America's Cup: Skepsis foran dagens møde

23-04-2009 12:46 Hans Henrik23 Apr 2009 10:46 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

I december mødtes holdene for at tale om den kommende sejlads i Valencia, hvor alle skulle være hjertelig velkomne - lige bortset fra Oracle. Nu ser verden lidt anderledes ud. Foto: Chris Schmid/Alinghi

Mange professionelle sejlere rundt i verden er truet på sit levebrød, som en konsekvens af det stadig pågående slagsmål mellem herrene Bertarelli og Ellison. For os andre sejlsportsinteresserede bliver det spændende at se hvem der går sejrende ud af kampen - og ikke mindst på hvilken måde. Lige nu er det definitivt Ellison der server, og det første rigtige slag falder i dag.

Som i gamle dage?
I dag mødes nemlig repræsentanter for både GGYC (BMW Oracle Racing) og SNG (Alinghi) i Genéve. Formålet er at nå til enighed om betingelserne for en såkaldt "multichallenger event" - en serie sejladser mellem mange hold, i kølbåd, nogenlunde i stil med det vi kender fra tidligere.

"De andres skyld"
Begge sider hævder i smukt formede og ikke mindst taktiske forhånds-meldinger, at de er parate og interesserede i at nå til enighed om rammerne for en traditionel 33. America's Cup i Valencia i 2011. De fleste kommentatorer internationalt stiller sig dog tvivlende til om interessen rækker særlig meget længere, end til at pådutte modparten ansvaret for et mere eller mindre uundgåeligt sammenbrud i forhandlingerne.

Duel er alternativet
Begge sider har nemlig den store kanon stående parat hjemme i baghaven. De monster hurtige flerskrogsbåde er bygget, og reglerne er klare: Kan de to ikke nå til enighed, må de slås i en matchrace-serie, i både helt uden begrænsninger, til en vinder er fundet. Denne såkaldte "Deed of Gift" match, populært kaldet "DoG-fight", kan tidligst finde sted om et lille års tid.

Vigtige folk bliver hjemme
Betegnende for situationen op til dagens møde i Genéve er, at deltagerne, især fra Oracle's side, reelt mest består af folk som vil komme i spil ved en Deed of Gift match. Flere af de vigtige beslutningstagere på holdene, som ellers kunne arbejde seriøst med en Multichallenger serie, er blevet hjemme. Det skriver blandt andet BYM Sailing & Sports News. Vi vender tilbage med en rapport om udfaldet.

Udvalgte artikler til salg - gratis for abonnenter under Mit Bådmagasin

140
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer