fbpx

Højt niveau og spas ved Himmelbjerget

Inkluder i Newsletter: Ja

Midt Jylland sejles én af Danmarks største H-båds sejladser. Den foregår på Julsø ved Silkeborg, hvor der i år var 25 års jubilæumsstævne med 33 både. Hver gang strømmer både til fra det meste af landet, og fra Tyskland, Sverige og Norge, selvom banen tit er kort og vinden springer uregerligt med 60-70 grader.
"Vinden kommer og går fra alle retninger og man skal nogle gange se efter de høje træer, for kigger man efter bunden, så ryger Vindexen. Men sjovt nok er det de dygtige udefra, der vinder år efter år", siger 57-årige Ole Christensen, Silkeborg, der nød godt af sit lokalkendskab og sluttede på en 5. plads.
Sejladsen foregår på højt niveau - helt nøjagtigt 19 meter over havets overflade. Vinderen i år blev den nordiske mester Morten Nielsen fra Roskilde, foran spidserne Theis Palm, KDY, og Herluf Jørgensen fra Skagen. Endnu er det ikke lykkedes nogen Silkeborg-sejlere at vinde Tesa Cup, der tidligere hed Icopal Cup. Bedst blandt de 23 lokale både fra Silkeborg Sejlklub, var Erik Jacobsen på en 3. plads. Succesen i det hyggelige Silkeborg skyldes tre lokale entusiaster og skippere i H-både, Jens Lynge, Ole Christensen og Hans Jørgen Jensen. Alle tre har sejlet Cup'en i samtlige 25 år.

Frie drinks og indkvartering

Opskriften på det populære stævne i Bededagene er enkel, og måske var der en kapsejladsarrangør eller to, der kunne finde inspiration her: Privat indkvartering til alle, frie drinks i 45 minutter aftenen før stævnet starter, efterfulgt af hotdogs ad libitum, i øvrigt serveret af verdens hurtigste pølsemand, BØRGE (120 hotdogs på 10 minutter), sjove tætte sejladser - med nogle enkelte skæve startlinier, dertil bliver stævnet krydret med en festmiddag med sang og taler. I flere år har sejlerne været en tur på hjuldamperen Hjejlen med familier (og 10 kasser øl).
Sidste sejlads, der ikke tæller med i selve Cuppen, hedder "Den gyldne mosegris", hvor bådene starter cirka ud for Himmelbjerget, og hjem via Borre Sø og ind til havnen i Brassø hvor sejlklubben ligger. På vejen passeres smalle stykker af Gudenåen med kun ti meter til hver 'kyst'. I år blev den kuriøse sejlads vundet af en tysker, der heldigt undgik grundstødninger. Den tyske sejr betød, at sparegrisen, der i år var ny, måtte omdøbes til "Die goldener Sumpschwein". Den hidtidige fem år gamle fuldfede sparegris blev under festmiddagen på Hotel Ny Hattenæs brutalt slagtet med en forhammer. (Til yngre læsere: Grisen fik Tesa-tape for øjnene)

Dengang gæsternes både blev hentet

Sejladsen startede for 25 år siden med et usædvanligt højt serviceniveau over for de sejlende gæster fra Århus, Randers, Hadsund og Thisted. Ole Christensen, ejer af "Silver Lady" fortæller: "Vi kørte rundt og hentede bådene i en lille 3,5 ton Hanomag, og så kunne de ikke sige nej. Der skulle ske noget. Vi var vel 7-8 både det første år, det var en fra Kerteminde der vandt".
Siden har mange kendte sejlere været på besøg i Silkeborgs ferske søer, heriblandt OL-guldvinderne Jesper Bank og Poul Richard Jensen. Den mest vindende i stævnet er Århus-sejleren Peter Due, syv sejre blev det til i 80'erne.
"Det er faktisk kun Paul Elvstøm, som ikke har besøgt os", siger den muntre Hans Jørgen Jensen, som i 1970 købte Elvstrøms gamle H-båd, D-100. I dag kalder han sin båd for "Ærlige Jensen", den tidligere Ford-forhandler føler åbenbart, at der er grund til en rehabilitering: "Jeg forsøger at rette op på mit image fra bilbranchen", siger han storsmilende, iført sin blå strikkede
H-bådshue. Han agter ikke at give op trods sine 67 år.
"Min kone siger jeg ikke er gammel,så længe jeg kan hænge ud over kanten, og så længe de unge til stævnerne kommer og siger: 'hvad laver du her, din gamle idiot', så fortsætter jeg", siger Hans Jørgen Jensen, der i år blev nr. 21. "Jeg prøver for meget og går lidt for meget på kanterne", siger den folkelige sø-sejler, der havde Allan Petersen og byens borgmester Jørn Würtz med som gaster.




Seneste nyheder





Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet

Kort nyt

De er der ikke endnu – men når de kommer...

Kort nyt

Flot donation øger sikkerheden i Roskilde

Kort nyt

Tun-feber i Helsingør – billetterne er revet væk

Kapsejlads

Anne-Marie Rindom skadet - misser Hyéres!





Udvalgte artikler *