Startskud til Americas Cup

Den første AC World Series event i Portsmouth sejles også der hvor Ben Ainslies ”Land Rover BAR” har sit hovedsæde, og den engelske båd kan forvente en massiv støtte fra et stort, entusiastisk sejlsportspublikum, som vil støtte deres helts satsning i Americas Cup.

Ben Ainslie har været meget klar om sit mål on at bringe Cup’en hjem til England:

”Americas Cup startede her i 1851. Vi har haft en del forsøg gennem de sidste 164 år, men vi er aldrig kommet tæt på at vinde. Det er vigtigt for at os gøre jobbet denne gang.”

Men for at det skal lykkes, skal han slå den forsvarende mester, Jimmy Spithill og Oracle Team USA – et hold hvor Ben Ainslie var med til at vinde Cup’en i 2013.

”Ben er en virkelig fin fyr. Når du møder ham på land, er han meget høflig og velopdragen. Men på vandet er det som at dreje på en kontakt. Hen bliver meget, meget aggressiv og bliver ekstremt fokuseret på resultatet.”, siger Jimmy Spithill.

Se video interview med Ainslie og Spithill:

 Mens respekten er gensidig, så er begge meget beslutsomme omkring at vinde Cup’en. Ben Ainslie siger:

”Jeg sejlede med ham i den sidste Cup og var meget imponeret over, hvordan han håndterede at være ’på hælene’, han bøjede aldrig hovedet, han troede altid på at han kunne vinde. Vi vil slå Oracle Team USA. Ingen tvivl om at de vil være helt oppe på mærkere, og bliver meget svære at slå. Men jeg tror vi har en god mulighed for at kunne gære det, og her i Portsmouth vil vi have en fordel med et stort hjemmepublikum.”

De to tidligere holdkammerater er ikke de eneste sejlere i konkurrence.

Emirates Team New Zealand stiller op meget med et helt nyt hold og en yngre generation af sejlere, med 49er sejleren Peter Burling som skipper. Den første vinder af Red Bull Youth Americas Cup er klar til den nye udfordring, efter at han har vundet de sidste 17 stævner i 49er, som han er stillet op i siden OL sølvet i 2012. Han har netop lige genvundet EM i 49er i Portugal.

Den sejler han afløste på holdet, Dean Barker, var ikke på sidelinjen længe, og  han er nu CEO og skipper på SoftBank Team Japan, som har Americas Cup debut i Portsmouth.

Artemis Racing har Nathan Outterridge som skipper, guldmedaljevinder i 49er fra 2012, og han fik mange til at spærre øjnene op, da han i 2013 stillede op for første gang i Americas Cup og påtog sig en ledende rolle. Der er også mange andre medalje vindede sejlere på Artemis holdet.

Og Groupama Team France har skipper Franck Cammas, den franske flerskrogsveteran, som har vundet alle sejladser og slået alle rekorder, som han er stillet op i. Vil Americas Cup være den næste ? Han har også lige vundet VM i Nacra 17, som blev sejlet på Aarhusbugten.

Louis Vuitton Americas Cup World Series starter med testsejladser fredag den 24. juli.

Konkurrencen består af fire fleet races – to lørdag og to søndag.

AC World Series fortsætter i Göteborg den 27.-30 august, og i Bermuda den 16.-18. oktober.

Softbank-Oracle-BAR Ian Roman_528

Rivalerne i Softbank Team Japan, Oracle Team USA og Land Rover BAR tester allerede hinanden i forvandet ud for Porthsmouth. Foto Ian Roman/AC