fbpx

Verdensmester måtte sejle taktisk på konkurrent for at vinde sidste VM udtagelse

Related Articles: E-jolle: VM-udtagelsen gik fra 'champagne-sejlads' til 'rocker-luft'
Inkluder i Newsletter: Ja

Europajollernes sidste Verdensmesterskabs & Junior Europamesterskabs udtagelsesstævne blev afviklet sammen med det legendariske Sailextreme i Kerteminde. 51 danske Europajoller var samlet til den sidste Ranglistestævne - et stævne hvor nogle sejlere havde sikret sig udtagelsen inden, mens andre sejlede deres chance for at opnå den, navnlig til VM eftertragtede udtagelse.

Beretning: Kenneth Bøggild / Europajolle

Efter et blæsende og koldt ranglistestævne tre i Fredericia tidligere på foråret, var det en helt anden vejrudsigt som lå for weekenden. Ingen til let vind, varme og sol. En forudsigelse som skulle vise sig at holde stik.

Spejlblankt

Stævnekomiteen havde, som altid i Kerteminde, styr på logistikken, hvad også er krævet når så mange joller er samlet. Europajollerne var samlet i et hyggeligt hjørne af den store Jollecamp, og lørdag morgen blev alle sejlerne mødt af spejlblankt Kerteminde Bugt. Den lille smule vind som var, kom så til gengæld fra den, i forhold til udsigterne, forkerte retning.

Konsekvensen var en fornuftig beslutning om udsættelse på land. Efter en times udsættelse slog vinden over, og en meget let brise byggede op. AP blev skudt ned, og sejlerne hastede til de lidt pressede slæbesteder.
I baneområdet blev sejlerne mødt af let opfriskende vind, som inden start stabiliserede sig omkring 2-3 m/s, ikke meget men dog nok til at få sejladserne skudt i gang.

Allerede ved første krydsmærke stod det klart at det var nye sejlere som i den grad nød den lette vind. Klassen normale front-fleet rundende et stykke nede i feltet, og kæmpede tydeligvis med den lette vind. Navnlig den unge Kaløvig sejler Jacob Svends Nielsen lynede, og rundede første mærke i første sejlads minutter foran den næste båd, en føring han holdt i mål.

Det effektive banecrew sikrede fire velafviklede sejladser på stævnets første dag, inden sejlerne sent lørdag eftermiddag blev sendt i land.

Søndag morgen blev sejlerne igen mødt af spejlblankt Kerteminde Bugt, dog med en let brise fra den rigtige retning. Så ingen udsættelse på land hvorfor sejlerne hastede i vandet, og hægtede sig på de ventede træner og hjælpebåde for at blive bugseret ud til banen.

Rutine og taktik sikrede sejren

I toppen af feltet var det uhyre tæt mellem Anna Livbjerg og Jacob Svends Nielsen begge fra Kaløvig Bådelaug. Anna lagde bedst ud ved at vinde søndags første sejlads med god afstand til nr. to, Jacob Svends Nielsen.

Men stævnet var slet ikke afgjort, ved at Jacob i den grad stemplede ind og vandt de to følgende sejladser. En kæmpe overraskelse lurede. Anna havde et lille point forspring, men vandt Jacob også den sidste sejlads, ja så måtte Verdensmesteren fra 2021 vige podietpladsens fineste placering.

Sidste sejlads kom afsted, og her viste Anna sin erfaring ved fra start at følge Jacob, og senere i sejladsen sikre, at han ikke kunne sejle sig op igennem feltet. Selv da vinden ved sidste bundmærkerundingen spang mere end 40 grader, og kryds blev til en foran for tværs formående Anna af fastholde Jacob i hendes jerngreb, og de sluttede begge på sekundære placeringer i den sidste sejlads.

Men hvilken fight, og herligt at se der er flere som bejler om de bedste placeringer. Klassen har de senere år udviklet sig til en homogen klasse hvor der sejles stærkt igennem hele feltet.

Udtagelsen til VM & JEM er nu slut. 15 drenge og 12-14 piger vil stille til start til klassens verdensmesterskab i Douarnenez, Frankrig i de første uger af juli - og samme antal til Junior EM i Röbel/Mürits i Tyskland til august.

Samlet resultat:
Guld: Anna Livbjerg, Kaløvig Bådelaug
Sølv: Jacob Svends Nielsen, Kaløvig Bådelaug
Bronze: Oscar Thule, Fredericia Sejlklub

Resultater Piger:

Guld: Anna Livbjerg, Kaløvig Badelaud
Sølv: Alisa Marchenko, Hellerup Sejlklub
Bronze: Karoline Kiel; Kaløvig Bådelaug

Resultater drenge:
Guld: Jacob Svends Nielsen, Kaløvig Bådelaug
Sølv: Oscar Thule, Fredericia Sejlklub
Bronze: Valdemar Hjernø Pedersen, Kaløvig Bådelaug

De samlede resultater kan findes her.









Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet





Udvalgte artikler *