fbpx

Hønen eller ægget, hvem kommer først?

Inkluder i Newsletter: Ja

Bjørn Anker-Møller, formand for seniorbåds udvalget i Hellerup Sejlklub, var en af de mange kompetente sejlere, som kommenterede min artikel "Ligasejlads på Wannsee" i fredags. Bjørn påpegende at danske sejlklubber har behov for nyt opdateret materiel, - læs sportsbåde -, som kan tiltrække og fastholde de lidt ældre sejlere.

Ubarmhjertig var Bjørn også overfor DS bestyrelsen, som stadig har lidt svært ved at blive enige med sig selv om valget af sportsbåd, til de mange stærkt trængende klubber. Som Bjørn direkte skriver: "Desværre ser det ud til at de etablerede sportsbåds sejlere har haft held til at hindre DS i at anbefale en bådtype - på et misforstået og snæversynet grundlag."

Læs også: Ligasejlads fra Wannsee

Men når så den gode formand for seniorbåds udvalget i Hellerup Sejlklub fortsætter:" I stedet for at sætte skub i klubbådene først og derefter starte en liga op, har man desværre valgt den omvendte rækkefølge. Så er der ikke rigtig andre end de nuværende sportsbåds sejlere til at sejle i ligaen (hvis de altså har tid til det!), og ideen om at få flere ind i sporten er blevet konverteret til en lukket fest.", tager Bjørn nok fejl.

Erfaringerne fra Tyskland viser, at udsagn fra Bjørns ikke holder vand. Det er rigtigt, som flere kommentatorer har påpeget, at Tyskland besidder en stærkere klubbåds-kultur end hvad vi oplever i Danmark. Trods det, er sejlsporten også under pres i dette kæmpe sejlsportsland med over 2500 sejlklubber. Faktisk er "Deutsche Segel-Bundesliga", et 100 % privat initiativ. En gruppe af engagerede tyske topsejlere med sejlerlegende, Jochen Schümann og Oliver Schwall i spidsen, ville en forandring og satte den tyske liga i søen for egne midler.

Se fotos fra Wannsee: her


 

Målet var ligesom i Danmark, at få sejlsporten overfor de unge sejlere i fokus igen. Skabe inspiration og sammenhængskraft. Skabe opmærksomhed i den brede offentlighed, fortælle hvilke fantastiske muligheder de mange tyske søer har, for et spændende samvær på tværs af alder og køn.

Læs også: Tysk sejlerlegende som idemand

Her til finalestævnet, kan Jochen Schümann og hele holdet omkring ham, se på et spændende år med masser af succes. "Deutsche Segel-Bundesliga" har fået massiv medie omtale, ikke kun i båd pressen, men generelt og bredt – både på print og web og TV.

Konkurrencen været benhård de enkelte klubber imellem, og sådan har det også været, hele sæsonen igennem. Tysklands bedste sejlklub, der i dag vinder titlen og æren, gør det med ganske få point ned til de nærmeste konkurrenter. Det er i virkeligheden ingen skam for Deutscher Touring Yacht-Club, at blive samlet nr.7 i ligaen. De gode "sø-sejlere" fra Starnberger See syd for Mûnchen, har reelt holdt deres flotte placeringer i fem stævner, med kun 16 point bagud i forhold til de førende fra Norddeutscher Regatta Verein, Tysklands ældste sejlklub med en fødselsattest der siger 1840. Lige nu fører de ligaen inden de sidste sejladser.

Læs også: Spørgsmål og svar fra Peter Wolsing

Der er ikke meget tilfældighed i, hvem der vinder. Alle 18 klubber har mødt hinanden igen og igen i de fem stævner. De har sejlet på idylliske bjergpytter i Bayern, de har sejlet på Østersøen under Travemunde ugen, og ja nu er de i Berlin. Vejrforholdene har været hele skalaen igennem. Alene i denne weekend, er vi gået fra vindstille til lørdagens hårde og meget springende vind. I dag er det mellemluft, hamrende koldt og alene gloende varme Glühwein, der holder deres udsendte fra at gå i strejke og baglås.



Konceptet er vigtigt, det er klubben som vinder og ikke besætningen. Klubben har også har mulighed for at skifte besætninger mellem de forskellige stævner. Klubben stiller hver gang med de bedste sejlere, for der er allerede voksende prestige i at vinde den tyske liga. Prestigen i, at kunne kalde sig Tysklands hurtigste og derfor bedste sejlklub i 2013. Udover prestige, ligger der en forventning om at de bedste klubber vil opleve en markant medlemsfremgang. For næste sæson står allerede 50 (!) klubber på en venteliste, hvorfor der i 2014 startes en 2. division, samt en række kvalifikationsstævner, som vil blive afviklet i foråret.

Liga før bådvalg

Så her er det, at udsagn fra Bjørns Anker Møllers postulat ikke holder vand. Lørdag aften under den store galla fest havde jeg mulighed for at snakke med Jochen Schümann om problemstillingen. Faktuelt blev "Deutsche Segel-Bundesliga", skubbet i søen, før de mange tyske sejlklubber havde taget diskussionen om fremtidens sportsbåd. Jævnfør Jochen Schümann var det ligaen, der satte skub i anskaffelse af nyt materielt ude i de enkelte klubber. Både, fordi de mere ambitiøse klubber ville have materiel til træning, og intern udtagelse, men også der, forstod de pludselig hele problemstillingen. Hvad der skal til, før de unge sejlere bliver aktive – igen?

Læs også: 18 Tyske sejlklubber udgør den tyske sportsbådsliga

Det ses også på de mange sejlere, som er samlet her på Wannsee, du møder både kendte tyske rockstars, og en lang række ganske ukendte sejlere. Både mænd og piger, i alle aldre. Faktisk er det ofte de ukendte, men godt sammensejlede, der vinder de enkelte sejladser. Rockstjernerne er nødvendige, for at skabe den fornødne opmærksomhed.

Min weekend på bredden af Wannsee viser, at den tyske sejlsportsliga, er et fantastisk udstillingsvindue for sejlsportens muligheder. Med strategisk placerede storskærme og en ihærdig kommentator, skal man være meget tonedøv for ikke at følge konkurrencen. Hjemme i klubberne kan medlemmerne følge dagens sejladser online på storskærme, jeg garanterer at der i 18 deltagende tyske sejlklubber, er masser af liv denne søndag eftermiddag. Sejlerne fra den vindende klub kan forvente en massiv helte hjemkomst, med masser af musik og fest når de kommer hjem i klubben.


 

Enhver der oplever denne fest er enig i, at Danmark også skal have en sejlsportsliga, hvilket heldigvis er besluttet. Målet må ikke "bare" være, at lancerer et nyt publikums sejladsformat i Danmark. En dansk sejlsportsliga skal primært genskabe interessen for at sejle i de nye generationer. Skal sejlsporten lykkes fremadrettet, skal der genskabes en lang række dynamiske miljøer ude i sejlklubberne.

Her i "Verein Seglerhaus am Wannsee" ville du kunne se at DS projektet: "Puls og Vand i Håret" har en fremtid. Så kære Bjørn Anker-Møller, se på den nye sejlsportsliga, som krumtappen i det hele. Krumtrappen der kan igangsætte en udvikling i sejler Danmark, der faktisk er tidssvarende.

Sejlsportsligaen kan på sigt bringe os et helt nyt sted hen, bare vi tør? Om det så er hønen eller ægget der kommer først, er egentlig ligegyldigt.

Læs mere om "Deutsche Segel-Bundesliga", her