fbpx

Pas på med billig diesel

Inkluder i Newsletter: Ja

Selvom vejret ikke viser sig fra sin mest velvillige side, er det højsæson for sejlerne i de danske farvande lige nu. Hvis båden har dieselmotor, kan det være fristende at fylde nogle dunke til den forslugne maskine, når prisen er i bund på den lokale tankstation. Men det er en rigtig dårlig idé.

Diesel til bådmotorer skal tankes på de anlæg, der er i havnene - ikke på tankstationerne", sådan lyder budskabet fra OK’s pressechef, Lene Bonde.

Vi vil absolut ikke anbefale, at man lader sig friste til at tanke diesel til båden på tankstationen. Den diesel, der sælges på tankstationerne er nemlig tilsat 7% biodiesel. Det har været et lovkrav siden 2011, og det er en rigtig god idé, når vi snakker landtransport. Det nedbringer nemlig CO2-udledningen fra brændstoffet uden i øvrigt at påvirke dieselens tekniske egenskaber, når den bruges på landjorden", siger Lene Bonde.

DSC 8220

Til gengæld er der en klar ulempe for bådfolket: "Hvis biodiesel anvendes til søs, forøger man risikoen for at få dieselpest i bådens tank eller brændstofsystem. Derfor anbefaler vi, at man tanker diesel til sin båd på et anlæg i havnen fremfor på tankstationen. Vi leverer 100 % fossil diesel til havnestanderne – altså diesel uden biotilsætning", siger OK’s pressechef.

Motorhaveri på havet – enhver sejlers mareridt

Dieselpest opstår, hvis der kommer vand i tanken. I så fald kan der dannes kager af bakterier og affaldsstoffer. Det kan i værste fald tilstoppe brændstoffiltrene og forårsage motorstop i rum sø. I yderste konsekvens kan dieselpesten skade både dieselpumpe og dysser.

Sådan forebygger du dieselpest

  • Sørg for at brændstofdækslet er tæt, så der ikke trænger vand ind i tanken.
  • Tank diesel fra et havneanlæg. På disse anlæg tanker du 100 % fossil diesel uden biotilsætning.
  • Afskærm eventuelt med paraply, hvis det er nødvendigt at tanke i regnvejr.
  • Tank ikke ”gammel” diesel, som kan have været opbevaret længe i f.eks. dunke eller tønder.
  • Tøm bådens tank inden overvintring.
  • Tjek tanken for kondensvand inden ibrugtagning.
  • Dræn tanken og kontroller filtre med jævne mellemrum.
  • Anvend altid rene dunke, når der tankes fra dunke.

 









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf





Udvalgte artikler *