Krig – ikke idræt

06-02-2010 11:00 Christina06 Feb 2010 10:00 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

 

Forskellen mellem krig og sport er dybest set, at krig kun handler om at ødelægge modstanderen. Idræt handler om at blive bedst mulig til noget - bedre end alle de andre. Det er to meget forskellige fokus, selv om begge dele handler om at vinde en kamp.

Sportmanship?
Men hvis sport ikke skal forvandles til krig, må rammerne for konkurrencen være klare. Der må være regler, som sikrer at man ikke øger sine egne vinderchancer mere effektivt ved at ødelægge det for modstanderen, end ved at udvikle og demonstrere egne færdigheder. Ellers hænger det hele på deltagernes moralske og etiske formåen, og den bliver hurtig den tabende part, når det virkelig handler om at vinde. ”Sportsmanship” og ”fairness” er noble, britiske begreber, som netop bruges i idræt. Og som ikke har nogen plads i en krig. I Valencia har de hellere ikke nogen plads. Det er ikke ligefrem ”gentlemen” som huserer lige nu i den spanske havneby.

Rammerne er problemet
I America's Cup er der netop sket det ulykkelige: Idrætskonkurrencens rammer er skruet sådan sammen, at man kan øge sine vinderchancer mindst lige så godt ved at stille modstanderne dårligt, som ved selv at yde den bedste indsats på vandet.
Endnu mere ulykkeligt er det, at rammerne tildeler den forrige vinder den slags rettigheder i langt større grad end udfordrerne. Dermed er idrætskonkurrencen ikke bare forvandlet til en krig – men også en krig mellem ulige modstandere.


Mange penge - derfor reell trussel
Når Larry Ellisons hold er det eneste udfordrerhold tilbage på banen, er det ikke alene fordi han er meget meget stædig og besat af at vinde den gamle sølvkande. Det er også fordi han er meget, meget rig. Kun på den måde har han kunnet gå ind i krigen, og være en reel trussel for pokalindehaver Ernesto Bertarelli. 
De andre hold, der nu sidder på bænken, accepterede efterhånden den forsvarende mesters traditionelle ret til at forfordele sig selv - sikkert mest fordi de ikke havde nogen anden udvej. Men Ellison gav sig ikke. Derfor har vi nu fået en reel krig mellem to parter – i stedet for noget der skulle ligne en idrætskonkurrence mellem mange ligestillede hold. Vel at mærke uden at være det.

Tigerspring
Heldigvis udkæmpes krigen på to fronter: I retten, men også på vandet. Og lad os lykkelig glemme den del, der foregår i retssalerne. For der skal, tak og lov, stadig sejles. Og det er først her det bliver interessant. Det grænseløse ressourceforbrug som altid opstår i en krig, har nemlig sørget for at grænserne for teknologi, design, og byggemetoder har været sprængt gang på gang. Kapløbet mellem Bertarelli og Ellison har ført flere ressourcer ind i ekstrem fartsudvikling af sejlbåde, end der nogensinde har været før. De to både, som Alinghi og BMW Oracle nu har skabt, er de mest avancerede og hurtigste sejlbåde nogensinde. Og de ville ikke have eksisteret, uden de krigslignende vilkår de er blevet til under. Det kan vi glæde os over! 

Lidt af et eventyr
Det er altså for at se de to fantastiske maskiner stillet op på en startlinje mod hinanden, jeg er kommet til Valencia. Det er for at kunne rapportere fra et meget kort, men meget afgørende øjeblik i sejlsportens historie: Alinghi 5 og USA er simpelthen de mest avancerede og hurtigste sejlbåde nogensinde bygget. Og nu skal de mødes, i kampen om verdens ældste sportstrofé. Det er lidt af et eventyr! 

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer