Bådmagasinets billedgalleri

Skælskør Amatør-Sejlklub fyldte 100 år

27-04-2015 14:01 27-04-2015 12:01 - Redaktionen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

I går den 26. april rundede Skælskør Amatør-Sejlklub (SAS) 100 år. Lige siden starten har formålet været at fremme interessen for sejlads og danne basis for sejl og motorbådssport. Klubben arbejder stadig aktivt med at fremme interessen og give mulighed for sejlsport i området. De sidste syv år har klubben oplevet en flot fremgang blandt de unge sejlere, ligesom klubben igen har tilgang af medlemmer i 25-40 års alderen.

Klubben har egen havn, som der værnes om, og som alle hjælper med at vedligeholde og forny, således at broer og anlæg fortsat danner en god og attraktiv ramme om klubbens aktiviteter.

Ny sæson i gang

Den 25. april kl. 12.00 blev standeren halet op, og sæson 2015 er i gang. I forbindelsen med standerhejsning var der taler af både klubbens nye formand Bjarne Venø Petersen, Line Markert fra Dansk Sejlunions bestyrelse og Jørn C. Nielsen fra Slagelse Idrætsråd. Derefter blev der sejlet flotillesejlads ud af fjorden, hvor alle interesserede var indbudt til at komme med om bord i medlemmernes både og opleve Skælskør fra vandsiden.

Flot gave

Lørdag aften holdt 150 af klubbens medlemmer sammen med inviterede gæster og sponsorer jubilæumsfest. Harboes Bryggeri deltog også i festen, hvor Pernille Griese fra Harboes Bryggeri efter en flot tale overrakte en check på 50.000 kr. til formand Bjarne Venø Petersen. Talen og overrækkelsen vakte naturligt stor begejstring og lange stående klapsalver.

Skælskørgavekort

50.000 kroner blev overrakt til Skælskør Amatør-Sejlklub

Klubbens fokus har altid været at fremme interessen for sejlads og arrangere fællesture og oplevelser for medlemmerne. Klubben har i dag stadig et rigtigt godt klubliv med masser af frivillige til det daglige vedligehold af klubbens aktiver og som deltagere ved klubbens mange arrangementer og kapsejladser.

Det største arrangement i klubben har i mange år været Harboe Cup. Stævnet er et af Danmarks største jollestævner, som afholdes hvert år den sidste weekend i september. Her tiltrækker klubben mere end 600 sejlere, trænere, familie og tilskuere til Skælskør, og der er altid stor ros for gennemførelsen af stævnet og den modtagelse, som Skælskør giver gæsterne. I år afholdes der TORM Junior og ungdoms DM samtidig med Harboe Cup.

En klub - også for de små

De unge i SAS har mulighed for at deltage på undervisningshold allerede fra de er fem år. SAS oprettede for tre år siden et Søstjernehold, som er blevet en stor succes, både som aktivitet for de yngste, men også som første skridt i sejleruddannelsen. Allerede nu kan klubben tydeligt se flere nye optimistjolle sejlere som har større tryghed og mod på at komme på vandet i en jolle. Undervisningen foregår meget legende og med stor fokus på sikkerhed og opbygning af en fortrolighed med vandet hos de unge.

Klubben tilbyder også undervisning og introduktion til sejlads for voksne. Klubbens sejlerskole giver praktisk erfaring med livet til søs, begreber og håndtering af båden gennem sejlads på fjorden og i Storebælt.

Oprindeligt er Søfartsstyrelsens Duelighedsbevis startet i Skælskør. To af klubbens medlemmer (Bent Houkjær og Poul Otbo) udviklede i midten af 1960'erne en praktisk og teoretisk uddannelse for voksne sejlere, som når de havde bestået begge dele, fik udleveret et 'Duelighedsbevis' med ret til at føre klubbens både. Og da Søfartsstyrelsen senere skulle opbygge et system valgte man at kopiere uddannelsen fra SAS – selv navnet blev kopieret og de første års undervisning og prøve blev foretaget efter de lærevejledninger de to SAS medlemmer havde udarbejdet nogle år før.

Mange planer for fremtiden

Klubben har stadig mange projekter og planer for fremtiden. Projekter som skal bringe klubben og klubbens tilbud frem mod de næste 100 år. Netop nu er indretningen af det nye multirum i gang. Rummet skal bruges til undervisning af juniorer, sejlerskole elever, til træningslejre og samlinger samt en række af klubbens øvrige aktiviteter. Men flere ting er på programmet. Blandt disse er anskaffelse af en gummibåd, som anvendes ved træning, stævner og som sikkerhed ved arrangementer, ligesom klubben gerne vil kunne tilbyde sejlads i en moderne sportsbåd i form af en sejlbåd, hvor unge kan tage skridtet fra joller til kølbåde.

Båden kan bruges til tursejlads, undervisning og kapsejlads og kan dermed udvikle de unge sejleres selvstændighed, give dem ansvar og gode sociale oplevelser.

Det er klubbens mål, at juniorafdelingen kan inspirere mange nye sejlere, så de fortsat kan markere sig blandt de bedste klubber i landet og at det vil smitte af på vores voksne sejlere i sejl- og motorbåde. Mangfoldigheden i klubben gør, at der er et rigtigt godt kammeratskab blandt medlemmerne.

Alle disse projekter koster naturligvis penge, og klubben har derfor oprettet en indsamling via Dansk Sejlunion, hvor interesserede kan støtte klubben selv med små beløb. Indsamlingen kan ses på Betternow.org

Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

Læs flere nyheder - klik her.

Udvalgte artikler til salg - gratis for abonnenter under Mit Bådmagasin

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer