fbpx

OL 2024: Søstrene Schmidt har fået blod på tanden

Inkluder i Newsletter: Ja

Efter en periode som faste OL-sparringspartnere for Baad og Thusgaard, og en fornem femteplads ved EM i 49erFX føler søstrene Johanne og Andrea Schmidt fra Kaløvig sig klar til at jagte OL-drømmen. Deres unikke søskende-bånd, stærke konkurrencegen og store ærgerrighed skal indløse billetten i en hverdag, hvor sejlads på fuld tid skal forenes med skole og meget andet. Sailing Aarhus har sendt os denne fine artikel - om de to ambitiøse søskende.

Hvad der startede som feriesejlads med forældrene som børn, har nu udviklet sig til konkurrence på højeste niveau for søstrene Johanne og Andrea Schmidt. De er begge en del af det såkaldte udviklingslandshold i 49erFX og har rettet blikket mod OL i 2024.

Det var snart 23-årige Andrea, der i sin tid – på tursejlads med forældrene – faldt over begrebet ’kapsejlads’ og besluttede sig for at starte op i den lokale klub, Kaløvig Bådelaug. Den to år yngre lillesøster Johanne gjorde, som småsøskende ofte gør og fulgte med storesøster.

I dag – en del år senere – hitter sejlsporten fortsat hos søstrene, der har taget store skridt siden optimisten. Så store, at de forud for OL i Japan var faste sparringspartnere for Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, der som bekendt blev nr. otte i Tokyo. Og for to måneder siden sejlede de sig så frem til en femteplads ved EM i Grækenland – kun et pointmæssigt mulehår fra podiet.

– Vi begyndte ikke vores 49erFX-sejlads med en ambition om at komme til OL. Vi føler bare, at vi har udviklet os godt og pludselig har en reel mulighed for at gå efter OL i 2024. Vi elsker at konkurrere og vil altid være de bedste til det, vi gør. Ved EM havde vi stor succes med at gå ind til hver sejlads for at præstere bedst muligt uden at kigge på stillingen, og det fortsætter vi med, fortæller Johanne og Andrea.

Utænkeligt at sejle uden hinanden
Det er ikke unormalt at se søskende sejle sammen, og for Johanne og Andrea har det aldrig været et tema at sejle med andre end hinanden og lillesøster Katrine, der lige nu sejler 29er. Faktisk giver det ro på bagsmækken at vide, at man har hinanden, og således opstod idéen om at give en OL-kampagne et skud også før Tokyo.

– Vi ser det som en fordel at være søstre. Det ville ikke være det samme at sejle uden hinanden. Vi kender hinanden, kan tale lige ud af posen og kan handle hurtigt i båden, fordi vi jo ved, hvad vi hver især tænker, fortæller søstrene, der alligevel afslører, at bølgerne sommetider går højt, men at det også er nemt at komme hurtigt videre bagefter.

– Vi har samme værdier og opfattelse af, hvordan man bør opføre sig, men vi har også meget forskellige personligheder. Jeg kan godt lide at nørde, analysere og evaluere, men er samtidig lidt ’go-go-go’-typen, mens Johanne er lidt mere easy-going, fortæller Andrea.

Sigter efter top-8 om to år
Trods den flotte EM-præstation for nylig er Johanne og Andrea klar over, at der skal arbejdes hårdt for at indfri målet om OL. Især fordi 49erFX-gruppen kan komme til at se rigtig stærk ud, hvis Ida Marie Baad og Marie Thusgaard samt Anne-Julie Schütt og Iben Nielsby, der alle dystede om at komme med til OL i 2020, melder sig klar til at jagte OL i 2024.

– Vi er mest af alt med for at lære og blive bedre sejlere. Vi føler, at vi har rykket os meget i det seneste års tid, hvor vi har trænet med Ida og Marie. Vi havde blandt andet 90 dage på Lanzarote sidste år, hvor vi har kunnet træne intensivt, hvilket har givet rigtig meget – især at sparre og vidensdele med de bedste, lyder det fra søstrene, der tilføjer:

– Da vi kom hjem føltes det uambitiøst at skrue ned. Det er dog for koldt at træne på fuld damp herhjemme hele året, og derfor rejser vi til Portugal i december. Desuden har vi planlagt to gange to uger til Mallorca og Vilamoura i løbet af vinter og forår, så vi er klar til den nye sæson. EM og VM er præstationsstævner for os næste år, og året efter satser vi på at kunne blande os i top-8 ved det store stævner.

Ud over Baad og Thusgaard fra Aarhus samt Schütt og Nielsby fra Horsens skal Johanne og Andrea slås med Helena Wolff og Laura Zeeberg fra Hellerup og flere unge 49erFX-talenter om den eftertragtede OL-plads i 2024.

Søger støtte
I øjeblikket arbejder søstrene Schmidt på deres starter og tekniske detaljer i båden, mens en del af tiden på land går med at lede efter sponsorer, der kan gøre det muligt for Johanne og Andrea at deltage i udenlandske træningslejre og stævner. Det er desværre en nødvendig del af sejlsporten, der til tider er en dyr passion. Desuden forsøger de efter bedste evne at passe deres skoler.

– Lige nu fylder økonomi og logistik meget. Det er sommetider svært at få det hele til at gå op i en højere enhed. Vi har heldigvis en ordning med skolerne, så vi har tid til at fokusere på sejlsporten. Vi er nået til et punkt, hvor vi er nødt til at finde penge til nyt grej og stævner, hvis vi for alvor skal rykke os på vandet, forklarer søstrene Schmidt.

Andrea læser maskinteknik på 4. semester, mens Johanne læser kemiteknologi. Begge startede med at sejle optimist i Kaløvig Bådelaug i 2009. Hvis du har lyst til at hjælpe søstrene Schmidt på vej mod OL i 2024, kan de kontaktes via deres Facebook-side ’Team Schmidt’.

Hverken Team Schmidt eller andre danske 49erFX’ere deltog ved VM i Oman i november. I stedet bliver næste internationale mesterskab EM på hjemmebane i Aarhus til juli 2022 og VM i Canada et par måneder senere.
Kilde: Sailing Aarhus


Galleri