fbpx

World Sailing føjer IOC - medfører skarp reaktion fra Dansk Sejlunion!

Inkluder i Newsletter: Ja

World Sailings Council mødtes i sidste uge for at drøfte sanktionerne mod Rusland og Belarus. Herefter har WS Board truffet en endelige beslutning, som åbner mulighed for, at landenes sejlere kan deltage som ”individuelle neutrale atleter”. World Sailing fastholder fortsat udelukkelse af alle stævneofficials samt delegerede til WS møder i Council, komiteer, arbejdsgrupper, kommissioner m.v.

Dansk Sejlunions formand Line Market har reageret prompte på World Sailings beslutning, og vi bringer efter WS erklæring den skarpe reaktion fra Dansk Sejlunion.

World Sailing har formentlig været under et voldsomt pres fra IOC, idet IOC’s præsident Thomas Bach kort før WS møderne besøgte Kina, hvor han mødtes med Kinas præsident Xi Jinping. Samtidig har Bådmagasinet erfaret, at Thomas Bach under sit ophold i Kina tillige afholdt et møde med WS præsident Quanhai Li.

Essensen er formentlig ”i en nøddeskal”, at sejlsporten vil gøre alt for at forblive en olympisk sport. Dermed vil man have meget svært ved ikke at følge IOC’s anbefaling til de internationale forbund om, at atleter fra Rusland og Belarus skal kunne deltage som ”individuelle neutrale atleter” ved kvalifikation til OL samt OL 2024 i Paris.

Udfordringen for IOC og den internationale sportsverden er, at Rusland kommer til at udnytte situationen maksimalt ved at bruge de russiske atleter i deres propaganda, og dermed vil begrebet ”neutrale atleter” være illusorisk. Rusland har desværre opnået det de ønskede, nemlig deltagelse i OL 2024, selvom krigen fortsat raser i Ukraine.

Gad vist hvordan reaktioner bliver i Frankrig under OL, hvis krigen i Ukraine fortsat raser med uformindsket styrke? Åbningsceremonien i Paris 2024 er planlagt til at foregå langs Seinen, og med Frankrigs demonstrationskultur kan man risikere markante protester og mulige uroligheder, hvilket kan bliver et ”mareridt” for både de franske arrangører og IOC.

Erklæring fra World Sailing 23. maj 2023
”Efter halvårsmødet i World Sailing Council har World Sailing Board mødtes for at overveje muligheden for at vende tilbage for russiske og belarussiske atleter og officials som svar på vejledning til internationale forbund fra Den Internationale Olympiske Komité.

Alle Council medlemmer, der deltog i halvårsmødet - som valgte repræsentanter for World Sailings nationale myndigheder - fik mulighed for at give deres regions synspunkter. Selvom der ikke var nogen formel afstemning, var der meget klar flertalsopbakning for at fastholde World Sailings nuværende position i forhold til tilbagevenden til international konkurrence for atleter og officials fra Rusland og Belarus....
Læs den fulde World Sailing beretning her (ekstern pfd, red.)

Skarp reaktion fra Dansk Sejlunion
DS formand Line Markert er meget tydelig omkring Dansk Sejlunions holdning til beslutningen i World Sailing Board og den udsendte erklæring. Line Markert påpeger samtidig, at WS sandsynligvis har givet efter for et betydeligt pres fra IOC, fordi man ønsker at holde sig på god fod med IOC med henblik på at fastholde sejlsporten på OL-programmet.

”Vi kan ikke se, at der er sket nogen som helst positiv udvikling i konflikten. Den russiske krig mod Ukraine fortsætter med forfærdelig og ubarmhjertig kraft. Derfor mener vi fortsat, at RUS og BLR skal forblive udelukket fra al international sejlsport.

Det var også meldingen fra den nordisk/baltiske gruppe G i World Sailing, da vi mødtes tidligere på foråret.

Det var ligeledes det altdominerende budskab da World Sailings board i sidste uge konsultere organisationens Council i spørgsmålet i forbindelse med Mid-Year Meeting. Med undtagelse af tre council medlemmer blev der klart og tydeligt meldt fra over for en åbning over for RUS og BLR, så længe krigen raser.

Mange council medlemmer påpegede, at det tværtimod er de ukrainske sejlere, der reelt er afskåret fra at forberede sig til OL på grund af krigen.

Vi er derfor meget overrasket over den forholdsvis klare tilkendegivelse fra World Sailings Board, som stiller de russiske og belarussiske atleter i udsigt, at de vil kunne deltage i stævnet i Hyeres i foråret 2024 med henblik på eventuel kvalifikation til OL under neutral identitet.

Vi har meget svært ved at se, hvordan atleterne og deres nationer vil kunne håndhæve neutraliteten. Tværtimod ved vi, at netop disse nationer knytter idræt og politik meget tæt sammen ved at gøre atleterne til nationale symboler.

Vi hæfter os dog ved, at officials og repræsentanter fortsat er udelukket fra World Sailings organer.

Vi tager udmeldingen fra board’et som udtryk for, at IOC har lagt et betydeligt pres på World Sailing – i tråd med de seneste signaler fra IOCs præsident. Man må ikke glemme, at World Sailing utvivlsomt vil gøre meget for at forblive på god fod med IOC.


Bådmagasinet har tillige anmodet World Sailing om at præcisere visse punkter i den udsendte erklæring. Vi har ikke modtaget svar herpå endnu og vender tilbage, hvis WS svar på afgørende vis ændrer ved DS og vores fortolkning af WS erklæring samt konsekvenserne heraf.

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Kapsejlads

Nations VM: Finalen Live kl. 13:45 - se highlights fra Semi

Kapsejlads

Godt sømandskab overvinder det vildeste havari

Kapsejlads

Nations VM: Live fra semifinalerne - kl. 12:45

Kort nyt

Video: Hurtigste elektriske båd - nogensinde...

Tursejlads

De gør op med skræmmehistorier: Anna og Rebecca sejler jorden...

Udvalgte artikler *