fbpx

Et sejlerpar med en sang på hjerte

Artikelindeks

”Jeg har altid haft en guitar om bord, men i begyndelsen spillede vi kun, når vi lå for anker. En stille aften, hvor vi lå for svaj i lagunen i Langør, klappede folk i de andre både, og jeg spurgte, om vi forstyrrede. Nej, bliv endelig ved, sagde de, og det gjorde vi så.”

Niels Skouby og hans soul-mate Leni Petersen sidder om bord på Niels’ Møn 451, SY Ellinor, der har hjemhavn i Ebeltoft. De griner og fortæller lystigt om oprindelsen til idéen til Visens Skib. Dengang var båden en Pinta 33 trimaran, der kunne sejle fra alle de andre i alt slags vejr. 

”Vi har logget 32 knob over Skagerak. Det var som at sejle jolle, og selvom vi kunne sejle tre gange så hurtigt som kølbådene, så var vi altså også trætte, når vi kom frem,” fortæller Niels - også kaldet Kaptajn Høiben på grund af hans lange ben og held i livet.

Sejler og spiller uanset vejret
Trimaranen egnede sig ikke rigtigt til idéen om at sejle rundt med et helt kor af mere eller mindre landkrabbede musikere samt forstærkere, højttalere, guitarer og harmonikaer for at holde visekoncerter. I stedet begyndte de at se sig om efter en solid kølbåd.

Den skulle også kunne sejle i alt slags vejr, for når man har lovet at spille, så skal man også nå frem. Og det gør Ellinor. Lige med undtagelse af en dag, hvor der var stiv kuling.

”Vi var parate til at sejle, men havnefogeden i Bogense ringede og aflyste, fordi der ikke var nogen i havnen, der turde sejle ud. Så vi kunne ikke komme ind,” fortæller Niels.

Ellinor, der før har sejlet charter, er et solidt skib med fem dobbeltkøjer. Siden 2000 har den hver sommer været ladet med dansk sang og musik. En kahyt og en brusekabine er reserveret til instrumenter og anlæg. Resten fyldes op af Niels og Leni og deres skiftende besætninger af sangere og musikanter. I år holder de 28 gratis koncerter i 28 forskellige danske havne 28 dage i træk. Hver dag klokken 20. Når sommeren er gået, har mellem 10 og 15.000 mennesker hørt dem synge og spille, og det efterhånden trofaste publikum møder op uanset vejret.

Det første år sejlede Visens Skib kun en uge. Det var en upåklagelig solskinsuge med ikke under 25 grader. ”Meteorologisk Institut gav os medvind hele vejen. Vi var helt øre, da vi kom tilbage og tænkte YES, det gør vi igen. Hvis det havde været koldt og regnvejr i den uge, så var projektet nok strandet med det samme,” siger Leni. ”Men vi nåede at blive så kendte, at folk nu tropper op uanset vejret med tæpper og paraplyer. Det er fantastisk, og man bliver lidt glad og ydmyg,” siger Niels.

Fortæller danske viser
Ud over at besætningen har det sjovt med at optræde, så har de også en mission om at fortælle danske viser og skabe et fællesskab om det at synge.

”Vi synger ikke for at blive kendte, men for at gøre dansk sangpoesi kendt. Vi er et lille sprogområde, og vi skal støtte op om den særlige danske humor og klangbund. Danske viser giver os mulighed for at fortælle ærligt og hudløst. Man kan ikke formidle dansk ironi på engelsk,” siger Leni, og Niels tilføjer hurtigt: ”og slet ikke på tysk.”

Det bliver til et miks af gamle ridderviser, Poul Henningsen, selvkomponerede sange og ny dansk musik af blandt andre Shubidua, Halfdan Rasmussen, John Mogensen, Kim Larsen, Anne Dorthe og Niels Hausgaard.

”Vi har ingen illusioner om, at vi formidler stor kunst. Men vi kan skabe en meget stærk fælles oplevelse ud af ingenting i et helt uformelt og ikke kontrollerbart ingenmandsland på en åben og ubeskyttet kaj,” siger Leni.

Sejleruvant besætning
For Niels, der er tidligere jagerpilot og underviser mv., er turnéen årets arbejdsmæssige klimaks. For Leni er det hele sommerferien fra jobbet som arkitekt. For dem begge er det et oplevelsesmæssigt højdepunkt.

”Jeg kan ikke påstå, at jeg er udhvilet, når jeg kommer tilbage. Jeg er snarere lidt for overvægtig, lettere alkoholiseret og dødeligt udmattet,” griner hun.
Kapsejlads

E-jolle: Søren Johnsen vinder Master EM

Kapsejlads

Team Hansen ude og lege med de store - se video

Kort nyt

Aabenraa Sejlklub fejrer 100 års-jubilæum med kendt band

Kapsejlads

Øhavet Rundt melder klar for 52. gang

★ Tursejlads

★ Fjällbacka og Fjällbacka Skærgården - et 'must'

Kort nyt

Tall Ship: Her er de frivillige også i fokus

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?