheden for det," siger Sarah Giersing, Program-og udstillingschef på M/S Museet for Søfart. 

Havbeskyttelse for alle
Udstillingen er også et møde med forskere og filmfolk, der er med på ekspeditionerne. F.eks. professoren Enric Sala der i frustration over klimaforandringerne forlod sit job på universitet for at blive miljøforkæmper på fuld tid. Han sluttede sig til National Geographic Society, og grundlagde i 2008 "Pristine Seas" med det formål at 'bringe havet tilbage'. Siden har projektet været med til at etablere 25 fredede havområder, der sammen dækker 6.5 millioner kvadratkilometer af klodens hav. Det virker. Døde koralrev bliver levende, og fisk vender tilbage til områder, der før var udryddet af overfiskning. Havet kommer til live. 'Formålet er også at vise havets skønhed frem for at inspirere os alle til at passe på det'. 

"For at beskytte oceanernes særlige områder er vi nødt til at kombinere forskningen med fantastiske billeder, for at inspirere andre ved at tale både til hjernen og hjertet Jeg glæder mig til at vise over ti års filmarbejde og videnskab på National Geographics første 'Pristine Seas' udstilling," slutter Enric Sala, grundlægger og leder af "Pristine Seas".

"Pristine Seas - bringer havet tilbage" kan ses fra den 1. marts - og helt frem til marts 2025. 


Galleri
Udvalgte artikler *