Norsk radar finder fem personer i vandet ved Svalbard

Det norske firma Ispas, har opfundet en teknologi der kan spotte en ”mand over bord” i kolde farvande.

Det er minutter der tæller, hvis man falder over bord i vores nordlige og kolde farvande. Selv iført en overlevelsesdragt falder temperaturen hurtigt, og efter bare en halv time er forskellen på havets temperatur og dragten så lille, at et termisk kamera ikke kan spotte den overbord-faldne.

Mekaniske radarer har indtil videre været løsningen, men kombinationen af høje bølger og relativt lav scanningshastighed gør det vanskeligt at finde nogen i det iskolde vand.

Virksomheden Ispas fra Moss i Norge, mener at have fundet løsningen med deres egenudviklede elektroniske radar. Radaren har allerede bevist sit værd, f.eks. til at finde olieforurening til havs. Den nye teknologi testes også til måling af isbjerge, monsterbølger, og til at finde droner.

Fandt fem mennesker i ishavet
To grupper med fem mennesker i hver sin overlevelsesdragt hoppede ud i det iskolde vand ved Svalbard og blev liggende i op til to timer. Fra sin position på kystvagtskibet Svalbard kunne Ispas teste radaren fra forskellige positioner og afstande, op mod 1.100 meter væk fra personerne i vandet. Radarfotoet viser tydeligt de fem personer og følgebåden.

Højere scanningshastighed
En mekanisk radar kan kun scanne et område nogle gange i sekundet. En person der ligger i bølgerne vil flyde op og ned og være mindre synlige dele af tiden. Kombinationen gør, at chancen for, at personen bliver opdaget, er relativt lav. Derudover vil ekko fra bølgerne kunne komme op som falske mål og lave forstyrrelser.

Den nye elektroniske radar, som blev testet på KV Svalbard, har et synsfelt på 100 grader og en opløsning på 0,5 meter og bruger både horisontal og vertikal polarisering. Scanningshastigheden er på 0,2 sekunder for 100 grader, og der skabes en projektøreffekt, som gør, at en person i vandet vil blive opdaget på toppen af en bølge.

Kilde: Norges Teknisk Ukeblad, ut.no.Kort Nyt

DS bestyrelsesmedlem Jens Haugaard er død

Branchenyt

Hempel bygger ny fabrik i KinaSailing World News


Udvalgte artikler *


Produktnyt