Sådan vedligeholder du dine marinebatterier

Exide Technologies, der er global leverandør og producent af blybatterier til blandt andet både, autocampere, campingvogne og motorcykler, giver nu en række enkle tips til klargøring og vedligeholdelse af bådens batteri før og under vinteropbevaring. Følg rådene og undgå ubehagelige overraskelser, når sæsonen starter igen til foråret, og spar samtidig både penge og energi!

Et marinebatteri, der ikke anvendes og heller ikke vedligeholdes i en længere periode, risikerer at gå i stykker i utide. "Der findes ingen nøjagtige tal på, hvor mange bådbatterier, der unødigt går i stykker hver vinter, men når vi nærmer os foråret, er der altid mange kunder, der henvender sig til os, da batteriet i deres båd er holdt op med at fungere i løbet af vinteren. Ved nærmere eftersyn viser det sig næsten altid, at batteriet er gået i ’glemmebogen’ hen over vinteren", siger Tor Enlid, Marketing Manager hos Exide Technologies Norden.

Der er flere grunde til, at det betaler sig at give batteriet lidt ekstra omtanke, både i forbindelse med sæsonens afslutning og regelmæssigt hen over vinteren. At lade et batteri i utide eller det går i stykker er ikke godt fra hverken et miljømæssigt eller et privatøkonomisk synspunkt.

"Det er ikke kun spild af ressourcer, men også rigtig ærgerligt ikke at kunne komme af sted på forårets første tur, fordi batteriet ikke fungerer. Derfor vil vi gerne give nogle enkle gode tips, der forebygger problemer med batteriet", lyder det fra Tor.

Exides batteriråd til bådsejere før vinteropbevaringen:

  • Kobl batteriet fra det elektriske system ved længere tids opbevaring.
  • Tør batteriet af med en fugtig klud, hold det rent og smør polerne med fedt for at minimere risikoen for oxidering.
  • Lad batteriet maksimalt op før vinteropbevaring.
  • Opbevar batteriet tørt og køligt. Batteriets selvafladning er mindre, jo lavere temperaturen er. Det må dog ikke opbevares ved minusgrader.
  • Vedligeholdslad batteriet et par gange i løbet af vinteren. Brug en kvalitetslader og husk at anvende den ladertype, der passer til netop dit batteri.
  • Få en SMS-påmindelse, når det er tid til at lade batteriet. Du kan downloade tjenesten her.

Fakta

Marinebatterier har en levetid på flere år under forudsætning af, at batteriet vedligeholdes og behandles korrekt. Alle batterier har en vis selvafladning, hvilket betyder, at hvilespændingen falder. Hvis hvilespændingen kommer under 12,4 V, bør batteriet lades. Et afladet batteri kan også fryse i stykker ved normale vintertemperaturer. Hvis batterier ikke holdes fuldt ladede, er der risiko for sulfatering, hvilket reducerer kapaciteten.Seneste nyheder

22 sømil uden støj og røg

Copenhagen Boatshow: Melder alt udsolgt


Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout