Yderligere tre OL pladser sikret

Et turbulent døgn endte lykkeligt for Anne-Marie Rindom, da hun fredag eftermiddag sejlede sig til VM-bronze i Laser Radial efter et stærkt comeback i det afgørende medalrace.

"Jeg er helt vildt glad og en lille, bitte, bitte smule skuffet over, at jeg ikke kunne være med i guldkampen. Det havde jeg sat næsen op efter, må jeg indrømme," sagde Rindom i minutterne efter, at medaljen var sikret.

Tilbage i medaljekamp
Torsdag aften var det ellers en dybt skuffet Rindom, der så ud til at være sat agterud af medaljekampen, men en juryafgørelse sent torsdag aften sendte den 27-årige Horsens-sejler tilbage i medaljekampen på en tredjeplads.

I Medal Race hang hun lidt efter på første opkryds, men kom tilbage på andet opkryds, hvor hun fik fri luft og kunne lukke hullet til frontgruppen.

"Efter sidste topmærke ser jeg et tryk, tager en hurtig beslutning og går efter dét. Og det var det rigtige at gøre," fastslog Rindom, som med en tredjeplads i medalrace konsoliderede bronzepladsen.

Nacra sikrer OL-billet og Medal Race-plads
Mere dansk succes fulgte i Nacra 17, hvor Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck sikrede sig plads i Medal Race, søndag – og de er samtidig sikre på at slutte blandt de otte bedste nationer, hvilket er ensbetydende med dansk OL-nationsplads i klassen.

I dagens tre sejladser hentede de en 5, 19, 5-serie – og er nu på en samlet fjerdeplads før den afsluttende finalesejlads, hvor et godt resultat meget vel kan sende dem i medaljerne.

"Nu er nationspladsen hjemme, og det er dejligt. Og vi føler faktisk, at vi har sejlet så godt et stævne, at vi ikke har fokuseret så meget på den. Men det er fedt at kunne sætte et flueben dér," sagde Lin Ea Cenholt.

"Medal Race bliver svært, vi er fem både, der kæmper om medaljerne, og vi vil selvfølgelig gøre alt for, at vi er med foran. Hvis vi vinder sejladsen, er medaljen hjemme," sagde hun videre. Både den regerende OL-guldvinder, den regerende europamester og en tidligere OL-guldvinder i 49er er blandt de øvrige medaljebejlere.

Dansk windsurfer til OL
Yderligere to danske OL-pladser blev sikret fredag. I kvindernes windsurfklasse RS:X sluttede Lærke Buhl-Hansen af med en 12, 31, 25-serie. Det var hendes tungeste serie under VM og ikke nok til medalrace, men hendes slutplacering som nummer 14 var stadig nok til at sikre dansk OL-deltagelse i Tokyo 2020.

Lærke Buhl-Hansen var med ved OL i 2016, og som Danmarks pt. eneste kvindelige RS:X'er på topniveau er hun umiddelbart storfavorit til at booke en ny OL-deltagelse.

Desværre lykkedes det ikke i denne omgang for Sebastian Fleischer at sikre en mandlig dansk RS:X'er ved OL. Han slutter VM på en lidt skuffende 21. plads, men vil senere få nye chancer for at indløse OL-billetten.

49er OL-klar - men misser medalrace
Dagens tredje danske OL-plads blev sikret i mændenes 49er-klasse – og det skete nærmest på tiåret for de højdramatiske dage ved OL i 2008, da Jonas Warrer og Martin Kirketerp vandt Danmarks seneste OL-guld i sejlsport.

I et ekstremt tæt pointregnskab sluttede Mads Emil Lübeck og Nikolaj Hoffmann Buhl på en 11. plads i 49ernes guldfelt. De slutter sølle to point fra medalrace – men placeringen var lige præcis nok til at tage den ottende og sidste OL-nationsplads, der var på højkant ved VM.

OL-billetten var fredag aften stadig usikker, efter at en italiensk båd nedlagde protest mod danskerne – hvilket i tilfælde af medhold ville have sendt danskerne ud af OL-pladserne. Sådan gik det ikke. Fredag ved 21-tiden blev protesten afvist.

Lettet sportschef ser fremad
"Italienerne havde ikke nogen sag efter vores opfattelse, og det var juryen heldigvis enig i," konstaterede en lettet Thomas Jacobsen, sportschef i Dansk Sejlunion.

"Jeg er utrolig glad for, at vi allerede nu har sikret en dansk 49er ved Tokyo-legene. Det giver os mulighed for sammen med Team Danmark at fortsætte vores målrettede arbejde med at udvikle det potentiale, som vi har blandt vores unge sejlere i klassen," uddybede han.

To brødre - to OL-pladser
Dagens tre OL-pladser har en kuriøs detalje, idet brødrene Christian Peter og Mads Emil Lübeck på én og samme dag er med til at sikre dansk sejlsport to OL-pladser i to forskellige bådklasser.

"Ja, jeg tror, min far er glad i dag. Og vores bedsteforældre følger os på havnen. Så vi er rigtigt mange Lübeck'ere her ved VM," sagde storebror Christian Peter (CP, red.) om familiens vægtige bidrag til den danske OL-kvalifikation.

VM i Aarhus nærmer sig afslutningen nu. Dog er der danskere i medaljekamp helt til det sidste. Lørdag er to danske 49erFX-besætninger med i Medal Race, hvor især Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen har medaljechance, hvis de leverer en toppræstation.

Søndag gælder det Nacra'ernes Medal Race med Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck.Kort nyt

Boss'n går i land - se hans tre halsbrækkende stunts

Kapsejlads

Finn Gold Cup - for første gang på Gardasøen

★ Artikel

★ Pas godt på din rig - den holder ikke evigt

Kort nyt

Yanmar udfører højtrykstankning med brint  

Kort nyt

KDY modtager kæmpe donation til nyt ‘Sejlsportshus’

Kapsejlads

World Match Racing Tour: Finalen udsat grundet pandemien!

Kapsejlads

Danmark Rundt: Frostboksen & Team fik en på opleveren

Udvalgte artikler *