fbpx

Knækket køl var ikke lavet af Ker Yacht Design

Related Articles: Alex Thomson standby ved konkurrent uden køl, Dramatisk nat i Vegvisir - båd taber køl og kæntrer, Rambler 100 taber køl i Fastnet
Inkluder i Newsletter: Ja

En køl som falder af. Skal man lave en liste over de værste skader en sejlbåd kan få, er det nok den der får førstepladsen. Båden vil i næsten alle tilfælde vælte umiddelbart, og der er overhængende livsfare for alle om bord. I mange af de hændelser der har været, er liv gået tabt. Det sker heldigvis uhyre sjældent. Men når det sker, giver det anledning til seriøse undersøgelser og overvejelser. Med rette.

Alle overlevede
Senest skete det for Ker 40 ”Showtime” ud for den australske kyst. Besætningen var ved at sejle båden hjem fra Tasmanien efter Sydney-Hobart Race. Det var meget hårdt vejr, og båden væltede øjeblikkelig. Besætningen håndterede situationen imponerende koldblodigt: De formåede at komme ud af bådens indre, få redningsflåden løs og aktiveret – og komme om bord i den. Alle overlevede.

Stålskaft med svejsning
Nu kommer Jason Ker fra Ker Yacht Design med en udtalelse om hændelsen. Det viser sig at det ikke er Ker Yacht Design der har designet og bygget kølen. Ejeren har fået den designet og bygget af en lokal entreprenør. Kølskaftet var en hul skal i stål, svejset til en monteringsplade, som var boltet ind i en reces i skroget. ”Vi ville aldrig bruge en sådan konstruktion”, siger Jason Ker, ”eftersom den største belastning ligger lige på den horisontale svejsning”.

Svejsning svigtet
Det er ret sikkert, at det er netop svejsningen der har svigtet. Mandskabet fortæller at der var en stor luftlomme inde i den væltede båd. Det betyder at båden holdt lufttryk – altså sad kølens monteringsplade stadig fast. Da mandskabet dykkede ud af skroget, kunne de se at hele kølen var væk. Den har altså knækket af lige ved monteringspladen – der hvor den var svejset fast. ”Vi vil gerne støtte op om et World Sailing-tiltag for at forbyde den måde at designe en T-køl på”, siger Jason Ker.

Eneste båd uden original køl
Man forstår at det er vigtigt for Ker Yacht Design at få den meddelelse ud: Et værft som oplever at en af deres både mister kølen på grund af en dårlig konstruktion eller fejl i måden den er bygget på, risikerer at miste tilliden hos kunderne og ultimativt gå konkurs. ”Vi har bygget et stort antal køle igennem 23 år”, siger Jason Ker. ”De har været brugt i mange forskellige typer både over hele verden. Ikke en eneste har fejlet. Så vidt vi ved, er Showtime den eneste af vores både, som ikke har en køl designet og bygget af os" slutter Jason Ker




Seneste nyheder

Sjovt koncept bag Venø Rundt

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL






★ Test af sejlbåde

★ Sun Fast 30 OD - lille båd - kæmpe potentiale

Kapsejlads

Sjovt koncept bag Venø Rundt

Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"





Udvalgte artikler *