fbpx

"Pæreskuderne"

Inkluder i Newsletter: Ja

Det er ganske enkelt: En "pæreskude" var et hvilket som helst fartøj, der sejlede pærer og æbler fra sydhavsøerne Fejø og Femø til København for 70-100 år siden. Og det gør pæreskuderne igen. Fra Fejø sejler der hvert år to-tre skuder med frugt til Nyhavn i København, hvor de ankommer første weekend i september og bliver en uges tid.
Det er foruden en hyggelig gammel skik også en velsmagende prøve på Fejøs æbler og pærer.
Fejø og de andre "sydhavsøer" er kendt for deres frugtplantager og særlig gode æbler. Smagen skulle skyldes øernes klima, der styres af det omgivende vand. Vandtemperaturen hindrer nemlig skadelig nattefrost i det tidlige forår, når frugttræerne blomstrer.
Og selvom sydhavsøernes frugt smager godt, er mange frugtplantager i de senere år nedlagt på grund af EU-regler om, at øernes gode og sunde æbler er for små til EU-standard.

Skuder og pærer fra Fejø

Pæreskuder var altså alle mulige små fragtskuder og fiskerbåde med et renspulet lastrum til frugtkasser. Fejø leverede både frugt og pæreskuder, og Fejøs bådebyggeri ligger stadig på Dybvig havn med bedding direkte ud fra stranden.
I begyndelsen af 1900-tallet blev bådebygger Christian Nielsen kendt for sine velsejlende fejø-kvaser og andre småskibe. Oprindelig trak de lokale fiskere deres ålevod ind på stranden, men i 1870'erne kom nogle tyske drivkvaser til Danmark fra Rügen, og de fiskede dobbelt så mange ål. Christian Nielsen, der var noget af en kunstner, kopierede hurtigt "tyskerkvaserne" i en forbedret udgave med sænkekøl og med hurtige linier efter toldkrydserne.
Drivkvaser kunne drive sidelæns med knap 3 knob med bakkede forsejl og en mesan agter. Garnet var udspilet mellem det lange bovspryd og en lang bom agter. Kvaserne havde et dybgående på kun ca. 85 cm for at kunne drive sidelæns på de lavvandede områder, hvor ålene holdt til i ålegræsset. Når kvaserne skulle krydse tilbage mod vinden med dammen fyldt med levende ål, satte de sænkekølen ned til et dybgående på 1,75 m. De tyske kvaser havde upraktiske sidesværd ligesom hollandske både.
Pæreskuderne lagde oprindeligt til midt i København ved Gammel Strand, hvor de solgte frugt fra bådene side om side med fiskerbåde og fiskekoner. Heldigvis kan broen til Nyhavn stadig åbnes, så der er igen opløb omkring de maleriske pæreskuder og deres fristende frugtkasser, hvor fejøboere sælger deres saftige æbler, pærer og andre frugter. Nyd synet af skuderne og smag på varerne. Pæreskuder - det er en hædersbetegnelse.