Lin Ea Cenholt og C.P. Lübeck kunne træde øverst op på podiet uden at have sejlet Medal Race. Nacra 17 bådene blev tilbagekaldt fredag aften sent. En konstruktionsbrøler og skandale lurer!. Foto: Jesus Renedo / Sailing Energy

Sportslig succes - men testeventen skæmmet af Nacra skandalen

12-08-2017 20:12 Søren Øverup
Kilde: Pressemedd. / DS
Vurderer artiklen
Del artiklen

Generalprøven forud for OL-klassernes VM i Aarhus 2018 gav danske sejre i både 49erFX og Nacra 17. Før stævnets afslutning blev Nacra-klassen fanget i et drama – alle både verden over er tilbagekaldt på grund af en konstruktionsfejl.

I august 2018 er Aarhus vært for alle ti OL-klassers samlede VM. Her ventes over 1000 sejlere fra hele verden at deltage, og der vil foruden VM-medaljer også være nationspladser til OL i Tokyo 2020 på højkant.

Generalprøven for VM er de seneste dage sejlet på Aarhus Bugt – med deltagelse af over 300 sejlere fra 50 nationer.

For dansk sejlsport sluttede stævnet med sportslig succes. I 49erFX sejrede OL-bronzevinderne Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen i overbevisende stil. Deres samlede førsteplads var sikret allerede inden de tre afsluttende finalesejladser, lørdag.

”Vi har sejlet flot. Og heldigvis så godt, at de ret store fejl, vi lavede undervejs, ikke blev afgørende. Så vi er rigtigt stolte af vores resultat,” sagde Katja Salskov-Iversen.

Jena Mai Hansen supplerede:

”Vi har brugt stævnet som forberedelse til VM om to uger. Dels har vi arbejdet med det taktiske, og der er også noget teknisk at få på plads, fordi vi har holdt pause i en lang periode efter OL. Vi er endnu ikke tilbage på helt samme niveau som i Rio, men vi forbedrer os hele tiden, og vi skal nok nå det.”

Danske podiepladser i Nacra-klassen

I Nacra 17-klassen var der danske besætninger både på første- og tredjepladsen. Stævnet blev vundet af Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck.

”Det har været en intens periode på det seneste. Vi fik vores nye, foilende båd for kun tre uger siden, og i sidste uge sejlede vi EM og blev nummer fire. Så vi er rigtigt glade for, vi trods en vis træthed alligevel har kunnet præstere så godt i denne her uge,” sagde Christian Peter Lübeck.

En helt nydannet besætning med OL-sejler Anette Viborg og Mathias Borreskov som gast imponerede med en tredjeplads ved stævnet i Aarhus - foran flere af Nacra-klassens topbesætninger.

Dramatisk tilbagekaldelse

Imidlertid er det ikke sejladsresultater, der lige nu er det store samtaleemne i Nacra-miljøet. Sent fredag udsendte World Sailing en meddelelse, hvori samtlige nye og netop frigivne, foilende Nacra-både tilbagekaldes verden over på grund af en alvorlig konstruktionsfejl.

Tilbagekaldelsen betød i første omgang, at arrangørerne af VM teststævnet måtte aflyse det planlagte Medal Race, lørdag. Samtidig er der nu skabt tvivl om, hvordan dette års VM om blot få uger skal afvikles.

”Det er en beklagelig sitiuation, og det hele er meget kaotisk lige nu,” siger Dansk Sejlunions sportschef Thomas Jacobsen om tilbagekaldelsen.

”Der er delte meninger om, hvad der skal ske. Nogle lande vil gerne tilbage til den tidligere Nacra-model eller andre katamaranklasser, men det vil være to skridt tilbage efter min klare opfattelse. Jeg ser den nye model med foils som den rigtige løsning. Så jeg vil appellere til, at vi slår koldt vand i blodet, og så hen ad vejen får løst de udfordringer, der findes både i den nye Nacras konstruktion og i Nacra-klassens organisering,” uddyber Thomas Jacobsen.

Nacra 17 er en relativ ny bådtype, der første gang var olympisk i Rio 2016. For få uger siden blev Nacra'en frigivet i en ny konstruktion, hvor båden kan foile. Det vil sige, at begge skrog løfter sig fri af vandet, hvilket øger bådens fart og samtidig gør sejladserne mere spektakulære. Det er denne nye konstruktion, der nu er tilbagekaldt.

JenaKatja

Jena & Katja vandt i helt suveræn stil 49erFX klassen - endda før Medal Race. Foto: Jesus Renedo / Sailing Energy

 

Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

Læs flere nyheder - klik her.

Udvalgte artikler til salg - gratis for abonnenter under Mit Bådmagasin

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer