fbpx

Oplagt idé: Bilens tagboks og båd

Sten Beckett er sejler og står på ski om vinteren. Bilens tagboks monteres på bilen, og så af sted til Norge.
Den tagboks kunne udformes så den også var en jolle, tænkte Sten og gjorde det. Han lavede en lille jolle på 2,30 x 1,05 m i flot bådebyggerkvalitet. Glasfiberskroget er kun 3-4 mm tykt og dermed let, 25 kg, da boksen skal kunne løftes op på bilens tag af én person. Underdelen, som bliver på bilen, vejer 10 kg. Monteret på bilen ser boksen meget strømlinet og flot ud.
Bådmagasinet var med ved prøvesejladsen, og det så lovende ud. Først roede én mand rundt, og derpå en mand og et barn, og derpå et barn alene. Det var det sjoveste, for barnet kunne ro meget stærkt.
Vi prøvede med to voksne, men det så lidt usikkert ud, og da første mand flyttede sig lidt for at give plads til næste, fik han trykket rælingen under vand, så det fossede ind. I en fart fik han flyttet sig ind midtskibs igen. Så stoppede vi forsøgene, for det var vinter og koldt vand.
Tagboks båden er konstrueret så stabilt som muligt inden for de små mål. Fribordet er 20 cm højt med lodrette sider og tværsnittet er firkantet (som Optimistjollen), hvilket giver størst mulig krængningsstabilitet. Men altså ikke nok.
Sten fortæller, at tagboks bå-den herefter kun har været anvendt som tagboks. ”Men var jeg lystfisker, ville jeg lave en ny tag-boks båd til at sejle med på en stille sø eller elv med årer eller evt. en elektrisk påhængsmotor. Det ville være helt ideelt. Skulle jeg lave en brugbar model nu, ville jeg gøre den 1,15 m bred, da skrogstabiliteten vokser med bredden i 3. potens. Fribordet skulle være 30 cm. Skroget skulle forstærkes ved åregaflerne. At forlænge båden har kun ringe indflydelse på stabiliteten.”
Stabiliteten kunne øges ved at puste en ”gummibådskant” op rundt om rælingen.
Da vi viste Sten en polsk annonce for en lignende tagboks båd, som var noget større og tungere, lagde Sten sit lovende projekt på hylden. Der ligger det endnu, og Sten siger, at der jo ikke er rettigheder til ideen. Så hvis læsere skulle have lyst at bygge en meget let tagboks jolle, så hører vi gerne om det.

World Match Racing Tour

World Match Racing Tour nu også for kvinder  – men hvor er de...

Kapsejlads

GRDR ’22: Vil 'åbne' vesterhavet for sejlsport

★ Artikel

★ Kapsejladsens mange ansigter

America's Cup

Team New Zealand går efter verdens-rekorden – på land!

Kapsejlads

Palby Fyn Cup vender stærkt tilbage

Kort nyt

Als Rundt - nu også med X-appeal...

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?