Europajolle: 9-dobbelt verdensmester presses af de unge talenter

Andreas Svensson var lige ved og næsten, men 9-dobbelt verdensmester vandt til slut.

Hele 48 Europajoller havde sat hinanden stævne denne sene efterårsweekend, hvor Sønderborg Yacht Club var værter for klassens rangliste stævne. Lørdag blev sejlerne mødt af noget nær perfekte forhold. 5 – 7 m/s fra syd-øst, høj sol og nærmest sommerlige temperaturer. Perfekte betingelser for sejlerne og bane crew. Med Dybbøl Banke som baggrund var scenen sat for endnu et søslag i klassen.

Fri pump
Første sejlads kom fin afsted, og sejlerne nød banelederens beslutning om at sætte O-flaget, og derved give pump og rock fri på læns og slør. Specielt i den forreste del af feltet blev der arbejdet, så pulsen hos alle var tæt på maks.

Andreas Svensson, Skærbæk bådklub kom bedst fra start og fortsatte sin imponerende sejlads, som han også har præsteret ved de foregående stævner, dog nu i en form hvor han nu viste meget høj stabil sejlads. Andreas er en af feltets yngste sejlere, dette på trods så viser han et imponerende overblik på banen, og holder konstant fart i jollen.

Også klassens 9-dobbelte verdensmester, Anna Livbjerg, Kaløvig Bådklub havde – som sædvanlig, fristes vi til at skrive, godt gang i jollen, hvor hun specielt på læns og slør viste skræmmende fart.

Vinden løjede
Efter tre sejladser i stabile 6 m/s droppede vinden, og baneledelsen besluttede fornuftigt at afvikle dagens fjerde sejlads uden fri pump. Det betød at juryen nu fik travlt. Enten var klassen ikke afstemt med juryens linje, eller også var der gået lidt automatik i sejlerne bevægelsesmønster, for der blev ikke sejlet mange meters læns, før de første gule flag ramte de forreste både.

Gule & sorte flag
Den lynhurtige Mark Hestbæk, Vallensbæk Sejlklub, blev hårdt ramt i fjerede sejlads ved at indkassere to gule flag, og derved en kedelig udgået. Også Oscar Thule, Fredericia Sejlklub måtte en tur i 'skammekrogen'. Efter en herlig første dag på vandet, i de tre første sejladser, gik det galt i fjerde, da han under sort flag blev identificeret som værende på banesiden, og derved havde han sin fratrækker på plads.

Efter de fire sejladser var dagen slut. Pointene var tætte i toppen. Andreas Svensson var dog i en klasse for sig, med en imponerende serie bestående af 1,1,1,2.

Søndag lidt køligere
På stævnets anden dag blev sejlerne mødt af lidt køligere vejr, men forsat herlige 4 – 5 m/s fra samme retning. Skønne betingelser med tanke på at det jo er oktober måned.

Baneledelsen kæmpede lidt med starterne, og alle fire starter endte med at blive afviklet under sort flag. En del blev pillet ud, men det virkede til at være eneste mulighed for at få de ivrige sejlere afsted.

Andreas tog på vandet med et fornuftigt point forspring til Anna Livbjerg og med Andreas imponerende sejlads, så virkede det til at ligge lige for at han skulle vinde stævnet.

Men sådan skulle det ikke gå! Allerede efter søndagens første sejlads var stævnet helt åbent igen, efter Andreas kom i mål som 8er, og Anna Livbjerg som 2er.

Til forskel fra første dagen var der store trykforskelle, og en strøm på tværs af banen begyndte at smide lidt ekstra krydderier ind over sejlernes taktiske overvejelser. Specielt den tiltagende strøm gjorde at bagbord side af banen blev kraftigt favoriseret. Kun i en enkelt sejlads, hvor et kraftigt højre drej, betød at sejlerne midt højre runde først om topmærket, så var det bagside af banen som spillede.

Anna Livbjerg viste i de afsluttede sejladser hvorfor hun har vundet VM 9 gange. Hun sejlede et stabilt første opkryds - rundede aldrig blandt de absolut forreste, men når læns og slør var overstået, havde hun fået sejlet sig op blandt de forreste både. Af alle på banen sejler hun suverænt stærkest i forhold hvor der ikke er fri pump.

På trods af Andreas imponerende første dag, var der ikke noget at gøre i forhold til Anna Livbjergs stabile serie, ikke mindst da han indkasserede en for tidlig start i sidste sejlads, som så blev hans fratrækker, og han derved havde en 11. plads som tællende sejlads.
Beretning: Kenneth Bøggild / Europajolle 

Podie placeringer i stævnet, samlet:
1. pl. Anna Livbjerg, Kaløvig Bådelaug 2. P. Andreas Svensson, Skærbæk Bådklub 3. Pl. Oscar Thule, Fredericia Sejlklub

Podie placeringer i stævnet, piger:
1. Anna Livbjerg, kaløvig Bådelaug 2. pl. Marisa Rock, KYC 3. Pl. Karoline Kiel, Kaløvig Bådelaug 

Podie placeringer i stævnet, drenge:
1. pl. Andreas Svensson Skærbæk Bådklub 2. pl. Oscar Thule, Fredericia Sejlklub 3. Pl. Anders Vesterholm-Lavesen, Hellerup Sejlklub

Se de samlede resultater her:

billede 2 2
Mark Hestbæk, Vallensbæk Sejlklub viste imponerede sejlads, men blev ramt af to gule flag i en enkelt sejlads. Foto Kenneth Bøggild

billede 3 2
Andras Svensson, Skærbæk Bådklub var snublende tæt på at vinde årets sidste Rangliste stævne. Foto Kenneth BøggildKort nyt

Er DIF og DRs legende-kåring useriøs?

Kort nyt

På Værftsmuseet kan du bygge skibe i efterårsferien

SailGP

SailGP: Highlights fra den vildeste weekend 'ever'

★ Artikel

★ Kinesisk statsstøtte til World Sailing ?

Kort nyt

Finn 'Beton' modtager den største hæder i dansk sejlsport

★ Interview & Portræt

★ Hvor der er vilje er der (faktisk!) vej

Kort nyt

Raymarine - nu med mere skarphed og kontrol

Udvalgte artikler *