Whitbread Round the World Race genopstår

I anledning af 50-året for det første Whitbread Round the World Race i 1973-1974 vil arrangøren af Golden Globe Race fejre jubilæet med en retrosejlads rundt om jorden, under navnet Ocean Globe Race. Han mener, at det er blvet uopnåeligt for almindelige sejlere at deltage i store havkapsejladser.

Whitbread Round the World Race er en Jorden rundt-havkapsejlads, der blev afholdt hvert tredje år. Kapsejladsen var etape-baseret og startede typisk i oktober med start i og mål i England.

Don McIntyre skriver i en pressemeddelelse:
”Den gyldne tidsalder for sejladser rundt om i verden synes at være lang, lang væk. Kæmpe budgetter og professionelle teams sejler i specialbyggede carbon-både der foiler, på enorme budgetter.
Shore teams der via satellit træffer taktiske beslutninger, er den nye norm. Teknologien bevæger sig så hurtigt, at sejlere verden over er blevet efterladt og kigger tilbage på de korintiske dage i 1973 med Whitbread Race og drømme, der måske kunne blive til virkelighed.
En tid, hvor eventyrlystne søfolk sammensætter deres egne sjove kampagner. Skippere og besætning tog alle beslutninger, og hvor den enkle flåde blev jævnt tilpasset. En tid, hvor budgettet spillede en lille del, teknologien var minimal, og hvor mennesker turde.”

Totalt retro

Ligesom 2018-versionen af Golden Globe Race er denne nye udfordring lige så retro: At sejle tilsvarende velafprøvede både til dem, der blev sejlet i den første Whitbread, og med teknologi begrænset til, hvad der var til rådighed tilbage i 1973.

Det betyder ingen højteknologiske materialer, computere, satellitsystemer (herunder telefoner og GPS) samt mobiltelefoner. Navigation vil være begrænset til sekstant, papirkort, kommunikation på SSB og VHF-radioer, og musik vil blive afspillet på kassettebånd.

Bådene er begrænset til "godkendte" glasfiberbåde konstrueret før 1988, fra 47 fod (14,32m) til 66 fod (20.11m) LOA. Nautor Swan Production Yachts, der falder indenfor alder- og længdeparametrene er for tiden godkendt, og lignende velprøvede produktions yachts vil blive overvejet hvis man ansøger.
Flåden er begrænset til højst 30 både. Hver båd skal også omfatte mindst en kvinde og en person under 24 år ved starten af sejladsen. En konkurrence for inviterede vil være tilgængelig fra 10. september 2019, fire år før starten.

Det er planen at sejladsen skal starte den 10. september 2023, og sejle samme rute som Clipperne og det indledende Whitbread Race 1973 i lignende både.

Kursen følger den klassiske fire bens-rute fra Europa til Afrika og videre til Austral-asien, derefter tilbage via en sydamerikansk havn: 27.000 sømil og syv måneder.

Budget
Hvad vil det koste at deltage i Ocean Globe Race?
En konkurrencedygtig båd med 8-9 besætningsmedlemmer kan starte med et fx en Nautor Swan 55: 180.000 Euro.
Refit af besætningsmedlemmer 100.000 Euro.
Indgangsgebyr: 25.000 Euro.
Forsikring og div.: 20.000 Euro.
Samlet kapitaludlæg 325.000 Euro.

Læs mere på Ocean Globe Races hjemmeside her.Seneste nyheder

Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout