fbpx

Udstilling: Koldinghus inviterer dig med om bord på Kongeskibet

Kongernes Samling inviterer i 2023 besøgende på Koldinghus med om bord på Kongeskibet Dannebrog. Koldinghus’ 800 m2 store ruinsal på fire etager danner rammen om udstillingen, som formidler livet om bord for både Kongefamilien og mandskabet.

Kongeskibet Dannebrog blev bygget i 1931-1932 og tjener som officiel og privat residens for H.M. Dronningen samt øvrige medlemmer af den kongelige familie, når de er på sommertogt i hjemlige farvande eller på oversøiske officielle besøg. Skibet tager under sine togter også del i opgaver som for eksempel farvandsovervågning, søredning og uddannelse af kommende officerer.

Kongeskibet er mere end et skib. Det er et sejlende slot og et personligt hjem, der danner rammen om den kongelige families liv til søs og bringer den kongelige familie ud til danskerne. Det er et også et skoleskib og en arbejdsplads.

Ruinsalens mange dæk sættes i spil i udstillingen og giver de besøgende en oplevelse af selv at stå om bord på skibet med sejldug, dækstole, redningskranse og udsyn til indsejlingen gennem Koldingfjord – alt sammen tilsat lyden fra maskinrummet blandet med stemmerne fra skibets gaster og mågeskrigene fra de øvre dæk. 

Udstillingen viser en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, fx Dronningens broderede puder til skibet, akvareller malet af Majestæten om bord, H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket. Historien om livet om bord igennem tre generationer bliver fortalt gennem Kongefamiliens private film og fotografier.

  • Kongernes Samlings opgave er at formidle monarkiets og den danske kongeslægts historie og her spiller Kongeskibet Dannebrog en central rolle. Skibet bringer nemlig monarken og den kongelige familie i tæt kontakt med alle dele af Kongeriget. Men hvordan ser Kongeskibet ud? Hvordan er det indrettet? Hvor stort er det? Hvordan fungerer det som arbejdsplads for en stor og dygtig stab af gaster og søofficerer? Hvilke traditioner er forbundet med livet på skibet? De fleste kender skibet. Har måske ikke ligefrem været om bord, men set det sejle forbi på havet eller fjorden på vej til en ny destination. Det er et ikonisk skib, som med sine smukke linjer og hvide og gule farver er let genkendeligt. Det vækker stolthed, når man ser det smukke skib. Med udstillingen ønsker Kongernes Samling at invitere gæster om bord på Kongeskibet. Selve skibet kan vi ikke udstille, men vi kommer så tæt på, som vi overhovedet kan. Vi har genskabt en række interiørs, lige fra stævnen, maskinrummet, kabyssen, skibskøjerne og dagligstuen til agterdækket, hvor Dronningen ofte er vært for receptioner i forbindelse med sommertogter, siger museumsdirektør for Kongernes Samling Thomas C. Thulstrup. 

Udstillingen er en nyopsætning og udvidelse af udstillingen ”KONGESKIBET DANNEBROG”, som kunne opleves på M/S Museet for Søfart i 2022. Udstillingen kan ses på Koldinghus fra 3. februar til 22. oktober 2023.

Katalog
I forbindelse med udstillingen udgiver Kongernes Samling bogen ”Kongeskibet Dannebrog” af Mikael Bøgh Rasmussen, der kurator for udstillingen og H.M. Dronningens Håndbibliotekar. Bogen er rigt illustreret, bl.a. med private fotografier fra Kongehuset og fortæller i tekst og billeder om Kongeskibets historie, dets indretning, dets funktion og livet om bord. Bagest i bogen findes fakta om skibet, dets chefer og dets togter siden 1932. Citater og temabokse krydrer fortællingen undervejs. Bogen er på 112 sider og kan købes på Kongernes Samlings tre besøgssteder.

Nyd herunder i galleriet tre meget smukke fotos af Kongeskibet Dannebrog taget af fotograf Lars Søndergaard 


Galleri

Havne

Bøgeskov Havn - en af mange, melder klar til sejlerne

Kort nyt

Sejlklubben Rødvig Stevns trænede i svømmehallen

Kapsejlads

Overvældende weekend for J/70-sejlerne

The Ocean Race

Voldsomt vejr kostede hovedskade

Kort nyt

Hvem skal drive medlemsrestauranten i Sletten Baadeklub? 

★ Interview & Portræt

★ Producerer fremdrift til sejlbåde på alle verdenshave

Kapsejlads

Rindom hædres for Årets Sejlsports-præstation

Udvalgte artikler *