Demokratisk foiling: Mød Peacock 1 (video)

Related Articles: Få gode sikkerhedsråd ved foiling-sejlads

Det er næppe gået vores læseres sejlernæser forbi, at flere og flere sejlbåde flyver i stedet for at ligge og rode nede i vandet. En af de helt nye kan du se her. Den er kun 14 fod, koster ikke så farlig mange penge, og skal efter sigende være ret ligetil at håndtere. Det er interessant – de to sidste elementer er nemlig sjældent til stede, når vi taler om foilende sejlfartøjer.

Flipper-stævn
Peacock 14 har foils i aluminium, samme design som den meget mere avancerede Goiot Monofoil fra Schweiz. Skroget har en tunnel under, så den i praksis opleves som en small katamaran. Forskibet er af scow-typen, dvs nogenlunde som en god, gammeldags Flipper-jolle.

img 9987 scaled

Nul, en eller to foils
Man kan sejle båden som en almindelig jolle, med begge foils oppe. Man kan også sejle med kun en foil til læ for at øge rettende moment – eller man kan vælge fuld skrue, begge foils nede og hele båden i luften. Sværdet kan vinkles for bedre højde. Båden er designet med henblik på at ”demokratisere foiling”. Den vinkel er der en hel del producenter der vælger, og tit viser det sig desværre ikke at være helt så ligetil, som man gerne vil have det til. På den anden side går udviklingen på det her område så stærkt, at produkterne hurtigt bliver bedre.

Løfter ved tre-fire sekundmeter!
Peacock 14 er i stand til at løfte ud af vandet allerede ved knapt fire sekundmeter (7 knob, målt med samlet mandskabvægt på 160 kilo). Selve båden vejer 90 kilo. Riggen er i aluminium. Der er et storsejl på 10 kvm, en code zero på samme størrelse – og en lille, valgfri fok på 5 kvm. Prisen har vi ikke kunnet få fat i, men eftersom båden er bygget enkelt og i billige materialer, samt markedsføres med henblik på sejlerdemokrati, kan man nok godt regne med at den ikke er meget dyrere end tomandsjoller flest.

Video her:


Mere på https://peacoq.fr/