fbpx

Boligbyggeri truer fredet stejleplads i Københavns Sydhavn

Inkluder i Newsletter: Ja

Københavns kommune besluttede i forrige uge at bygge 550 boliger i et grønt fredet område ved Fiskerhavnen i sydhavnskvarteret. Det på trods af, at kommunen selv har sat klassifikationen i en høj bevaringsklasse som fx. Nyhavn. Det skriver pol.dk.

De nye boliger skal bygges på et fire hektar grønt fredet vildnis – kaldet Stejlepladsen, der ligger lige op til Fiskerhavnen, og hvor fiskerne har bundgarnspæle og mange hundrede meter lange net liggende.
Beboerne og fiskerne omkring Fiskerhavnen og andre kræfter er nu ved at organisere modstand for at bevare området, hvor Københavns sidste bundgarnsfiskere driver erhverv.

– Byggeriet af de mange nye boliger vil uigenkaldeligt ødelægge miljøet omkring Fiskerhavnen, siger en af naboerne til Stejlepladsen, Michael 'Sydhavn' Hansen til pol.dk.

Desuden tror han, at selve Fiskerhavnen også vil blive bebygget indenfor få år. Københavns udviklingsselskab By & Havn, som ejer store dele af området, lægger da også op til yderligere byudvikling.

Beslutningen om byggeriet på Stejlepladsen blev taget på Københavns Rådhus efter balladen om Amager Fælled, hvor planerne om et større boligbyggeri blev forpurret.

Ikke mere fiskeri fra Fiskerhavnen

Bundgarnsfisker Brian Kyed er ved at indse, at det snart er slut med at fiske fra Fiskerhavnen, hvor han har fisket i mange år. Og skal Stejlepladsen være bydel, må han finde et andet sted at lægge deres 300-400 stk. bundgarnspæle og net, der er flere hundrede meter lange, og som skal rulles ud ved tørring, og det sted findes ikke.

Mere byggeri?

Området ved Bådehavnsgade, der ejes af København udviklingsselskab By & Havn, er lejet ud til havnens brugere, og deres lejekontrakt udløber i 2020. Men de kan ikke få svar på, om de kan blive boende i de 44 hytter, huse og skure der ligger i Fiskerhavnen, og om lejekontrakten kan forlænges.

Michael ’Sydhavn’ Hansen stoler ikke på, at byplanlæggerne nøjes med at bebygge Stejlepladsen. En kommunal rapport om byggeri andre steder end Amager Fælled afslørede, at By & Havn ønsker, at politikerne i den kommende kommuneplan 2019 skal beslutte, at en endnu større del af området omkring Fiskerhavnen udlægges til byudvikling i de kommende fire år.

Klaus Mygind fra SF, var med til at stemme for byggeri på Stejlepladsen, og han peger dog på, at der er steder i København, hvor rustikke og hjemmegjorte boligmiljøer eksisterer side om side med nybyggede og dyrere områder. Eksempelvis haveforeningen Nokken, der også engang var et hjemmeflikket lille ”Klondyke”, og som nu ligger ved siden af nogle af Københavns dyreste boligbyggerier på Islands Brygge.
Her glemmer Klaus Mygind, at det først var efter en indædt lokal kamp, at Nokken slap for boligbyggeri.

Har København glemt, at den er en havneby?

Men det lader til at Københavns byudvikling er uafvendelig. Det startede med Kalvebod Brygge, der vel næppe er et attraktivt miljø, som bruges af københavnerne. Nordhavn er tæt bebygget, og det byggeri er langt fra færdigt – nye bygninger skyder op med lynets hast, og mange af de gamle miljøer forsvinder eller er forsvundet. Og nu Sydhavn, der skal være med til at financiere Københavns Metro – en metro, der er et gode for byen, men efterlader et Københavns Havn uden det oprindelige maritime liv, og overlades til havnebade, kajakker og turistbåde.

Se video med en af de sidste bundgarnsfiskere fra Fiskerhavnen i Sydhavn, Brian Kyed.




Seneste nyheder

Sjovt koncept bag Venø Rundt

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL






★ Test af sejlbåde

★ Sun Fast 30 OD - lille båd - kæmpe potentiale

Kapsejlads

Sjovt koncept bag Venø Rundt

Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"





Udvalgte artikler *