fbpx

Georg Stage - verdens ældste, bedste og smukkeste søfartsskole - har jubilæum

Igennem de 140 år har skibet sejlet over det meste af Nordeuropa og Atlanten. Skibet var den første søfartsskole i verden, hvor man kunne få en hel civil søfartsuddannelse til søs og har som sådan været et forbillede for hundreder af skibe over hele verden siden.

Den samlede udsejlede distance siden 1882 er adskillige gange rundt om jorden, men allervigtigst er, at omtrent 11.000 unge mennesker har fået en uddannelse til et liv til søs.

Over de mange år har stiftelsen slidt et skib op, så i 1934 måtte stiftelsen bygge et nyt skib, som stadig sejler. Vi er gået fra at være en privat fond med et bidrag fra staten i ny og næ til at have store permanente statstilskud og opgaver, selvom store dele af driften stadig betales af private og fonde.

Vi har aflyst enkelte togter - oftest på grund af verdenskrige eller corona, men har også i en lang periode efter krigen og de seneste fem år sejlet to årlige togter for at imødekomme en efterspørgsel på arbejdskraft for de maritime erhverv.

Georg Stage er en erhvervsskole, hvor unge med lyst til havet får den grundlæggende uddannelse. Sådan har det altid været og selvom det maritime erhverv har forandret sig en del siden 1882, så har behovet for dygtige sømænd altid været stort og den dag i dag kan vi se, at 99,9% af vore elever efter endt uddannelse kommer i arbejde eller videre uddannelse.

På selve jubilæumsdagen er skibet tilbage i København. Det ligger på sin sædvanlige plads på P. Løwenørns Vej på Nyholm.

Da det hele startede, var det med en stor donation fra familien Stage, som ville mindes den unge Georg Stage, som få år før var død af en lungesygdom. Stiftelsen fik navnet "Georg Stages Minde" og derfor indleder vi jubilæet med 24. maj kl.16, med at lægge en krans på hans grav på Holmens kirkegård. Vi mindes ham stadig.

Samme dag vil der mellem kl. 18 og 20 være åbent skib, hvor man - hvis man ikke kan deltage i receptionen den følgende dag - kan besøge skibet og møde vore nuværende elever.

Ved siden af skibet afholdes der 25. maj mellem kl. 13 og 14 den store jubilæumsreception, hvor der vil være taler og musik. Musikken leveres af Søværnets Tamburkorps, som er et militærorkester i verdensklasse. Ved receptionen vil der være taler og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen vil blandt andet sige et par ord.

Alle er interesserede er velkomne til receptionen
Mellem kl. 14 og 17 er der åbent skib og alle, der har lyst, kan komme om bord på Georg Stage og møde årets elever og besætning. Ved receptionen og det efterfølgende arrangement kan man også bese og købe den nye bog om Georg Stage, som er skrevet af stiftelsens nuværende direktør, historikeren og forfatteren Asser Amdisen.

Allerede dagen efter receptionen sejler skibet videre ind i Østersøen, hvor det vil sejle, indtil det i midten af juni vender tilbage til danske farvande. 2. juli deltager det i festen omkring Tour de France målområdet i Nyborg og 7. juli kommer det til Tall Ship Race i Esbjerg, hvor årets hold 1 afmønstres med eksamensbeviser og hold 2 påmønstrer.

Oversigt over jubilæumsprogram
• 24. maj - Georg Stage anløber København og lægger til ved Nyholm.
• 24. maj kl. 16 - Kransenedlæggelse på Holmens Kirkegård. Alle er velkomne.
• 24. maj kl. 18-20 - Åbent skib på Nyholm. Alle er velkomne.
• 25. maj kl. 13-14 - Jubilæumsreception ved skibet. Alle er velkomne.
• 25. maj kl. 14-17 - Jubilæumsarrangement ved skibet og åbent skib. Alle er velkomne.
• 26. maj - Georg Stage fortsætter togtet


Galleri
Kapsejlads

Cape31: Ny fuldblods racer på vej til Danmark

Kapsejlads

Volvo 29er EM åbnes med festlige toner og beach vibes

Kapsejlads

AFI 2Star flytter næste år termin

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?