fbpx

Skru hænderne ordentlig på og boost selvtilliden: Et blik på Georg Stages værkstedsskole

Inkluder i Newsletter: Nej

Eleverne har så småt fundet sig til rette om bord på Skoleskibet Georg Stage. De er blevet komfortable med hængekøjen, måske endda overkommet den værste separations-angst fra mobilen. Skibet ligger forsat til kaj på Nyholm imens eleverne gør sig bekendt med tovenderne, at gå i riggen og nu også: værkstedsskolen. Men hvad er skoleskibets værkstedsskole, og hvad skal eleverne bruge det til?

Mange medier har i de seneste år sat spørgsmålstegn ved regeringens målsætning om at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive. Således fremgik det sidste år, at antallet af unge der søger ind på erhvervsuddannelserne er dalende, og altså stik imod målsætningen om at gøre flere interesserede i en praksisnær karrievej.

Værkstedsskolen på Georg Stage er en introduktion til netop disse håndværksfag.

Det at få svejseudstyret i hænderne, tage hjelmen på, følge svejsningens bane gennem det kulsorte glas – dét er værdifuldt. Ikke fordi man kommer i nærheden af at lave en god svejsning, men fordi man lærer overhovedet at turde. Ligeledes giver det selvtillid at blive sat ved en filebænk, få stukket værktøj i hånden og skrue dimser sammen morgen, middag og aften.

Og hvad sker der så, når Georg Stage kaster fortøjningerne, sejler afsted og den daglige rutine indfinder sig? Så begynder eleverne så småt at byde ind. Værkstedsskolen har givet dem gåpåmod – de vil bruge den her nye viden. De vil skrue i flere dimser – skibets dimser – og det er dér den egentlige læring begynder.

Det bliver virkelighedsnært.

Skal brandslangen have nyt spulehoved? Den dims kræver en rørtang! Skal kistebænken have nyt hængsel? Det er da bare en dims, der skal skrues fast med stjerneskruetrækker. Simpelt.

Tingene begynder også at få navne. Den dims er et vægbeslag, denne hér: en gummipakning, etc.

Hen ad vejen dæmrer det, at man i erhvervslivet vil betale folk penge for at arbejde med den slags. Måske var det åbenlyst for nogle, men for mange af de 18 til 24-årige elever er det totalt uhørt; og hvor i grunden skulle de vide det fra?

Hvis de unge ikke kommer ud i den del af erhvervslivet, får det store konsekvenser for den grønne omstilling. I den nære fremtid vil det nemlig betyde færre hænder til at udbygge og vedligeholde den bæredygtig energi-infrastruktur.

Derfor er det højst nødvendigt at finde nye løsninger, der kan gøre unge interesserede i erhvervsuddannelserne.

Skoleskibenes værkstedsskoler er netop sådan et initiativ. De unge vil ud at sejle sejlskib, de vil have eventyr til søs, og i den forstand lokker Georg Stage med blå bølger og vind i råsejlene.

Men på rejsen får de også en skruetrækker stukket i hånden. Ikke alle opdager det lige hurtigt, men den kickstarter selvtilliden – et selvværd som grundskolen ikke tillod, og for manges vedkommende, slipper de aldrig skruetrækkeren igen.

Skoleskibet Georg Stage sejler fra Nyholm om få dage - mere præcis den 29. marts - hvilket vi naturligvis følger op på.




Seneste nyheder

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

Sjovt koncept bag Venø Rundt






Kort nyt

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

★ Test af sejlbåde

★ Sun Fast 30 OD - lille båd - kæmpe potentiale

Kapsejlads

Sjovt koncept bag Venø Rundt

Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"





Udvalgte artikler *