fbpx

Sejlsportens store succes: Kvinderne stormer frem

Inkluder i Newsletter: Ja

Et af de emner som har fyldt mest i sejlsport de seneste mange år (ved siden af foiling og grøn omstilling), er spørgsmålet om en mere ligelig kønsbalance i sporten – det vil sige, hvordan får vi flere kvinder med. Og ikke kun i bredden, men også i toppen.

Kvinder der slår mændene
Her hjemme går det ret godt – vi har den allerede legendariske Anne-Marie Rindom, og før hende en lang stribe kvinder, der er (eller har været) i verdenseliten i olympisk sejlsport. I en del andre lande har det gået langsommere. Men hvis man jævnligt læser sejlsportsnyheder, kan man ikke undgå at lægge mærke til at kvindelige sejlere nu omtales langt mere end før. Og det gør de, fordi der er mange af dem som er virkelige gode. Så gode, at de oftere og oftere truer den ellers solide mandlige dominans der har været, og som har været mest tydelig i de sejladsformer, hvor mænd og kvinder konkurrerer direkte mod hinanden. Det vil først og fremmest sige professionel offshore-sejlads.

anne marie rindom
Anne-Marie Rindom - ny etter på verdensranglisten, her med sin olympiske guldmedalje fra 2020.

Clarisse Cremer
Mange husker stadig Ellen McArthur, som allerede i 90’erne og de tidlige 0’ere var en af verdens førende singlehandsejlere. Hun var en af de første, der virkelig markerede sig, og som slog mange af verdens bedste mandlige sejlere. Siden har der været mange, og flere og flere kommer altså til. I det forrige Vendée Globe var der seks kvinder med, og den bedste af dem, Clarisse Cremer, blev nummer 12 – i et felt med 33 sejlere, de fleste af dem mænd med en succesfuld professionel karriere bag sig.

#EN# LES SABLES D’OLONNE, FRANCE - FEBRUARY 2: Skipper Clarisse Cremer, Banque Populaire X, is pictured during arrival of the Vendee Globe sailing race, on February 2, 2021. (Photo by Olivier Blanchet/Alea)#FR# LES SABLES D’OLONNE, FRANCE - 2 FEVRIER: La skipper Clarisse Cremer, Banque Populaire X, est photographiée lors de son arrivée du Vendee Globe, le 2 Février 2021. (Photo Olivier Blanchet/Alea)
Clarisse Cremer – nu støttet af Alex Thomson Racing og på vej mod det næste Vendée Globe.

Cole Brauer
Engelske Pip Hare og Dee Caffari har i en del år blandet sig med de bedste mænd i professionel singelhandsejlads, og her på det seneste vandt Kirsten Neuschäfer Golden Globe Race. Lige nu er Marie Tabarly skipper på Pen Duick VI, og har ført sit mandskab til en af de førende placeringer i Ocean Globe Race. Cole Brauer er lige blevet nummer to i Global Solo Challenge.

Sejlsportens succeshistorie
Bag den udvikling ligger en lang række målrettede tiltag over mange år, og de har altså virket ret godt. I år starter Women’s America’s Cup, olympiske klasser er nu ligelig kønsfordelt, og de fleste store sejladser har programmer for at facilitere kvindelig deltagelse. Det er med andre ord en succeshistorie, som sejlsporten kan være meget godt tilfreds med!

Yachting World har en glimrende artikel, som ser nærmere på nogle af de bedste kvinder lige nu (dog med en britisk vinkel) – den artikel kan du læse her.




Seneste nyheder

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

Sjovt koncept bag Venø Rundt






Kort nyt

Dykkerklub er nu på jagt efter en båd

★ Test af sejlbåde

★ Sun Fast 30 OD - lille båd - kæmpe potentiale

Kapsejlads

Sjovt koncept bag Venø Rundt

Kort nyt

Anholts nye redningsbåd sejler stadig ikke 

Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"





Udvalgte artikler *