Surfing i de olympiske lege 2020?

”Vi tror på, at vi får mest værdi af de olympiske lege, hvis vi kan skabe større interesse hos ungdommen, når De Olympiske Lege kommer til Tokyo i 2020. Det er vores vision”, siger Fujio Mitarai, fra byens olympiske komite.

International Surfing Association er begejstrede, og deres præsident Fernando Aquerre glædede sig over nyheden:

”Surfing har en kæmpestor og voksende appeal, specielt blandt yngre mennesker, og vi tror, at den dynamiske energi i vores sport og fans over hele verden vil kunne give fordele for Tokyo 2020 og De Olympiske Lege.”

Læs hele hans statement her IOC and Contemporary Sports

Udover Surfing og Skateboarding, er de tre andre sportsgrene som japanerne godt kunne tænke sig karate, baseball/softball og sportsklatring. Surfing og Skateboarding har stor appel til unge mennesker, hvilket har været afgørende for, at de kom med på den ønskeliste som Tokyo OL arrangørerne har afleveret til IOC.

Efter snowboardings store succes i vinter-OL er IOC begyndt at have større fokus på nye, tidssvarende og moderne sportsgrene, som appellerer til ungdommen. Normalt beslutter IOC OL-programmet inkl. nye idrætsgrene 7 år inden De Olympiske Lege, men japanerne håber, at IOC vil tillade nogle ”tillægssportsgrene” som en præsentation af nye sportsgrene.

En af visionerne kunne er, at surfing ikke skal holdes ude ved en kyst, hvor man vil være afhængig af vejrforholdene, men man vil lave surfing konkurrencen midt inde i Tokyo.

Surf Snowdonia Wales_surfing park_528

Den første Red Bull Unleashed Surfing Contest blev afholdt på anlægge "Surf Snowdonia" i Wales. Foto Surf Snowdonia

Det er lykkedes at skabe de første kunstige bølger, som er store nok til, at man kunne holde en surfing konkurrence i et stort bassin. Og lige præcis dét kan måske blive afgørende for at få surfing som en ekstra opvisningssport.

Ideen er at de skal anvendes ’shortboards’ i en OL-surfing konkurrence, og at der skal være en division for henholdsvis mænd og kvinder.

De professionelle surfere er begejstrede, da det kan åbne nye perspektiver for sporten, hvor man kan åbne ’surfing pars’ tæt på centrum af større byer. En af første af slagsen er ”Surf Snowdonia” i Wales, hvor Red Bull holdt deres første konkurrence. Det siges at de nye anlæg kan lave næsten identiske bølger til surferne, hvilket betyder, at den bedste vinder – og ikke nødvendigvis den der fanger den bedste bølge inden for en periode på f.eks. 30 minutter.

Se video herunder fra den første surfing konkurrence med kunstige bølger, hvor man har anvendt den såkaldte ”WaveGarden” technology.

International Surfing Association (ISA)

Surfing at man-made waves photo Red Bull_530

Nye Surfing anlæg med kunstige bølger kan bringe action meget tæt på publikum og skabe stor intensitet også i direkte TV transmissioner. Foto Red Bull