fbpx

Drømmeferie i Caribien skabte uforudsete muligheder 

Inkluder i Newsletter: Ja

Da Tobias Heegaard fra Gullestrup ved Herning første gang satte sine fødder på sejlbåden NORR, havde han aldrig tidligere sejlet. Hvad han ikke vidste var, at han på selv samme båd halvandet år senere ville beklæde posten som kaptajn om bord. Et drømmejob, som kom bag på ham selv.

Den 29-årige journalist arbejdede på en radio i Danmark, da han for halvandet år siden drømte om at opleve verden. Han købte en plads som gast på en båd i Caribien sammen med ni andre. Om bord var det kun kaptajnen og en dykkerinstruktør, som var erfarne sejlere - de resterende var, ligesom Tobias Heegaard, nybegyndere, som blot ville ud på eventyr.

- Jeg kastede op i starten, men jeg fandt ud af, at søsygepiller hjalp mig, og planen var jo bare et enkelt togt, og så skulle jeg efterfølgende rejse lidt rundt på egen hånd, fortæller han til TV-MIDTVEST.

Søsygen gik over, og da sejlturen på 40 dage var slut, gik Tobias Heegaard i land. Så efter halvanden måneds rejse på fastlandet var der igen plads på sejlbåden. Han sejlede med i et halvt år, da kaptajnen kom med et tilbud, som Tobias ikke kunne sige nej til. Han kunne overtage jobbet som kaptajn på den 16 meter NORR, som ejes af Oceansailors.dk. Det krævede imidlertid, at han tog yachtskipperbevis af 3. og 1. grad for at sejle et fartøj over 15 meter.

Tobias Heegaard rejste tilbage til Danmark i november 2022. Da beviserne var i hus, tog han straks tilbage til skibet, hvor han siden marts i år har været kaptajn.

- Jeg havde regnet med, at jeg skulle opleve lidt af verden, men jeg havde ikke forestillet mig at være kaptajn, siger han tv-stationen og tilføjer:

- Det er et fedt arbejde, men man tjener ikke som sådan penge. Altså jeg kan dække omkostningerne, så det kører nærmest lige i nul, men oplevelser er betalt.

I øjeblikket er NORR på vej til Fiji, som består af mere end 300 bounty-øer, og turen afsluttes med et kulturelt besøg på Vanuatu.

Bonusinfo: 

Sådan bliver yachtskipperbevis af 3.- og 1. grad

Hvordan opnår man et yachtskipperbevis af 3. grad?
Yachtskipper af 3. grad giver dig ret til at være styrmand på fritidsfartøjer i fart på alle have og ret til at føre fritidsfartøjer på op til 24 meter i Østersøen og Nordsøen, omkring de Britiske Øer, Norge, Færøerne og langs Grønlands kyster.

Du opnår yachtskipper af 3. grad ved at bestå prøven til yachtskipper af 3. grad.

Der er krav om, at du har bestået den teoretiske og praktiske duelighedsprøve for fritidssejlere, før end du kan aflægge yachtskipperprøve.

Bemærk at speedbådsprøven ikke er adgangsgivende for den praktiske del.

Prøven skal fastslå, at du kan fungere sikkerhedsmæssigt forsvarligt som fører af større fritidsfartøjer i henhold til lov om skibes besætning og varetage sikkerheden for skibet, og omfatter bl.a. søvejsregler, vagthold, navigation, sømandskab, meteorologi, søret, sikkerhed til søs, risikovurdering, forebyggelse og bekæmpelse af brand samt beskyttelse af havmiljøet.

Du kan få undervisning i sejlklubber og på aftenskoler, og de godkendte udbydere afholder prøven. Du skal derfor kontakte en godkendt udbyder for at blive indstillet til prøven.

Spørgsmål vedrørende yachtskipperprøve og uddannelse rettes til de godkendte udbydere.

Hvordan opnår man et yachtskipperbevis af 1. grad?
Yachtskipper af 1. grad giver dig ret til at føre fritidsfartøjer på op til 24 meter i fart på alle have.

Du opnår yachtskipper af 1. grad ved at bestå prøven til yachtskipper af 1. grad.

Derudover er der krav om enten: 

6 måneders fartstid i fritidsfartøjer mellem 15 og 24 meter, som yachtskipper af 3. grad, eller 6 måneders fartstid i fritidsfartøjer mellem 10 og 15 meter, samt fundet egnet ved en realkompetencevurdering hos en godkendt udbyder

Prøven skal fastslå, at du kan fungere sikkerhedsmæssigt forsvarligt som fører af større fritidsfartøjer i henhold til lov om skibes besætning og skal kunne varetage sikkerheden for skibet, herunder navigere og planlægge sejladser på alle have, og omfatter bl.a. international navigation, sømandskab, kommunikation, meteorologi og sundhedslære.

Du kan få undervisning i sejlklubber og på aftenskoler, og de godkendte udbydere afholder prøven. Du skal derfor kontakte en godkendt udbyder for at blive indstillet til prøven.

Spørgsmål vedrørende yachtskipperprøve og uddannelse rettes til de godkendte udbydere.
Kilde: Søfartsstyrelsen.

Kapsejlads

DS-DM: J/70’erne indtager Sønderborg

Bådudstillinger

Genova spiller med musklerne – her lidt tal

World Match Racing Tour

Jeppe Borch & Co. skal 'optræde' på den helt store scene  

Kort nyt

#587: Politiet og sejlerne er ved at finde melodien

Kort nyt

Kom til stor jubilæumsfest i Helsingør

Udvalgte artikler *