Havne: Yngre og aktive sejlerfamilier skaber liv

Related Articles: 16 havne sammen om nyt turismefremstød , En million gæstesejlere lå i danske havne i 2018

2018 var et jubelår i havnene. Godt hjulpet på vej af den lange, supersommer var der masser af både på vandet og i havnene allerede fra det tidlige forår, og ved sæsonens udgang kunne havnene glæde sig over mere end 1 mio. gæsteovernatninger for første gang i fem år.

Selv om 2019 langt fra var lige så gunstig rent vejrmæssigt, så viser nye tal fra Danmarks Statistik, at havnene for andet år i træk runder millionen. Helt præcist 1.005.442 gæsteovernatninger. Tallet er cirka 50.000 lavere end i 2018. Men forskellen handler næsten udelukkende om maj, hvor vejret i 2018 var ekstremt gunstigt - det samme var ikke tilfældet sidste år. I perioden fra juni til september er det samlede tal stort set identisk i '18 og '19 (knap 950.000).

Aktive feriefamilier
Nok så væsentligt, så er 2019-tallene for hele sæsonen (maj-sept.) rundt regnet 100.000 højere end hver af årene 2015-17. Især springer det i øjnene, at både juni og juli de seneste to år har haft markant flere gæsteovernatninger end i årene forud.

"Tallene bekræfter de meldinger, vi modtager fra havnene rundt omkring," siger Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID).

"Havnene oplever klare tegn på et generationsskifte blandt bådejerne. Nye og yngre familier overtager bådpladserne, og de er mere aktive på vandet end de ældre bådejere. Det slår igennem i de store feriemåneder, juni og juli, i form af flere gæsteovernatninger," forklarer Jesper Højenvang.

Optimisme og investeringslyst
Den øgede aktivitet smitter af på optimismen og investeringslysten i havnene.

"Adskillige havne investerer blandt andet i standardstativer, som gør det noget nemmere og mere sikkert at håndtere bådene ved vinteropbevaring. De nye stativer i sig selv gør faktisk, at en del bådejere forlænger deres aktive sejlerliv med flere år, fordi bådhåndteringen på land er mindre besværlig."

En anden tydelig tendens er, at havnene i stor udstrækning har fået øjnene op for værdien af at investere i faciliteter, der tiltrækker andre brugergrupper end sejlere. Det handler om blandt andet havnebade, flydesaunaer, ramper til lystfiskere, skure til kajakroere og stand up paddlere. Også udendørs fitnessfacilititer og topmoderne legepladser dukker op flere og flere steder.

Drukner i henvendelser
"Lige nu er Kystdirektoratet nærmest ved at drukne i henvendelser om at etablere havnebade og flydesaunaer. Det er tydeligt, at ideen om at åbne havnene op for nye og flere brugere slår markant igennem," sutterr Jesper Højenvang.

I 2020 fortsætter FLID og Dansk Sejlunions Vild med Vand-projekt, som netop har til formål at understøtte ideen om havne som udbydere af åbne og alsidige aktivitetstilbud for alt og alle.  Højenvang forventer, at havnenes investeringslyst fortsætter med uformindsket styrke i det nye år.



Seneste nyheder

"Kun en gnist fra katastrofen"

Båd sunket ved Bornholm





Kort Nyt

"Kun en gnist fra katastrofen"

Kapsejlads

DH-DM vender stærkt tilbage - 2021 dato fastlagt

Kort Nyt

Båd sunket ved Bornholm

★ Test af sejlbåde

★ Brugtbåds-duel: Vi fulgte det svære valg

OL

49erFX team sikret økonomisk frem mod OL

Bådudstillinger

Öppet Varv gennemføres i en Corona-model

Kort Nyt

Covid-19: Gode nyheder fra ’hinsidan’

Kort Nyt

I søkortet var der dybt nok - alligevel gik det galt!





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Fairline Yachts solgt til RiverRock

Stor interesse for kabinebåde

Ny motorbåd er en genfødsel af klassiker