fbpx

Hold promillen nede

Sommerens ture på vandet til fx danske og svenske destinationer, medfører ikke sjældent en god frokost med tilbehør. Men hvad var det nu egentlig der stod i loven om alkohol?

Sten Emborg fra Søsportens Sikkerhedsråd skærer det ned til den enkle sætning: ’Du skal kunne føre båd forsvarligt. Går du på grund eller der sker andre ting på grund af alkohol, ja, så har du drukket for meget’.

Hvad siger loven i Danmark?

Der er en fast promillegrænse på 0,50, som gælder for de fartøjer, hvortil der stilles uddannelseskrav til føreren eller den eventuelle styrmand, samt for vandscootere og lignende fartøjer. Promillegrænsen omfatter dermed:

  • Fritidsfartøjer med en længde på 15 meter (knap 50 fod) eller derover,
    speedbåde, hvortil der kræves speedbådsbevis, dvs. de planende speedbåde, samt vandscootere og lignende.

Men loven gælder stadig, hvis din båd er under 15 meter, for du må ikke sejle i en tilstand, hvor du er så påvirket af alkohol eller andre rusmidler, at du er ude af stand til på fuldt betryggende måde at udføre dine opgaver af væsentlig betydning for sikkerheden.

For fritidssejlere gælder den faste promillegrænse ikke, når fartøjet er fortøjet i havn eller på beskyttet ankerplads. Men den generelle spiritusbestemmelse gælder stadig, når man ligger på beskyttet ankerplads. Det betyder, at man ikke må indtage mere spiritus, end at man kan udføre sine sikkerhedsopgaver om bord på fuldt betryggende måde, som fx lanterner og ankring.

Bødestraffen i Danmark er en bøde svarende til én måneds nettoindtægt ganget med promillens størrelse, hvis du har en promille på under 2,00. Minimumsbøden er på 1.500 kr.

Lavere promillegrænse i Sverige

I Sverige er promillegrænsen bare 0,20. Det betyder i realiteten, at indtagelse af bare en enkelt øl er nok til at overskride den magiske grænse. Svenskerne laver hyppigt razziaer, både til søs men også ved de svenske havne.
’Jeg har set, at de ligger lige uden for havnen med deres store kystbevogtningsskib, og har radiokontakt til land. Her tjekker de både der går i havn, for at se om de overholder promillegrænsen', fortæller Sten Emborg.

Så konklusionen er: Gem drinken, til du er sikkert i havn, lige meget hvor du sejler.

God sommer

Læs hele den danske lovgivning herSeneste nyheder

Sikker gang i Haderslev 

Langturssejlerne inviterer til vintertræf

World Sailing omfavner ny 'surf dille’

★ Maritim elektronik blomstrer stadig


Havne

Sikker gang i Haderslev 

Tursejlads

Langturssejlerne inviterer til vintertræf

Kort nyt

World Sailing omfavner ny 'surf dille’

★ Teknik

★ Maritim elektronik blomstrer stadig

Kort nyt

Gammel tysker skal restaureres i Danmark

Kort nyt

Færge tømt: 2500-3000 liter diesel stjålet

Kort nyt

Frivilligt i orkanens øje

Kort nyt

Tre velbevarede skibsvrag fundet på bunden af Østersøen

Udvalgte artikler *


Produktnyt