fbpx

Silverrudder 2022: De små var de største

Inkluder i Newsletter: Ja

Det regner her i Svendborg, vinden er let til fraværende. Bådene kommer langsomt ind fra vest, med store spilere som en efter en falder sammen, når de når Svendborg havn.

Stadig er der en kort, men samtidig meget lang sømil til mållinjen ud for Rantzausminde. Natten og morgenen har været præget af en voldsom modstrøm i Svendborg Sund – den er aftagende, men det er lang vej opad bakke de sidste meter, for de trætte mænd og kvinder, som har kæmpet sig rundt om Fyn i årets Silverrudder.

Historier at fortælle
På kajen er det ret stille, de sejlere som har fuldført sover i deres både. Enkelte står i grupper og deler historier. Alle har noget at fortælle efter en sådan tur. Martin Hammershøj sejlede First 24, og sidst på natten lavede han en spektakulær spilerkæntring til luv. Båden bommede, løb op i vinden, og spilerfaldet låste sig på den forkerte side af masten, så spileren kunne ikke komme ned. En udmattet Hammershøj forsøgte alt, og fandt til sidst en vej, så han kunne fortsætte. Efterfølgende fandt han ud af bruge enden af storsejlfaldet som erstatning for et tabt skøde, fik hejst en ny spiler – og selv om han tabte halvanden time på manøvren, kom han i mål som nummer fire i sin klasse (Kølbåd Small, red.). Klassen rummer mange større og potentielt hurtigere både, så det er noget af en præstation! 

Trippelsejr til Dehler 30 OD
Hvis man interesserer sig for hvilke bådtyper som udmærkede sig i de forhold som herskede under årets Silverrudder, så er det svært at komme udenom den fantastiske succes, Dehler 30 OD fik. Samtlige tre første både i Kølbåd Small var Dehler 30 OD. Den klasse er stor, indeholder mange hurtige både og ikke mindst rigtig dygtige sejlere!

Vinder i CB-66
I kølbåd mini lavede Klaus Rønn Madsen en sensation, ved at vinde i en CB-66. Det burde være umuligt, men det er åbenbart ingen tilfældighed, for han har gjort det før. Klassen rummer både som  burde kunne sejle rundt om en CB-66, så Rønn Madsen må snart kunne holde et lille kursus, og fortælle de andre hvordan man gør. 

Quornings ”trippel-kajak” først i mål
Første båd i mål, Jens Quorning i sin lille, spinkle og meget ekstreme trimaran Dragonfire (nærmest tre kajakker ved siden af hinanden) blev altså feltets første båd i mål, efterfulgt af den anden favorit, Jan Andersen i sin Black Marlin.

Blandt de største både var der ikke nogen stor overraskelse i at vinderen blev Jan Møller. Det er også værd at bemærke, at i Kølbåd Large blev superstjernen Phil Sharp kun nummer syv i den nye First 36. Efter sigende havnede han i et vindhul ved Storebæltsbroen i stærk modstrøm, og tabte rigtig meget der. Den sprit nye Aelos 30P The Beast, med en anden gigant ved roret – Jan Hansen – blev nummer fem. Udover tre stk Dehler 30 OD havde han også Milan Kolacek (First 27) foran sig. Men The Beast har formentlig meget mere i kanonen, når den er mere tunet og trimmet. For bredden af feltet blev det en forholdsvis lang tur rundt om Fyn i år.

Mange både er stadig ude her lørdag midt på dagen.  Forhåbentlig er alle i mål, inden det blæser virkelig meget op i aften.

Her er de tre første i alle klasser:

Kølbåd Extra Large:
1: Jan Møller, Frers 49 Dream On
2: Martin Meredin, Landmark 43 Esbern Snare
3: Henrik Jørgensen, Xp-44 Xbox

Kølbåd Large:
1: Jens Kaha, JPK 1080 Kaha
2: Sven Kurka, Bondi 36 one off Bondi
3: Mathias Mueller von Blume, Class 40 RED

Kølbåd Medium:
1: Anders Johansen, JPK 1030 Beluga
2: Tomasz Odzioba, Caravela 950 Black Caravela
3: Jonas Hallberg, JPK 130 Hinden

Kølbåd Small:

1: Max Gurgel, Dehler 30 OD Play Harder
2: Andreas Deubel, Dehler 30 OD Crazyboats.
3: Martin Kringel, Dehler 30 OD Powerplay

Kølbåd Mini:
1: Klaus Rønn Madsen, CB-66 Blue Bird
2: Patrik Heinrichs, T-24 Jynx
3: Thomas Brosda, Melges 24 Urlaub

Flerskrog Large:

1: Jens Quorning, Dragonfire one off Dragonfire
2: Jan Andersen, Marlin 33 prototype Black Marlin
3: Jakob Madsen, Dragonfly 28P Lanzelot

Flerskrog Small:

1: Lars Kaempfe, Dragonfly 800 Tri
2: Rüdiger Schwarz, Gecko, Dragonfly 25 Sport

Link til den samlede resultatliste her (bliver løbende opdateret, når flere både går i mål, red.)

Sejlsportsliga

WOW: Kæmpe boost for kvinder i sejlsport – og med Danmark som...

SailGP

Kan Sehested & Co. rejse sig?

Kapsejlads

X-Yachts samler endnu en gang alle 'stjernerne' i Skovshoved

World Match Racing Tour

WWMRT: Flot flot start på årets finalestævne - se stort...

Kapsejlads

Hveen Rundt 'by night': Klassiker i fantastisk efterårsvejr -...

Kort nyt

Ny udstilling: Små skibe - store fortællinger

Kapsejlads

Star VM: Ramt af to dages vindstille..!

Kapsejlads

WWMRT: Se finalerne fra 'roof-top' terrasse

Tursejlads

Skærgården: Forbud mod ankring i naturhavne kan være på vej -...

Udvalgte artikler *