fbpx

Kom på nettet i båden

Inkluder i Newsletter: Ja

De billigste løsninger er traditionelt mobilt bredbånd. Dækningen på vandet er dog generelt ret dårlig hos udbyderne. Allerede når du er nogle få kilometer fra kysten – og flere steder behøver du dårligt nok forlade havnen, før forbindelsen bliver ubrugelig. Dækningskortene er generelt også fokuseret mod dækningen på land, men de kan alligevel hjælpe dig til at få et billede af, om almindeligt mobilt bredbånd er en mulighed i dit område.

Hvilke udbydere findes der?

I alt er der fire udbydere med eget netværk til mobilt bredbånd – 3, Telia, Telenor og TDC. Der er mange flere udbydere, men resten lejer sig ind på et af netværkene. På 3s dækningskort kan du se specielle beregninger for dækningen til vands, og derfor bør dækningskortet være ret præcist. Telenors dækningskort viser også dækningen til vands, men er ikke umiddelbart baseret på specielle beregninger. Det er til gengæld slet ikke muligt at se, hvor høje hastigheder, du kan forvente på vandet med TDC og Telia.

Som standard kommer mobilt bredbånd med et USB-modem, der bare skal sættes i din computer, og så er du på nettet. Den kræver altså ikke i sig selv strøm, men din bærbare computer skal naturligvis have solid batteritid – eller endnu bedre, adgang til strøm.

Hotspots i flere havne

Vær også opmærksom på, at TDC i nogle havne har Hotspots, der giver dig fri adgang til nettet i havnen, hvis du har mobilt bredbånd abonnement hos dem. Det tæller altså ikke med i dit forbrug, hvis du er koblet på deres Hotspot i havnen. Det er havne i alle størrelser, der har TDC Hotspot, men det er dog stadig et fåtal.

Vær opmærksom på, at du har 14 dages fortrydelsesret på mobilt bredbånd, hvis du køber over nettet eller telefonen. Derfor kan det være en god idé at bestille op til en tur på havet, så du kan finde ud af, om du er tilfreds med dækningen, mens du stadig kan komme ud af abonnementet.



Net1 – et solidt alternativ

Net1 er et godt alternativ til båden. Net1 er nemlig baseret på en teknologi, der giver længere rækkevidde end de øvrige udbydere. Det betyder, at du de fleste steder langs kysten vil opleve dækning, der er god nok til at kunne bruge nettet - ligesom dækningen rækker meget længere ud på vandet. Med Net1 får du også adgang til deres svenske og norske netværk, så tager du af og til på længere udflugter i båden, kan det også være et plus.

Net1's løsning kommer med en router. Den kræver i udgangspunktet en stikkontakt, men der er også genopladelige batterier med. Routeren betyder, at du kan have flere computere på nettet samtidig. Du kan også købe routere ved de traditionelle udbydere, men det koster typisk 500-1000 kroner ekstra i oprettelse.

Ulemperne

Der er dog to ulemper ved Net1. Dels er hastigheden lav sammenlignet med danske standarder. Den maksimale hastighed er kun på omkring 2 Mbit, mens de traditionelle udbydere på mobilt bredbånd typisk lover hastigheder der er mange gange hurtigere. Det er dog langtfra sikkert, de kan komme op på bare 2 Mbit, når du er på vandet, så hastigheden behøver faktisk ikke tale mod Net1.

Net1's priser for de enkelte datapakker er også en del højere end ved de øvrige udbydere – men vil du gerne have internet langt ude på vandet og være nogenlunde sikker på en stabil forbindelse, kan de sagtens være pengene værd.

Læs mere om mobilt bredbånd generelt og på havet http://www.bredbaandsmatch.dk/mobilt-bredbaand/havet/