fbpx

Svensk forbud mod toiletudslip

Inkluder i Newsletter: Ja

Debatten om tømning af bådtoilettet har været et hot emne flere gange i Sverige. Det har hele tiden været meningen, at ældre og mindre fritidsbåde skulle have dispensation til at tømmen tanken i åbent farvand - ligesom vi kender det herhjemme. Men nu bliver det helt forbudt for alle fritidsbåde at tømme tanken i hele Sverige og ud til territorialgrænsen, der er på 12 sømil ud fra kysten.

Fritidssejlernes forurening er minimal

Flere bådorganisationer har ellers kæmpet hårdt mod denne beslutning. Man har peget på det urimelig i et forbud, da sejlernes udledning nærmest ikke har en indvirkning på forureningen af havet. Fritidsbådenes total udslip af fosfor per år ligger på omkring 3 tons. Sammenligner man det med forureningen fra landbruget, der udleder 620 tons per år, og industrien og renseanlæg der udleder 660 per år, så forekommer det nærmest vanvittigt at starte med fritidsbådene.

Behov for nye faciliteter i havnene

I Sverige findes der på nuværende tidspunkt omkring 150 modtagestationer, der kan tømme fritidsbådenes septiktanke. Bådorganisationerne regner med, at man har behov for omkring 400 nye stationer langs de svenske havne og kyster, når det nye forbud træder i kraft.

Hvordan er reglerne i de øvrige nordiske lande?

I Norge kan man tømme fritidsbådes holdingtanke 300 meter fra kysten. I Finland har man siden år 2000 haft strenge regler på området, og der er i dag over 300 tømmestationer langs kysten i Finland.

I Danmark er hovedreglen, at toiletaffald aldrig må pumpes ud i en havn eller marina. Er båden bygget efter år 2000 og forsynet med toilet, skal der være holdingtank om bord og dæksgennemføring til tømning af tanken. Er båden bygget mellem 1980 og 2000, og har den toilet om bord, skal den være ombygget med holdingtank og dæksgennemføring, men kun hvis båden er længere end 10,5 m lang og mere end 2,8 m bred. Er båden fra før 1980, eksisterer der ingen krav. I Danmark kan man tømme bådens holdingtanke i havet, hvis båden er 12 sømil fra land. Dog må de både, der ikke er omfattet af de ovenstående krav godt udlede toiletaffald mindre end 12 sømil fra kysten.