fbpx

En verdenssejlads venter forude – skal du med?

Inkluder i Newsletter: Ja

Snart stævner det 22 meter stålskib Neptun af Marstal ud på jordomsejling. Om bord er et fællesskab, hvor der er plads til flere, der vil lære sømandsskab på en nyrenoveret skonnert fra 1959 med luksuskøjer og moderne bekvemmeligheder – og frem for alt – vil ud på eventyr.

Først en drøm. Så en plan. Og da en skibsmægler i december sidste år kontaktede de to venner i Marstal, Tobias Ovesen, 26, og Anders Bischoff, 31, om et stålskib, der lå i Amsterdam Havn – ja, så begyndte det hele at blive virkeligt.

Tobias og Anders havde besøgt adskillige europæiske havne i jagten på det helt rigtige skib til deres fælles drøm: At opleve verden under det gode sømandsskab og opbygge et fællesskab om den fælles passion at sejle. 

- Vi har hele tiden været helt på det rene med, at vi ikke kommer til at tjene penge på at købe et gammelt skib og sejle ud i verden. Den halve million kroner, som vi hver har skudt ind, kommer vi nok ikke til at se igen, fortæller Tobias Ovesen over telefonen til Bådmagasinet. – Til gengæld venter eventyret og en masse frihed, tilføjer han.

Skibet blev fundet
I december 2022 rejser de sammen til Amsterdam for at tage skibet i øjesyn. Det er et bundsolidt, tidligere lodsskib fra 1959, som var omdøbt til Bonaventura. Ejeren havde allerede arbejdet flere årtier på at renovere det 22 meter lange stålskib, men han var løbet tør for kræfter til at færdiggøre drømmen om den store jordomsejling. Skibet bliver handlet, og Tobias og Anders bliver de lykkelige ejere af det 64 år gamle skib, som de bruger tre uger på at klargøre og derefter – i uventet hårdt vejr - sejler hjem til Ærø. Tidsplanen er stram, skibet skal gøres klart til langturssejlads i løbet af foråret og sommeren. 

- Både jeg og Anders kender en masse skibstømrer, riggere og maskinmestre fra hele verden. Anders er uddannet kystskipper og sejlede for seks år siden jorden rundt, og mange af dem, vi kender, er frivillige fra udlandet, som gerne ville være en del af projektet, siger Tobias. Han er uddannet skibsfører fra Marstal Navigationsskole og har bl.a. sejlet med Mærsk Tankers, mens Anders mest har arbejdet inden for traditionel sejlads og bl.a. har været bådsmand på Skoleskibet DANMARK.

Foreningen bliver dannet
De første frivillige, der dukker op på Eriksens Plads i Marstal for at give en hånd med, kommer da også netop fra skoleskibet DANMARK. Den første opgave er at rydde op. Sortere værktøj, smide ud og gøre plads. Det gamle styrehus bortskaffes, og under dækket trænger adapteringen til en kærlig hånd. Pelle, Mathias, Maria og Anne-Sofia, som alle lige er kommet hjem fra et togt med skoleskibet savner fællesskabet om bord. Med Neptun af Marstal finder de en måde at komme videre på. Og siden er mange flere kommet til.

Tobias og Anders starter nu Foreningen Neptun, som i skrivende stund har over 100 medlemmer. Og et medlemskab er stort set, hvad der skal til for at kvalificere sig til at stige om bord og sejle med, når startskuddet lyder i august måned. Man behøver ikke at have sejlerfaring, hvis blot man har lyst til at lære og deltage i fællesskabet om bord.

Motoren blev splittet ad
Før Neptun kan stævne ud fra Marstal Havn, skal der være styr på tre væsentlige elementer: Rattet, riggene og motoren.

- Vi er ved samle motoren igen, og det er temmelig tidkrævende. Motorrummet alene udgør næsten to femtedele af skibet. Den er kæmpestor og har været skilt fuldstændig ad, men heldigvis har vi en fantastisk hjælp i vores ven, schweizeren Deyan, som er uddannet ingeniør og leder motorrenoveringen, fortæller Tobias.

Deyan Blöchliger arbejder også på en katamaran i Sydfrankrig og kan ikke sejle med fra starten af, men ser frem til at hoppe på undervejs, når Neptun begiver sig ud mod fjerne horisonter.

003 people in neptuns engine room
Motorrummet blev oprindeligt bygget med anden motor, men da man konverterede skibet til fiskeskib i 1960’erne lagde man denne meget store SULZER motor i bugen.

Fra Ukraine
En af de andre ti frivillige, der i disse dage knokler med Neptuns klargøring, er 41-årige Olena Nesterovac fra Ukraine. Hun bor til dagligt i Kyiv, men har valgt at bruge to uger af sin sommerferie på at hjælpe med klargøringen af Neptun. For Olena Nesterovac er det især det internationale fællesskab, der tæller – at møde så mange positive og entusiastiske mennesker og for en stund komme væk fra krigen. 

- Vi kommer til at sejle med skiftende besætning og med folk fra hele verden. Vi sigter på at være af sted i to-fem år, så der er rigelig tid og plads til, at mange kan skiftes til at komme med. Vi har bygget luksuskøjer, der vil være vaskemaskine, en fælles salon samt et værksted om bord. En besætning på 14 personer vil være det ideelle, siger Tobias, der ikke lægger skjul på, at han er inspireret af Nordkaperens verdensomsejlinger.

- Ja, vi vil gerne være dem i den næste generation, som følger traditionen op for godt sømandsskab, når vi sejler ud i verden. Der skal være et lærerigt miljø for os alle med vægt på traditionel sejlads, hvor man også lærer at splejse tovværk, lave tømmerarbejde, gå i riggen og at stå bag rattet, forklarer Tobias. 

009 her er tobias ovesen i gang med sit livs drømmeprojekt
Tobias og Malte knokler for at få bygget kabyssen.

Prøvesejlads i Danmark
Først skal Neptun af Marstal deltage i Limfjorden Rundt, og dernæst påmønstrer jordomsejlingsbesætningen den 17. september i Skive. Herefter stævner Neptun så endelig ud mod internationale farvande.

Der er plads til flere lyder invitationen fra Foreningen Neptun:

Kom på en uforglemmelig tur med mulighed for at lære om traditionelt sømandskab, jollesejlads, navigation og generelt sejlads på samme tid med at vi tager på opdagelse i Mellemamerika. Fra d. 1. august 2024 - 10. januar 2025 vil vi opholde os imellem Columbia, Panama, Costa Rica og Nicaragua inden vi starter et større værftsophold i Panama efterfulgt af stillehavssejlads!  Læs mere om vores togter og send en ansøgning i dag. 

Skibsinfo

 

Navn

NEPTUN, BONAVENTURA, GDY-4, DOKER

Bygget

DEUTSCHE WERKEN, Kiel

År

1959

Hjemhavn

Marstal

Længde på dæk

21,12 m

Bredde

5,51 m

Dybgang

2,50 m

Motor

Sulzer BAH-22 205 kW (1966)

Sejlareal

250 m2

 

008 frivillige er strømmet til fra hele verden for at være med i projektet
Frivillige er strømmet til fra hele verden for at være med i projektet

 









Kapsejlads

DS-DM: J/70’erne indtager Sønderborg

Bådudstillinger

Genova spiller med musklerne – her lidt tal

World Match Racing Tour

Jeppe Borch & Co. skal 'optræde' på den helt store scene  

Kort nyt

#587: Politiet og sejlerne er ved at finde melodien

Kort nyt

Kom til stor jubilæumsfest i Helsingør





Udvalgte artikler *