America’s Cup, Auckland: Er Ainslie’s drøm ved at blive knust?

Related Articles: Så starter det! AC-racing endelig i gang

Prada America’s Cup World Series Auckland, dag 2: En ny dag med AC-75 racing ovre på den anden side af jorden, og det vi vidste i forvejen blev endnu mere tydeligt: Team New Zealand er klart hurtigere end de andre, og de tre udfordrere er alle sammen smertefuldt opmærksomme på at de må grave et ekstra gear frem i de kommende par måneder, hvis de skal gøre sig nogen forhåbning om at vinde AC-finalen. For en af udfordrene, er der særlig lang vej.

American Magic og Luna Rossa nærmest
Af de tre, tegner der sig et billede af American Magic og Luna Rossa som de to, der klart er nærmest ETNZ. Nattens sejladser i Auckland viste de to kæmpe jævnbyrdigt, med amerikanerne hurtigst ned ad bakke og italienerne hurtigst på kryds. Engelske INEOS Team UK med den tidligere så uovervindelige Sir Ben Ainslie ved roret er et hold i dyb krise, efter at have brugt ca. 1,2 milliarder kroner på en satsning, som lige nu er langt efter konkurrenterne. Deres nye båd er ganske enkelt ikke så hurtig som de andre, og især har Ainslie problemer med at få båden i luften i lette forhold.

18/12/20 - Auckland (NZL)36th America’s Cup presented by PradaRace Day 2Luna Rossa Prada Pirelli Team, New York Yacht Club American Magic

Foilproblemer – igen
Derudover viser julesejladserne i Auckland at det er svært at arrangere kapsejlads på det her ekstremt teknologisk avancerede niveau, med sejlfartøjer ingen har prøvet før. Der er problemer med foilsystemerne, mere præcist styringen af dem – det er et one design element, leveret af forsvarerne, så alle har det samme system. Flere hold har rapporteret problemer, og INEOS Team UK blev særlig hårdt ramt i går, da de måtte udgå af deres sidste sejlads, og blev slæbt i land. Ainslie hævder at problemet skyldtes fejl ved det leverede system, og manglende adgang til software-opdateringer, noget ETNZ dog tilbageviser.

Software-problemer – igen
Når man sejler i +40 knob, er det også svært at ramme mærkerundinger og startlinje, og ikke mindst ankomme til 'startboksen' rettidigt. Det har holdene software til at hjælpe med, også leveret af forsvarerne. Det system lider under problemer, noget som blandt andet førte til at Luna Rossa fik en straf i begge sine starter, for at sejle ind i startområdet for tidligt. Under den efterfølgende pressekonference var rorsmand Jimmy Spithill ikke særlig tilfreds med den situation.

Kan udfordrerne komme på niveau?
Et hovedtema under pressekonferencen var udfordrernes langsigtede muligheder for at komme på niveau med ETNZ – alle var enige om at noget seriøst må gøres, for lige nu vil det blive svært at tage pokalen fra kiwierne. De laver fejl, som vi også så i nat, men med deres markante fartoverskud vil de være i stand til at vende tilbage og vinde de fleste sejladser, selv hvis de misser en manøvre eller to. Udfordrerne hævder at meget kan ske endnu, og det er muligvis rigtigt – men på den anden side: Det er de jo på en måde programforpligtede til at sige. Når det hele spiller for Peter Burling og hans mænd, er de i en klasse for sig.

Finale nat til lørdag
I morgen lørdag er sidste dag af Prada America’s Cup World Series Auckland, med afsluttende finalsejladser. Både American Magic og Luna Rossa skal møde ETNZ, og så får Ben Ainslie en chance mere til at vise at han ikke er helt ude af kampen.

Stillingen er som følger: ETNZ og American Magic har begge tre sejre. Luna Rossa har to. INEOS Team UK har 0.

Se resultater og morgendagens program her

Video:
Seneste nyheder
Kort nyt

Solosejler reddet efter otte timer i havet

Vendée Globe

Den afgørende fase

America's Cup

Sir Ben og Ineos gjorde rent bord - gense nattens imponerende...

Kapsejlads

Jules Verne Trophy: Team Gitana afbryder rekord forsøg...

Kort nyt

EYotY 2021: Vi vænner os aldrig til det

★ Interview & Portræt

★ Rand Boats: 'Vi designer hver model til et formål'

America's Cup

Amputeret AC-program denne weekend

Bådudstillinger

Boot Düsseldorf aflyses - flyttes til 2022

Kort nyt

Jules Verne: Team Gitana på sporet til verdensrekord

Udvalgte artikler *