Boligbyggeri truer fredet stejleplads i Københavns Sydhavn

Københavns kommune besluttede i forrige uge at bygge 550 boliger i et grønt fredet område ved Fiskerhavnen i sydhavnskvarteret. Det på trods af, at kommunen selv har sat klassifikationen i en høj bevaringsklasse som fx. Nyhavn. Det skriver pol.dk.

De nye boliger skal bygges på et fire hektar grønt fredet vildnis – kaldet Stejlepladsen, der ligger lige op til Fiskerhavnen, og hvor fiskerne har bundgarnspæle og mange hundrede meter lange net liggende.
Beboerne og fiskerne omkring Fiskerhavnen og andre kræfter er nu ved at organisere modstand for at bevare området, hvor Københavns sidste bundgarnsfiskere driver erhverv.

– Byggeriet af de mange nye boliger vil uigenkaldeligt ødelægge miljøet omkring Fiskerhavnen, siger en af naboerne til Stejlepladsen, Michael 'Sydhavn' Hansen til pol.dk.

Desuden tror han, at selve Fiskerhavnen også vil blive bebygget indenfor få år. Københavns udviklingsselskab By & Havn, som ejer store dele af området, lægger da også op til yderligere byudvikling.

Beslutningen om byggeriet på Stejlepladsen blev taget på Københavns Rådhus efter balladen om Amager Fælled, hvor planerne om et større boligbyggeri blev forpurret.

Ikke mere fiskeri fra Fiskerhavnen

Bundgarnsfisker Brian Kyed er ved at indse, at det snart er slut med at fiske fra Fiskerhavnen, hvor han har fisket i mange år. Og skal Stejlepladsen være bydel, må han finde et andet sted at lægge deres 300-400 stk. bundgarnspæle og net, der er flere hundrede meter lange, og som skal rulles ud ved tørring, og det sted findes ikke.

Mere byggeri?

Området ved Bådehavnsgade, der ejes af København udviklingsselskab By & Havn, er lejet ud til havnens brugere, og deres lejekontrakt udløber i 2020. Men de kan ikke få svar på, om de kan blive boende i de 44 hytter, huse og skure der ligger i Fiskerhavnen, og om lejekontrakten kan forlænges.

Michael ’Sydhavn’ Hansen stoler ikke på, at byplanlæggerne nøjes med at bebygge Stejlepladsen. En kommunal rapport om byggeri andre steder end Amager Fælled afslørede, at By & Havn ønsker, at politikerne i den kommende kommuneplan 2019 skal beslutte, at en endnu større del af området omkring Fiskerhavnen udlægges til byudvikling i de kommende fire år.

Klaus Mygind fra SF, var med til at stemme for byggeri på Stejlepladsen, og han peger dog på, at der er steder i København, hvor rustikke og hjemmegjorte boligmiljøer eksisterer side om side med nybyggede og dyrere områder. Eksempelvis haveforeningen Nokken, der også engang var et hjemmeflikket lille ”Klondyke”, og som nu ligger ved siden af nogle af Københavns dyreste boligbyggerier på Islands Brygge.
Her glemmer Klaus Mygind, at det først var efter en indædt lokal kamp, at Nokken slap for boligbyggeri.

Har København glemt, at den er en havneby?

Men det lader til at Københavns byudvikling er uafvendelig. Det startede med Kalvebod Brygge, der vel næppe er et attraktivt miljø, som bruges af københavnerne. Nordhavn er tæt bebygget, og det byggeri er langt fra færdigt – nye bygninger skyder op med lynets hast, og mange af de gamle miljøer forsvinder eller er forsvundet. Og nu Sydhavn, der skal være med til at financiere Københavns Metro – en metro, der er et gode for byen, men efterlader et Københavns Havn uden det oprindelige maritime liv, og overlades til havnebade, kajakker og turistbåde.

Se video med en af de sidste bundgarnsfiskere fra Fiskerhavnen i Sydhavn, Brian Kyed.Seneste nyheder

Følg deltagerne i Silverrudder

GC32: Hvem kan slå Alinghi ?

Knarr DM: Suveræne Søderlund sejrede

Kapsejlads

Følg deltagerne i Silverrudder

Kapsejlads

GC32: Hvem kan slå Alinghi ?

Kapsejlads

Knarr DM: Suveræne Søderlund sejrede

Kapsejlads

Emil Kjær klar til Congressional Cup - havde kommende...

Sejlsportsliga

Sundby WOW stævnet – netværk og sejlads...

Kort nyt

Vild med vand: Kom til åbent hus i Bådelauget

★ Test af motorbåd

★ Nemt i havn med avanceret teknologi

Kort nyt

Sad fast i indsejlingen til Ålbæk Havn

Surf

Hvide Sande værtsby for EM i SUP i 2022

Udvalgte artikler *