Sun Fast 32i

21-12-2006 16:16 Hans Henrik21 Dec 2006 15:16 - Troels Lykke, foto Per Heegaard
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen
Når Bådmagasinet prøver en båd varer det ofte kun to-tre timer. Men denne gang er båden, Sun Fast 32i, blevet testet på Fyn Cup, Sjælland Rundt og Als Rundt. Alle tre steder gjorde båden en god figur med skipperne Mads Christensen, Tom Carlsen og Henrik Reese. Under Fyn Cup sluttede den franske båd med løbssejr og en overaltplacering som nummer ni. På Sjælland Rundt vandt båden også sit løb og blev sjette båd overalt efter DH-mål. Og under Als Rundt sluttede båden på en 13. plads overalt. I forhold til øvrige 32 fods racingcruisere på markedet har Sun Fast 32i gode nøgletal. Krydsstellet på i alt 52,5 kvm ligger f.eks. over Hanse 315, men på niveau med First 31.7 og Elan 31. Riggen på Sun Fast 32i er 9/10 med en mast på 15,5 m over vandoverfladen. Også der er masten mellem en og to meter højere end flertallet af racingcruisere i samme størrelse. Vægten på 4,5 ton er middel, men bådens L-formede køl stikker dybest med to meter. Alt sammen tal, som gør Sun Fast 32i til velsejlende - ikke mindst i let- og mellemluft, hvilket sejladserne i Fyn og Sjælland Rundt kraftigt beviste. I hård luft skal båden dog rebes ved 7-8 m/sek., medmindre man vil sidde og slække på storsejlet i pustene. Båden er kun CE-godkendt til kategori B-sejlads for seks personer. Her taber båden til øvrige både i samme størrelse, der er godkendt til A-sejlads på åbent hav. Men bare rolig, Sun Fast 32i kan rigeligt klare sig i den hårdeste sø i lille Danmark. Vigtig er det naturligvis, at man haler godt i hækstaget, så masten bøjer agter, for at få storsejlet til at åbne sig i hård luft. Ud over at båden er hurtig med en bred stabiliserende hæk og en relativ stejl stævn, der giver en lang vandlinje, så ser båden rimelig godt ud. Båden, der er solgt 250 stykker af siden 2005, er tegnet af den i Frankrig kendte designer Philippe Briand. Man får virkelig meget for pengene i denne båd, fra et værft med stordrift og effektive produktionsprocesser. Sejlklar koster Sun Fast 32i 699.200 kr.

Storsejl på ruftag
For to personer sidder spillet til 105 procent fokken godt tilbage ved rorsmanden, da man derfra kan klare forsejlet, mens gasten kan justere storsejlet fra spil på ruftaget, hvor storskødet er monteret. Det giver plads i cockpittet, hvor bænkene med teak, kun er 1,60 meter lange, men det går da lige til en gang solbadning. Adgang til badeplatformen er let, da en luge blot løftes op agter. Er man flere om bord i en kapsejlads, sidder fokkespillet fra Harken for gnidret tilbage, hvis man som fokkegast skal hale hjem i skødet, fortæller en af gasterne under Fyn Cup, Lars Kiær.
Til kapsejlads er et mandskab på seks personer passende. I cockpittet er der god plads til to gaster foran rorsmanden, som sejlmager Tom Carlsen, der leverede lette, men strækstabile North Sails 3dr-sejl, til båden. 3dr-sejlene er ekstraudstyr. På de tre nævnte kapsejladser, hvor flere af gasterne var vindere af Bådmagasinets konkurrence, brugte mandskabet en konventionel spiler og en gennaker. Især gennakeren var god, når spileren havde svært ved at stå på kursen mellem 50 og 110 grader til vinden.

Den skal sejles fladt
Under Sjælland Rundt var Tom Carlsen rorsmand i let vejr. Han siger om båden:
”I forhold til de nye både man ser på markedet, så sejlede Sun Fast 32i op med de større både, som f.eks. Drabant 38 og et par enkelte store X-både. Og i betragtning af, at det var en turbåd vi sejlede i med højt fribord, så sejlede båden godt og var let at styre med rorpinden. Når det blæste op skulle vi sørge for at sejle den fladt, ellers har den lidt rigeligt afdrift, trods den dybe køl. Men generelt syntes jeg roret havde godt fat i vandet. Det må være et dybt ror,” siger den erfarne sejlmager Tom Carlsen. Sejlene har han selv været med til at vælge ud fra sit eget loft hos North Sails i Allerød. Og der manglede ikke ligefrem noget til dysten. Ud over storsejl var et let medium genua, en heavy genua, begge 150 procents overlappende forsejl og en fok. Alle fire var Norths nye 3dr-sejl. Derudover var der en gennaker og en DH-spiler på hhv. 69,3 og 83,2 kvm. Den komplette sejlgarderobe koster 120.000 kr. Om 3dr-sejlene siger Tom Carlsen:
”3dr-sejl er de samme som 3DL. Forskellen er bare at 3dr-sejlets dug kommer fra en roterende tromle. Men principielt bygger det på samme design, hvor du får et let og strækstabilt string-sejl, hvor trådene løber fra de belastede områder. Storsejlet havde vi lavet godt fladt,” siger sejlmageren.
Skødeskinnen passede dog ikke 100 procent til
genuaen.
”Vi manglede at kunne flytte skinnen 20 cm,” fortæller Lars Kiær. Men det problem er til at overse. Sun Fast 32i er spændende både som tur- og kapsejler. Og størrelsen rammer godt ind til den danske sejler, om end det måske ikke er en båd for en førstegangskøber. Dertil er der nok lidt for meget spræl i den, medmindre sejleren ønsker udfordring til at starte med.

1,85 meter er ståhøjden om læ i Sun Fast 32i. Den falder dog tre centimeter henne ved det dejligt store pantry i styrbord side. Båden har to kahytter. Fremme er køjen temmelig lang på helt op til 2,3 meter og 1,60 meter bred. Agterkøjen er 1,95 meter lang i den ene halvdel og i den anden er længden 1,45. I salonen er køjen i styrbord side på 1,82, mens den til bagbord kun er på 1,62. Salonen er lys og har to vinduer i hver side. Apteringen er i laminat og betrækket på hynderne er i ”fransk sølæder”, mere præcist hedder det kunstlæder.
Adgang til motoren er rigtig god, da trappen let vippes ud. Hygge sig i båden er ikke noget problem. Og der kan sidde seks personer omkring salonbordet, der har masten ned igennem.

+ Sejler stærkt i mellemluft
+ Ser flot ud på vandet
+ Stort pantry

- Agterkøje er delvis kort
- Skal rebes fra 8 m/sek.
- Skødeskinne skal flyttes

Design: Phillippe Briand.
Længde/bredde: 9,60/3,30 m
Vandlinje/dybgang: 8,52/2,0 m
Vægt/kølvægt: 4,5 t/1130 kg
Krydsstel/spiler: 56,8/83,2 kvm
Vand-/diesel-/fækalietank: 170/70/30 l
Pris sejlklar: lev. i DK 699.200 kr.
Bådværft: Jeanneau.com.
Forhandler: Tempo Bådsalg, Ishøj, tlf. 43 73 73 95, Reese Marin, Aabenraa, tlf. 74 62 62 56.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer