Fyrskib tæt på at kænre i Københavns Havn

Den kraftige blæst onsdag fik trykket så meget vand ud af Københavns Havn, at verdens ældste Fyrskib nr. X var tæt på at kæntre. ***Opdateret med videoklip***

Fyrskib nr. X er verdens ældste fyrskib, og var tæt på at kæntre onsdag aften. Vandstanden i Københavns Havn var blevet så lav, at fyrskibet stod på kølen og fik slagside. Skibet ligger ved Refshaleøen i Københavns Havn, og fungerer som husbåd. I løbet af i dag torsdag forventes vandstanden at stige, så fyrskibet kan flyde igen. Onsdag aften var vandstanden i Københavns Havn knap en meter under dagligt vande. Det skriver TV2Lorry

Hovedstadens Beredskab blev tilkaldt sent onsdag aften, og fik sikret fyrskibet mod yderligere at kæntre, ved at tøjre skibet med nogle stropper til kajen. Redningsdykkere fik monteret nogle dykpumper, for at forhindre fyrskibet i at synke, hvis der skulle trænge vand ind.

Sunket tidligere
Det er ikke første gang Fyrskib nr. X har været uheldig. I 2014 sank det efter nogle reparationsarbejder på skroget. Det blev hævet, og står i dag komplet renoveret og nyindrettet som husbåd.

Du kan se en video af den totalrenoverede båd her.

Fakta: Fyrskib No. X

Fyrskibet er bygget i 1877 af egetræ af De forenede Oplagspladser og Værfter på Christianshavn. Det var den første der blev bygget efter tegninger fra det Engelske Fyrvæsen Trinity House.

Længde: 31,52 m
Bredde: 5,79 m
Dybgang: 3,20 m
Vægt: 139 BRT

Skibet med nu 140 år på bagen, har ligget på forskellige positioner i dens funktion som fyrskib.

1878 - 1886 Skagens Rev
1887 - 1897 Læsø Trindel
1899 - 1908 Vyl (En grund lidt syd for Horns Rev Havmøllepark og ca. 40 km vest for Esbjerg)
1909 - 1910 Ukendt position
1911 - ? Østre Flak (i det nodlige Kattegat)
Senere lå den på forskellige positioner, og i 1971 blev skibet solgt
Siden har fyrskibet haft en noget omflakkende tilværelse med mange forskellige ejere og til mange formål, som hotelskib, klubhus for Hobro Sejlklub og restaurant.

I 1997 blev fyrskibet bugseret til Rochester i England, hvor den kom i tørdok og fik en grundig overhaling, Derefter blev den benyttet som restaurantskib i St. Katharines Dok i London. Senere blev den bugseret til København, hvor den nu er i privateje og fungerer som bolig. Den er blevet totalrenoveret for et millionbeløb.

Se også TV2 indslag fra det kæntrede Fyrskib her: (eksternt link)

tv2video

 
Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout