Viknes 770

Kompakt helårsbåd Den norske bådproducent Viknes har haft stor succes med sine robuste helårs-både. Interessen for specielt 830’eren var enorm i Norge, men mange ønskede sig en endnu mindre og billigere helårsbåd.
30-12-2006 13:51 Hans Henrik30 Dec 2006 12:51 - Bengt-Erik Iversen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen
Svaret er den nye 770-model. Modelrækken udgør den store 1030 (sejlet i BM nr. 12/03), den noget mindre 880 (BM nr. 6/06), 830-modellen (BM 7/04) og nu den nye 770-udgave. Både 1030 og 770 fås også som arbejdsbåd til fiskere.
Oprindelig startede Viknes med en 770-model og det er en ny udgave over et moderniseret skrog som nu præsenteres. Overbygningen er i samme, moderne stil som de store modeller. Dette giver en båd som både er moderne og pæn samtidig med at de fremoverliggende vinduer giver et sejt udseende.
Viknes 770 er specielt velegnet til fiskeri og dykning, og på agterdækket, der er stort i forhold til bådens størrelse, kan rigges til med løst bord og mange stole. Dækket er selvfølgelig selvlænsende og med god stuveplads under, hvor motoren også ligger. Rundt om motoren er en kasse med tykke isolationsmåtter, der begrænser motorstøjen. Et klart plus er det også, at der er solide og høje stålbøjler på cockpitkarmen - en vigtig sikkerhedsdetalje når man er ude og fiske i søgang.
Båden har to styrepositioner. En godt beskyttet inde i styrehuset/dækssalonen og en ude i bagkanten af overbygningen. Her er gear- og gashåndtag, plus et lille rat som fungerer fint med den hydrauliske styring. Et tredje håndtag er til sliregearet, som kan få båden til at gå langsomt nok til dørgefart, selv med en kraftig Yanmar-motor på 120 hk. Det giver båden en topfart på omkring 17 knob og det passer fint til denne bådtype.
Et klart plus med 770-modellen sammenlignet med de større Viknes-modeller, er at man fra den udvendige styreposition har frit udsyn over kahytstaget. I den udvendige styrekonsol er der tørreskab til vådt tøj.
Styrehuset indvendigt er kompakt, men alt er rigtigt og effektivt udnyttet. Her er et langsgående pantry, der er overraskende stort i forhold til bådstørrelsen. Helt agter er et separat toilet et trin nede. Rummet er kompakt med rigelig ståhøjde, men meget mere plads er der ikke. Toilettet er elektrisk og vasken i stål.
Med opslået bord mellem de to bænke er der fint spiseplads til fire. Man sidder forholdsvis højt og med godt udsyn. Det gør båden hyggelig også når man ligger i havn. Det forreste sæde kan vippes fremover til førerstol med plads til to. I praksis betyder det at fire personer kan sidde i fartretningen.
Førerpladsen er fin og udsynet er godt. De fremoverliggende vinduer har kraftige vinduesviskere og der lægger sig minimalt med regn og sprøjt på frontvinduerne. Netop en af fordelene ved den type vinduer. I taget er en stor ventilationsluge.
Helt fremme i båden er en køje med plads til en voksen plus et barn iflg. producenten. Der er også en stikkøje placeret agterud under førerpladsen. For at få plads nok og undgå klaustrofobi, har man lavet en smart løsning hvor dørken ved førerpladsen kan vippes op for at give bedre plads og komfort. Selve køjen er på grænsen til at kunne kaldes dobbeltkøje. Men mest af alt vil vi hævde, at 770-modellen er bedst som turbåd for to med to gode køjer og rimelig god komfort om bord.
Skroget er halvplanende og øger farten jævnt op til topfart. Båden klarer sig bedst i hastighedsområdet 10-15 knob. Roret virker effektivt nok, men det man ikke bør gøre er at lægge båden ind i alt for skarpe sving. Så løfter agterskibet sig og roret mister effekt. Nu skal man også huske, at dette er en båd på kun 7,7 meter. Dette taget i betragtning, må Viknes-nyheden betegnes som en båd, der klarer sig godt selv i lidt barskere vejr. Testbåden havde bovpropel. Kombineret med kraftig motor giver det en fin manøvrering i havn.
Båden har gennemført kvalitet og vi giver plus for gode detaljer - både når det gælder sikkerhed og tekniske installationer. Komplette lanterner, rednings-/badelejder og solid pulpit rundt om fordækket er nogle af detaljerne. Det er med til at gøre Viknes-bådene populære både som nye og på brugtmarkedet.
Totalt set vil vi betegne den nye Viknes 770 som en meget praktisk båd med stort brugsområde store dele af året. Langs norskekysten - Vestlandet og Nordnorge - sørger Golfstrømmen for at isen ikke lægger sig og der benyttes disse både året rundt. Bådstørrelsen taget i betragtning har producenten fået meget ud af båden - stort arbejdsdæk, hyggelig dækssalon og fine køjepladser for to voksne plus et barn.

Viknes 770
Længde/bredde/dybgående: 7,70/2,70/0,80 m
Vægt m/fuld tank: 2500 kg
Diesel-/vand-/septiktank: 200/100/70 l
Topfart: 17-20 knob
Motorstørrelse: 72-160 hk
Køjepladser: 4 stk.
Pris: fra 642.600 kr.
Producent: Viknes Båt og Service AS, Norge.
Importør: tlf. 49 20 00 44
Kronborg Marine Bådsalg, Helsingør,


www.kronborgmarine.dk

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer